Kukbuk
Kukbuk
Tarty z łososiem i ze smażonym porem na cieście filo (fot. Paulina Czyżewska)

Tarty z łososiem i ze smażonym porem na cieście filo

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 55 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
masło
30 g + 15 g
ciasto filo
250 g
por
250 g
jajko „zerówka”
2 sztuki
crème fraîche
150 ml
musztarda francuska
2 łyżeczki
ser cheddar
30 g
świeży koperek
½ pęczka
filet z łososia
200 g
sól
szczypta
pieprz
szczypta

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

30 g masła roztapiamy. Dwie formy do pieczenia o wymiarach 10 × 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni.

krok 2

Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem. Arkusze układamy w formach tak, aby zakryły dno i boki, warstw powinno być 7 lub 8. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

krok 3

Pora myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym pozostałym masłem. Dusimy przez 3-4 minuty. Jajka ucieramy z crème fraîche, musztardą, ze startym na tarce cheddarem i połową posiekanego koperku. Filet z łososia kroimy w kostkę i posypujemy solą i pieprzem.

krok 4

Na podpieczone spody wykładamy pora, następnie kawałki łososia, zalewamy masą serowo-jajeczną. Tarty wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Będą gotowe, gdy z wierzchu zaczną się zapiekać. Wyjmujemy i lekko studzimy przed podaniem.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk