Kukbuk
Kukbuk
Przepis na włoskie gnocchi dyniowe z sosem grzybowym

Gnocchi dyniowe z sosem grzybowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Gnocchi:
dynia
250 g
ziemniaki
250 g
mąka typu 00
160 g + do posypania
skrobia ziemniaczana
25 g
semolina z pszenicy durum
50 g
sól
do smaku + do gotowania
gałka muszkatołowa
do smaku
Sos:
mieszanka ulubionych grzybów
500 g
oliwa z pierwszego tłoczenia
do smażenia
czosnek
1 ząbek
wytrawne białe wino
½ szklanki
natka pietruszki
1 pęczek
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Filip Sadowski


Zdjęcie: Paulina Czyżewska

krok 1

Dynię kroimy na 4 części, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 1½ godziny w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Widelcem sprawdzamy, czy dynia jest miękka. Jeśli tak, wyjmujemy ją z piekarnika i przy użyciu łyżki wydrążamy miąższ.

krok 2

Ziemniaki gotujemy w skórce, a następnie obieramy i rozgniatamy w misce. Studzimy na tyle, by nie były gorące, a jedynie ciepłe. Ważne jest jednak, aby nie były zimne – wówczas masa będzie się brylować.

krok 3

Na stolnicę wysypujemy mąkę typu 00, skrobię ziemniaczaną i semolinę. Tworzymy wgłębienie i do środka wrzucamy purée z dyni i ziemniaki, wsypujemy sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy składniki do uzyskania miękkiego i nieklejącego się ciasta. Podana ilość mąki jest orientacyjna – ważne, aby nie dodać jej za dużo, gnocchi będą wtedy bardzo twarde. Formujemy ciasto w wałki i każdy z nich kroimy na małe kawałki (około 2 centymetrów). Przekładamy je na posypaną mąką tacę.

krok 4

Robimy sos. Grzyby oczyszczamy, pocierając je czystą, wilgotną szmatką, a następnie kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej przekrojony na pół ząbek czosnku i po chwili dodajemy grzyby. Gotujemy około 10 minut na dużym ogniu – delikatnie, ale często mieszamy. Na patelnię wlewamy wino i pozwalamy mu odparować. Doprawiamy posiekaną natką pietruszki i solą i gotujemy jeszcze 5 minut.

krok 5

Gnocchi gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy je, gdy wypłyną na powierzchnię, a następnie przekładamy na patelnię z sosem grzybowym i podgrzewamy przez kilka minut.

TIP

Tak przygotowane gnocchi dyniowe możemy podać także w formie zapiekanki. Wystarczy dodać parmezan, beszamel i mozzarellę i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk