Tradycyjne wigilijne pierogi to te z kapustą i grzybami lub ruskie, z farszem ziemniaczano-twarogowym. Ważne, by ciasto na pierogi było odpowiednio elastyczne i cienko rozwałkowane. Zwykle serwujemy je od razu po ugotowaniu, ale wspaniale smakują także podsmażone albo nawet upieczone.
Farsz do wigilijnych pierogów może być różny, warto eksperymentować ze smakami. Na naszej liście znalazły się więc między innymi pierogi z kapustą, grzybami i miso czy pierogi wigilijne z soczewicą i suszonymi pomidorami. Ważne, aby każdy domownik znalazł na stole coś dla siebie.
Barszcz, kapusta z grzybami czy makowiec to dania, na które w Wigilię czeka cała rodzina. Podobnie jest z pierogami. Muszą się znaleźć wśród 12 potraw wigilijnych, bez nich się nie liczy! Sprawdźcie nasze przepisy na pierogi – w końcu ich jedzenie w Wigilię to tradycja!