Do Polski przywiozła go podobno królowa Bona, a jego lecznicze właściwości miał doceniać sam Neron. Nic dziwnego! Dzięki charakterystycznemu ostremu smakowi por nadaje wyjątkowość niemal każdej potrawie. Dorzucony do aromatycznej zupy, dodany do wytrawnych ciasteczek czy upieczony z kuszącymi dodatkami, zawsze smakuje rewelacyjnie (sprawdź nasze przepisy na najlepsze dania z porem >>). A – naszym zdaniem – jednym ze sposobów, w jakie najlepiej można wykorzystać por, jest połączenie go z kruchym ciastem. Tarta z porem i szynką? Tarta z tuńczykiem i porem? A może wegetariańska tarta z porem – z grzybami, szpinakiem lub pomidorami? Niezależnie od tego, na którą wersję się zdecydujecie, będzie pysznie! Dajcie się uwieść niepozornemu na pierwszy rzut oka porowi i przygotujcie z nim pyszne tarty, które świetnie się sprawdzą na obiad, lunch do pracy czy jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi. Przedstawiamy łatwe i te nieco bardziej skomplikowane przepisy na tartę z pora.
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
Tekst: redakcja
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Tarta z porem na cieście francuskim
Tarta z ciasta francuskiego z porami to jeden z najlepszych pomysłów na zdrowy, prosty i przede wszystkim pyszny obiad. Na pozór zwykłe warzywo, jakim jest por, połączone z groszkiem, gorgonzolą i parmezanem, dodaje daniu charakteru i sprawia, że nie sposób oderwać się od talerza. Gdyby tego było mało, tarta porowa na cieście francuskim, jest pożywna. Koniecznie serwujcie ją jeszcze ciepłą z dodatkiem kiełków groszku – będzie zdrowo i atrakcyjniej wizualnie. Gdy najdzie was głód, tarta na cieście francuskim z porem sprawdzi się doskonale. Gwarantujemy, że nie będziecie żałować!
Tarta z porem na ziemniaczanym spodzie
Ten przepis to najlepszy dowód na to, że potraktowany z odpowiednią troską por może być absolutnie wyjątkowy. Jeśli jesteście amatorami ziemniaków, to proste danie na pewno wam zasmakuje. Nie dość, że tarta ziemniaczana z porem jest wyśmienita, to jeszcze sycąca! A wypełniona nadzieniem z cebulą, czosnkiem, śmietaną i serem gruyère, zawróci w głowie każdemu! Gdy już upieczecie tartę, nie zapomnijcie odstawić jej na 5 minut do ostygnięcia. Później pokrójcie na porcje i podajcie z dodatkiem musu paprykowego. Tak zaserwowana tarta z ziemniakami i porem świetnie się sprawdzi jako obiad, ale również jako lunch zabrany do pracy czy szkoły.
Zobacz, jak zrobić tartę z porem na ziemniaczanym spodzie >>
Tarta z porem i boczkiem
To doskonały pomysł na obiad dla wszystkich miłośników mięsa. Gdy przygotujecie już spód tarty, wyłóżcie na niego por z czosnkiem i cebulą, a następnie posypcie nadzienie smażonym boczkiem. Później wystarczy tylko zalać je masą serową i wstawić danie do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni – tarta powinna spędzić w nim 30-35 minut. Będzie świetnie smakowała na ciepło, ale doskonale sprawdzi się też na zimno. Pst! Z boczkiem dobrze łączą się także grzyby. Jeśli znudzi się wam ten przepis, spróbujcie przyrządzić tartę z boczkiem, porem i pieczarkami. Jesteśmy pewni, że będziecie zadowoleni.
Tarta z pieczarkami i porem
Szukacie przepisów na tartę z pieczarkami i porem? Świetnie trafiliście – ten, który mamy wam do zaproponowania, jest dziecinnie prosty. Tarta porowa z pieczarkami to jedno z najłatwiejszych dań, jakie możecie zrobić z tym pysznym warzywem! A w połączeniu z serem kozim, cheddarem i aromatycznymi przyprawami smakuje wprost rewelacyjnie. Tartę z grzybami i porem proponujemy podać w formie tarteletek – świetnie się sprawdzi jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi czy przyjęciu.
Tarta z łososiem i porem
Łosoś lubi się zarówno z azjatyckimi dodatkami, jak i ze swojskim chrzanem, kalafiorem czy nawet burakiem. Tym razem proponujemy podać tę rybę w nieco innej odsłonie. Na obiad, lunch lub poczęstunek dla gości zróbcie tartę z wędzonym łososiem i porem. Na podpieczone spody wyłóżcie por i kawałki ryby, zalejcie je masą serowo-jajeczną, a później zapieczcie tartę w piekarniku. Gwarantujemy, że tak przygotowana tarta z łososiem i porami zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Tarta z kurczakiem i porem
Tarta na słono z kurczakiem i porem zasmakuje całej rodzinie – w tym najmłodszym. Jest zdrowa i szybka w przygotowaniu, a do tego możecie ją nie tylko podać na obiad, ale też spakować jako lunch czy serwować z ulubioną sałatą. To świetny sposób na przemycenie w posiłku dla dziecka porządnej porcji warzyw. Pysznie wyglądającej tarcie z kurczakiem i porem nie oprą się nawet największe niejadki.
Tarta z porem i serem
Tarta z porem i kozim serem? Tarta z porem i serem pleśniowym? A może tarta z porem i serem feta? Niezależnie od tego, którą opcję wybierzecie, jeśli postawicie na duet por i ser, zawsze będzie pysznie! My zdecydowaliśmy się na tartę z porem i serem blue. Gotowa powinna być złotobrązowa na wierzchu – wówczas najlepiej smakuje i obłędnie wygląda. Tak przygotowaną tartę z porem i serem podajcie z kaparami – dopełnią smak potrawy. Charakteru dodadzą daniu również orzechy włoskie – koniecznie o nich pamiętajcie!
Tarta z cukinią i porem
Tarta z cukinią i porem, podana z wyśmienitym crème fraîche – francuską, słodką, lekko zakwaszoną śmietaną – jest doskonałym pomysłem na obiad, lunch czy wczesną kolację. Gotowa tarta powinna być zwarta i ładnie zarumieniona. Najlepiej serwować ją z płatkami parmezanu i dodatkową porcją ulubionego pesto. Pst! Jeśli marzy się wam, aby do tarty dodać odrobinę sera, możecie przygotować tartę z cukinią, porem i fetą. Jej słonawy smak świetnie połączy się z delikatnymi warzywami.
Tarta z kurkami i porem
Choć kochamy kurki w klasycznej wersji z makaronem w ziołowo-pieprzowym sosie, tym razem wykorzystujemy je do przygotowania bardziej wyszukanego dania. Tarta z kurkami i porem zasmakuje nawet tym, którzy do tej pory podchodzili do tych grzybów z dystansem. Na upieczony spód wyłóżcie duszony por, smażone kurki, startą mozzarellę i wylejcie masę jajeczną. Później upieczcie tartę – powinna być ładnie zarumieniona. Najlepiej smakuje na ciepło, posypana dodatkową porcją szczypiorku.
Przeczytaj też:
- Ludzie i inspiracje
10 sposobów na pora
Wiosną por z jego charakterystycznym smakiem nie ma sobie równych. Czy w zupie, czy w wytrawnych ciasteczkach – solidna porcja tego warzywa gwarantuje niebanalne doznania smakowe. Wypróbujcie nasze przepisy na sezonowe dania z porów!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Kultura i wiedza
Przewodnik – jak dobrać wino do sera?
Ser i wino to połączenie tak naturalne i udane jak chleb z masłem. Podpowiadamy, jakimi zasadami należy się kierować przy dobieraniu wina do serów, które właśnie położyliśmy przed gośćmi na stole.
- Ludzie i inspiracje
10 sposobów na pora
Wiosną por z jego charakterystycznym smakiem nie ma sobie równych. Czy w zupie, czy w wytrawnych ciasteczkach – solidna porcja tego warzywa gwarantuje niebanalne doznania smakowe. Wypróbujcie nasze przepisy na sezonowe dania z porów!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Kultura i wiedza
Przewodnik – jak dobrać wino do sera?
Ser i wino to połączenie tak naturalne i udane jak chleb z masłem. Podpowiadamy, jakimi zasadami należy się kierować przy dobieraniu wina do serów, które właśnie położyliśmy przed gośćmi na stole.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?