Kukbuk
Kukbuk
Minitarty z porem, pieczarkami i serem kozim z tymiankiem (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem i z pieczarkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Ciasto:
mąka pszenna
120 g
sól
1 łyżeczka
wędzona papryka
1 łyżeczka
zimne masło
60 g
żółtko jajka „zerówki”
1 sztuka
Nadzienie:
por
300 g
pieczarki
150 g
czosnek
1 ząbek
masło
10 g
świeży tymianek
kilka gałązek
sól
½ łyżeczki
czarny pieprz
½ łyżeczki
pieprz cayenne
⅓ łyżeczki
jajko „zerówka”
1 sztuka
śmietana 30%
80 ml
ser cheddar
30 g
kozi ser
60 g

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, sól i wędzoną paprykę. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę zimne masło i żółtko. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy je w wałek. Dzielimy go na 3 lub 4 równe części (w zależności od wielkości foremek) i wałkujemy je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienkie placki. Tak przygotowane spody wstawiamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

Pora myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Pieczarki myjemy (jeśli jest taka potrzeba, to obieramy) i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, po chwili dodajemy czosnek. Smażymy, aż por zrobi się szklisty. Zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki i 1 gałązkę tymianku – nie mieszając, smażymy, aż z grzybów odparuje woda, zaczną pachnieć i się rumienić. Wtedy posypujemy je solą i pieprzem: czarnym i cayenne. Smażymy na złoty kolor i zdejmujemy z patelni.

krok 3

Schłodzonym ciastem wykładamy formy do tarteletek (o średnicy 10-12 centymetrów), nakłuwamy spody widelcem i wstawiamy całe foremki do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Zimne spody przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 7 minut. Gotowe bazy lekko studzimy.

krok 4

Dokładnie mieszamy jajko, śmietanę, pozostały tymianek i starty na drobnej tarce cheddar. Kozi ser kroimy w plastry.

krok 5

Na podpieczone ciasto wykładamy pora z czosnkiem, smażone pieczarki i plaster sera koziego. Zalewamy masą serowo-jajeczną i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.

krok 6

Zarumienione tarteletki wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Podajemy najlepiej jeszcze ciepłe. Doskonale smakują również na zimno z dodatkiem zielonych winogron.

Koszyk