Kukbuk
Kukbuk
Tarta z porem, boczkiem, jalapeño i ricottą (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem i z boczkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + 40 minut pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Spód:
mąka pszenna
170 g
sól
½ łyżeczki
zimne masło
80 g
żółtko jajka „zerówki”
1 sztuka
sos sojowy
1 łyżka
Nadzienie:
boczek wędzony
120 g
por
250 g
czosnek
1 ząbek
szalotka
1 sztuka
marynowana papryczka jalapeño
1 sztuka
ricotta
120 g
śmietana 18%
20 g
mleko 3,2%
60 ml
jajko „zerówka”
1 sztuka
szałwia
2 liście
sól
½ łyżeczki
biały pieprz
½ łyżeczki

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę zimne masło, wbijamy żółtko i wlewamy sos sojowy. Szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

Boczek kroimy w kostkę, pora myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kostkę, marynowane jalapeño siekamy. Ricottę, śmietanę, mleko, jajko, posiekaną szałwię, sól i biały pieprz dokładnie mieszamy.

krok 3

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy go na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na tę samą patelnię wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek, następnie pokrojonego pora i na koniec posiekane jalapeño. Smażymy warzywa, aż zaczną się rumienić. Gotowe zdejmujemy z patelni.

krok 4

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Dno formy do tarty o średnicy 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta wykrawamy koło o średnicy 23 centymetrów – wykładamy nim dno i boki formy. Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie, a ciasto pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.

krok 5

Na przygotowany spód wykładamy pora z czosnkiem i cebulą, następnie posypujemy smażonym boczkiem, zalewamy masą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni. Tartę zapiekamy przez 30-35 minut. Powinna być ładnie zarumieniona. Gotową wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy przed podaniem. Doskonale smakuje również na zimno.

Więcej przepisów z porem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk