Kukbuk
Kukbuk

Pierogi z farszem ziemniaczanym z karmelizowaną cebulą i kwaśną śmietaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
Ciasto na pierogi:
mąka pszenna typu 480
380-400 g
gorąca woda
180 ml
sól
szczypta + do gotowania
Farsz ziemniaczany:
olej
50 ml
cebula
100 g
ziemniaki (starte na tarce o drobnych oczkach)
500 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Karmelowa cebula:
cebula
5 sztuk średniej wielkości
olej
100 ml
Do podania:
kwaśna śmietana
posiekany koperek
świeżo mielony pieprz

Przepis i przygotowanie: Sebastian Wilczek


Stylizacja: Basia Dereń-Marzec


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Do dużej miski z mąką wlewamy gorącą wodę i dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (na początku najlepiej pomóc sobie łyżką, aby nie poparzyć rąk). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut.

krok 2

Na dużą patelnię wlewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę. Gdy cebula dobrze się zeszkli, dodajemy ziemniaki i zwiększamy nieco ogień. Smażymy je do mocnego zrumienienia – często mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Reklama

krok 3

Cebule obieramy, kroimy w piórka i powoli karmelizujemy w rondelku, na oleju. Musi się mocno zarumienić.

Reklama

krok 4

Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy z ciasta krążki, nakładamy na nie farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy około 3 minut we wrzącej osolonej wodzie.

krok 5

Gotowe pierogi podajemy z dużą ilością kwaśnej śmietany, karmelizowaną cebulą, koperkiem i ze świeżo mielonym pieprzem.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z ziemniakami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk