Kukbuk
Kukbuk
Tarta z porem, zielonym groszkiem i gorgonzolą na chrupiącym cieście francuskim (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem, zielonym groszkiem i gorgonzolą na cieście francuskim

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 55 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ciasto francuskie
240 g
masło
do smarowania formy + 10 g
por
300 g
czosnek
1 ząbek
mrożony groszek
140 g
jajko „zerówka”
2 sztuki
śmietana 30%
80 ml
śmietana 18%
50 ml
gorgonzola
100 g
parmezan
20 g
sól
½ łyżeczki
pieprz czarny
½ łyżeczki
mleko
do posmarowania ciasta
kiełki groszku
do podania

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Arkusz ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Formę do tarty o średnicy 20 centymetrów smarujemy masłem lub wykładamy dno papierem do pieczenia, a brzegi natłuszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

krok 2

Z ciasta francuskiego wycinamy okrąg o średnicy 23 centymetrów i wykładamy nim dno i brzegi formy. Dokładnie dociskamy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Z pozostałego ciasta wycinamy okrąg o średnicy 21 centymetrów i również wkładamy do lodówki.

krok 3

Pora myjemy, oczyszczamy z piasku i osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki (zarówno białą i zieloną część). Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy 10 gramów masła i wrzucamy na nie czosnek, po chwili dodajemy pora i smażymy przez 4 minuty. Na koniec na patelnię wrzucamy groszek i chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

krok 4

Schłodzone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, dociskamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 7 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut (powinno delikatnie się zarumienić). Wyjmujemy i lekko studzimy.

krok 5

Jajka, obie śmietany, 80 gramów pokruszonej gorgonzoli, starty na tarce parmezan, sól i pieprz ucieramy ręcznie lub blendujemy, aż składniki dobrze się połączą. Na podpieczony spód wykładamy pora z groszkiem i zalewamy to masą jajeczną. Na wierzchu rozkładamy pozostałą gorgonzolę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Brzegi dobrze dociskamy, smarujemy ciasto odrobiną mleka. Wstawiamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 25 minut. Gdy wierzch zacznie się przypiekać, tarta jest gotowa. Wyjmujemy ją, lekko studzimy i kroimy na kawałki. Podajemy jeszcze ciepłą z dodatkiem kiełków groszku.

Koszyk