Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pierogi z ziemniakami, kozim twarogiem i natką pietruszki. Najlepsze przepisy na pierogi (fot. Maciek Niemojewski)

Pierogi z ziemniakami, kozim twarogiem i natką pietruszki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ciasto:
mąka tortowa
500 g
mąka ziemniaczana
3 łyżki
ciepłe mleko
300 ml
olej rzepakowy
3 łyżki
sól
¼ łyżeczki + do gotowania
Nadzienie:
ziemniaki
400 g
cebula
1 sztuka
masło lub olej
3 łyżki
natka pietruszki
1 pęczek
kozi twaróg
200 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Oliwa czosnkowo-pietruszkowa:
oliwa extra vergine
100 ml
czosnek
4 ząbki
natka pietruszki
1 pęczek
świeżo mielony pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

krok 1

Składniki ciasta mieszamy w misce, a następnie zagniatamy. Gdy uzyskamy jednolitą i gładką masę, zawijamy ciasto w folię lub ściereczkę. Odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.

krok 2

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy i przeciskamy przez praskę lub ubijamy na purée. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle lub oleju. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chwilę smażymy. Na koniec ziemniaki dokładnie mieszamy z twarogiem i cebulą usmażoną z natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Przygotowujemy oliwę czosnkowo-pietruszkową. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy grubo pokrojony czosnek. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż czosnek zacznie intensywnie pachnieć. Wtedy dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem.

krok 4

Ciasto rozwałkowujemy, a następnie wycinamy z niego kółka. Na środek każdego z nich nakładamy nadzienie z ziemniaków i koziego twarogu. Sklejamy w kształt półksiężyca. Ulepione pierogi sukcesywnie gotujemy. Do garnka z osolonym wrzątkiem wkładamy kilka lub kilkanaście sztuk. Mieszamy delikatnie i gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez 2 minuty. Odcedzamy.

krok 5

Ciepłe pierogi podajemy od razu, polane podgrzaną oliwą czosnkowo-pietruszkową.

TIP

Jeśli zostanie wam nadmiar ciasta na pierogi, a nadzienie już się skończy, przygotujcie z niego azjatyckie placuszki. Posiekajcie szczypiorek i ułóżcie go na placku ciasta. Następnie złóżcie na pół i rozwałkujcie. Powtórzcie operację kilkukrotnie. Później wytnijcie z ciasta grubsze kółka i usmażcie szczypiorkowe placuszki na rozgrzanej patelni z olejem. Po usmażeniu odsączcie je z nadmiaru tłuszczu na papierze i na koniec posypcie płatkami soli.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wczesna wiosna.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk