Kukbuk
Kukbuk
Przepis na włoskie gnocchi dyniowe z sosem grzybowym

Gnocchi – włoskie kluski na 10 sposobów

Delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach – gnocchi to jedno z tych dań, które szczerze kochamy. Choć wyglądają niepozornie, kryją w sobie całą filozofię włoskiej kuchni: kilka prostych składników i rodzinne tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Paulina Czyżewska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Co to są gnocchi? Najprostsza odpowiedź mogłaby brzmieć: włoskie kopytka. Bo rzeczywiście przypominają polskie kluski. Podobnie jak kopytka, są robione z ziemniaków i serwowane z sosem. Różnią się jednak nieco kształtem – kopytka to kluski gładkie, cięte skośnie z kawałka ciasta. Gnocchi natomiast to niewielkie okrągłe kluseczki z rowkami, dzięki którym lepiej trzymają sos.

Skąd pochodzą gnocchi?

Słowo „gnocchi” (czyt. niokki) pochodzi prawdopodobnie od włoskiego słowa „nocchio” – „sęk” lub „guzek”. Już w średniowieczu we Włoszech przygotowywano podobne kluski, ale robiono je głównie z mąki pszennej i wody. Dopiero po przywiezieniu ziemniaków z Ameryki w XVI wieku gnocchi przybrały znaną nam współcześnie formę.

Ziemniaki szybko stały się podstawą kuchni północnych Włoch – regionów takich jak Piemont, Lombardia czy Veneto. Właśnie tam narodziły się gnocchi di patate, czyli gnocchi ziemniaczane, które dziś zna cały świat.

Rodzaje gnocchi

Choć najbardziej znane są te klasyczne, ziemniaczane, istnieje wiele regionalnych odmian gnocchi. Oto najciekawsze z nich.

Gnocchi di patate

Najpopularniejsza wersja, robiona z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Sekret tkwi w doborze odpowiednich ziemniaków – mączystych, które nie chłoną zbyt dużo wody. Idealne gnocchi są lekkie, miękkie i delikatnie sprężyste – nie powinny ani być zbyt zbite, ani się rozpadać.

Gnocchi alla romana

Zupełnie inny rodzaj – nie z ziemniaków, a z kaszy manny (semoliny). Masa jest gotowana z mlekiem, masłem i parmezanem, następnie wykrawa się krążki i zapieka z dodatkiem sera. To danie typowe dla regionu Lacjum (Rzym), bardziej kremowe i sycące niż klasyczne gnocchi.

Gnocchi di ricotta

W tej wersji ziemniaki zastępuje ricotta, co daje lekkie, puszyste kluski o łagodnym smaku. Popularne w Toskanii i Umbrii, często podawane są z masłem i szałwią albo prostym sosem pomidorowym.

Gnocchi verdi / gnocchi di spinaci

Wersja z dodatkiem szpinaku, ziół lub pesto, które nadają kluskom piękny zielony kolor i świeży aromat. To doskonały sposób na połączenie klasycznej włoskiej bazy z odrobiną nowoczesności.

Jak zrobić gnocchi?

Zrobienie perfekcyjnych gnocchi to sztuka – ale taka, której każdy może się nauczyć. Oto kilka zasad, o których warto pamiętać:

Używamy suchych, mączystych ziemniaków. 

Nie dodajemy za dużo mąki. Im mniej, tym lepiej – gnocchi będą wtedy delikatniejsze.

Krótko wyrabiamy ciasto. Nadmierne ugniatanie sprawia, że kluski stają się twarde.

Formujemy małe porcje. Tradycyjnie roluje się wałeczki i kroi na kawałki o długości około 2 centymetrów, czasem delikatnie odciska widelcem charakterystyczne rowki (pomagają zatrzymać sos).

Gotujemy w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię – są gotowe!

Aby uzyskać charakterystyczne rowki na kluskach, można użyć widelca lub specjalnej deseczki. Nie macie czasu na gotowanie? Nie ma problemu! W sklepach znajdziecie gotowe gnocchi – wybierajcie te z krótkim składem, a będą smakowały jak domowe. Wystarczy wrzucić je na wrzątek i po kilku minutach obiad gotowy.

Z czym jeść gnocchi?

Gnocchi są niezwykle wszechstronne i pasują do wielu sosów. Klasykiem, który smakuje każdemu, są gnocchi z sosem pomidorowym lub bolońskim ragù, posypane parmezanem. Świetnie sprawdzają się w wersji minimalistycznej – z masłem i szałwią lub z masłem i pieprzem. Dobrze pasują również do sosu serowego. Kluseczki nadają się do zapiekania – na przykład z pesto i mozzarellą. 

Sprawdźcie nasze ulubione przepisy na gnocchi!

Przepis na gnocchi al ragu di antara

Gnocchi z ragù z kaczki

Gnocchi to kluski, które doskonale pasują do gęstych, aromatycznych sosów. A takie właśnie jest ragù z kaczki. Sos na bazie warzyw, passaty pomidorowej i mięsa, przyrządzany z dodatkiem białego wina, jest niezwykle intensywny w smaku.

Gotowe danie posypujemy parmezanem, a żeby kluseczki były jeszcze bardziej umamiczne, trochę sera dodajemy także do ciasta.

Sprawdź przepis na gnocchi z ragù z kaczki >>

Wypróbuj przepis na gnocchi w sosie z gorgonzoli

Gnocchi w kremowym sosie śmietanowym z gorgonzolą i ze szpinakiem

W przygotowaniu gnocchi znakomicie sprawdzają się ziemniaki ugotowane w mundurkach – mniej chłoną wodę i są bardziej mączyste. W tym przepisie kluski łączymy z sosem śmietanowym.

Aby jednak nie był zbyt mdły, podkręcamy go pikantną gorgonzolą i dodajemy nieco skórki z cytryny. Do tego suszone pomidory, szpinak i prażone orzechy laskowe.

Gnocchi w kremowym sosie śmietanowym z gorgonzolą i ze szpinakiem >>

Przepis na włoskie gnocchi dyniowe z sosem grzybowym

Gnocchi dyniowe z sosem grzybowym

Danie idealne na jesień! Łączy w sobie nasze ulubione sezonowe składniki – dynię i grzyby. Zaletą gnocchi jest to, że można dodawać do ciasta różne warzywa, na przykład marchewkę albo właśnie dynię.

Dzięki temu kluski nie tylko zyskają piękny pomarańczowy kolor, ale też będą lekko słodkie. Zróbcie sobie do nich gęsty sos grzybowy!

Sprawdź przepis na gnocchi dyniowe z sosem grzybowym >>

Gnocchi – przepisy, które zawsze się sprawdzają!

Marchewkowe gnocchi z pecorino romano, gotowaną brukselką, palonym masłem i szałwią. Westwing (for. dinnershow.studio)

Marchewkowe gnocchi z palonym masłem i brukselką

Kluski z dodatkiem marchewki doskonale pasują do palonego masła i szałwii. Aby danie było ciekawsze i miało więcej różnorodnych tekstur, dorzucamy do niego ugotowaną brukselkę.

Możecie też upiec w piekarniku malutkie kapustki z niewielką ilością oliwy, będą wtedy idealnie chrupiące. Nie może zabraknąć sera – tym razem wybieramy pecorino romano. 

Sprawdź przepis na marchewkowe gnocchi z palonym masłem i brukselką >>

Dyniowe gnocchi z orzechami, karmelizowaną gruszką i kruszonym serem pleśniowym (fot. Martyna Cybuch)

Gnocchi dyniowe z gruszką i serem pleśniowym

Połączenie gruszki i sera pleśniowego zawsze się sprawdza. Tutaj dodatkowo karmelizujemy ją w miodzie. Danie uzupełniają masło tymiankowe i garść orzechów włoskich.

Z jednej strony to komfortowa, przyjemna potrawa, z drugiej jednak ser z niebieską pleśnią nadaje jej charakter i sprawia, że prawdopodobnie nie każdemu przypadnie do gustu. 

Sprawdź przepis na gnocchi dyniowe z gruszką i serem pleśniowym >>

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą, orzechami i tymiankiem (fot. Angela Matlak)

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą

Kiszona kapusta na salony! Wiele doskonałych restauracji poznało już jej potencjał, czas ją nieco odczarować na użytek domowy. W końcu nie zawsze musi występować jako składnik surówki, prawda?

Karmelizowana z miodem i orzechami, będzie idealnym dodatkiem do gnocchi. Sami spróbujcie, a na stałe wpiszecie to danie do swojego menu.

Sprawdź przepis na gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą >>

Przepisy na dania z rzodkiewkami – gnocchi z rzodkiewkowym pesto, boczkiem i rzodkiewką w miodzie (fot. Paulina Czyżewska)

Gnocchi z rzodkiewką i boczkiem

Te kluski łączą w sobie przeciwieństwa – oto na jednym talerzu spotykają się tłuściutki boczek i chrupiące miodowe rzodkiewki. A to wszystko w towarzystwie mięciutkich gnocchi.

To zaskakujące połączenie będzie dobrą odmianą po klasycznych kluskach z sosem pomidorowym, grzybowym czy serowym. 

Sprawdź przepis na gnocchi z rzodkiewką i boczkiem >>

Przepisy na gnocchi – do sprawdzenia we własnej kuchni!

Przepis na tradycyjne, włoskie gnocchi z fasolką szparagową i kruszonką (fot. Aleksandra Jagłowska)

Gnocchi w maślanym sosie z kruszonką z chleba

Wytrawna wersja klusek z podsmażoną bułką tartą? Tak! Sos w naszym daniu będzie maślany, z dodatkiem zielonej fasolki szparagowej (poza sezonem możecie użyć mrożonej), skórki z cytryny i czosnku.

Kruszonkę natomiast robimy z chleba żytniego na zakwasie, masła i gałki muszkatołowej. Jest pysznie i niebanalnie!

Sprawdź przepis na gnocchi w maślanym sosie z kruszonką z chleba >>

Szybkie brunche z Philips Ovi – gnocchi zapiekane z mozzarellą di bufala i pomidorkami cherry z pesto z rukoli i nerkowców (fot. materiały prasowe)

Gnocchi zapiekane z mozzarellą i pomidorkami

Gnocchi to kluski, które świetnie nadają się do zapiekania. Wystarczy je ugotować, wrzucić do naczynia żaroodpornego i dodać ulubione składniki. W tym przepisie są to pomidorki i mozzarella.

Ser będzie się apetycznie ciągnął, a na wierzchu utworzy chrupką warstwę. Po wyjęciu z pieca kluski polewamy pesto. Proste i smaczne!

Sprawdź przepis na gnocchi zapiekane z mozzarellą i pomidorkami >>

włoskie gnocchi, gnocchi, kluski, kluski w europie, przewodnik kulinarny po europie, jakie kluski w europie, kuchnia włoska

Gnocchi w sosie serowym

To jedno z ulubionych dań dzieci – kluski zanurzone w aksamitnym serowym sosie. I jedno z najprostszych do przyrządzenia. Sos robimy z pecorino, parmezanu i żółtka, doprawiamy pieprzem.

Gnocchi warto podać posypane świeżą zieleniną: natką pietruszki lub szczypiorkiem. Do dania możecie też dodać podsmażony boczek. 

Sprawdź przepis na gnocchi w sosie serowym >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk