Tarta z porem, zielonym groszkiem i gorgonzolą na cieście francuskim
- ciasto francuskie
- 240 g
- masło
- do smarowania formy + 10 g
- por
- 300 g
- czosnek
- 1 ząbek
- mrożony groszek
- 140 g
- jajko „zerówka”
- 2 sztuki
- śmietana 30%
- 80 ml
- śmietana 18%
- 50 ml
- gorgonzola
- 100 g
- parmezan
- 20 g
- sól
- ½ łyżeczki
- pieprz czarny
- ½ łyżeczki
- mleko
- do posmarowania ciasta
- kiełki groszku
- do podania
Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Arkusz ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Formę do tarty o średnicy 20 centymetrów smarujemy masłem lub wykładamy dno papierem do pieczenia, a brzegi natłuszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
krok 2
Z ciasta francuskiego wycinamy okrąg o średnicy 23 centymetrów i wykładamy nim dno i brzegi formy. Dokładnie dociskamy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Z pozostałego ciasta wycinamy okrąg o średnicy 21 centymetrów i również wkładamy do lodówki.
krok 3
Pora myjemy, oczyszczamy z piasku i osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki (zarówno białą i zieloną część). Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy 10 gramów masła i wrzucamy na nie czosnek, po chwili dodajemy pora i smażymy przez 4 minuty. Na koniec na patelnię wrzucamy groszek i chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
krok 4
Schłodzone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, dociskamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 7 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut (powinno delikatnie się zarumienić). Wyjmujemy i lekko studzimy.
krok 5
Jajka, obie śmietany, 80 gramów pokruszonej gorgonzoli, starty na tarce parmezan, sól i pieprz ucieramy ręcznie lub blendujemy, aż składniki dobrze się połączą. Na podpieczony spód wykładamy pora z groszkiem i zalewamy to masą jajeczną. Na wierzchu rozkładamy pozostałą gorgonzolę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Brzegi dobrze dociskamy, smarujemy ciasto odrobiną mleka. Wstawiamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 25 minut. Gdy wierzch zacznie się przypiekać, tarta jest gotowa. Wyjmujemy ją, lekko studzimy i kroimy na kawałki. Podajemy jeszcze ciepłą z dodatkiem kiełków groszku.
Więcej przepisów z porem:
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na zupę porową
Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!
- Ludzie i inspiracje
Sałatka z pora – przepis
Wyrazisty smak pora sprawia, że przygotowane na jego bazie sałatki nadają charakter każdemu daniu. Sprawdźcie, jak z tego prostego warzywa przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego!
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na zupę porową
Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!
- Ludzie i inspiracje
Sałatka z pora – przepis
Wyrazisty smak pora sprawia, że przygotowane na jego bazie sałatki nadają charakter każdemu daniu. Sprawdźcie, jak z tego prostego warzywa przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego!