Do Polski przywiozła go podobno królowa Bona, a jego lecznicze właściwości miał doceniać sam Neron. Nic dziwnego! Dzięki charakterystycznemu ostremu smakowi por nadaje wyjątkowość niemal każdej potrawie. Dorzucony do aromatycznej zupy, dodany do wytrawnych ciasteczek czy upieczony z kuszącymi dodatkami, zawsze smakuje rewelacyjnie (sprawdź nasze przepisy na najlepsze dania z porem >>). A – naszym zdaniem – jednym ze sposobów, w jakie najlepiej można wykorzystać por, jest połączenie go z kruchym ciastem. Tarta z porem i szynką? Tarta z tuńczykiem i porem? A może wegetariańska tarta z porem – z grzybami, szpinakiem lub pomidorami? Niezależnie od tego, na którą wersję się zdecydujecie, będzie pysznie! Dajcie się uwieść niepozornemu na pierwszy rzut oka porowi i przygotujcie z nim pyszne tarty, które świetnie się sprawdzą na obiad, lunch do pracy czy jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi. Przedstawiamy łatwe i te nieco bardziej skomplikowane przepisy na tartę z pora.
10 sposobów na pora
Wiosną por z jego charakterystycznym smakiem nie ma sobie równych. Czy w zupie, czy w wytrawnych ciasteczkach – solidna porcja tego warzywa gwarantuje niebanalne doznania smakowe. Wypróbujcie nasze przepisy na sezonowe dania z porów!