Kukbuk
Kukbuk
Wypróbuj przepis na gnocchi w sosie z gorgonzoli

Gnocchi w kremowym sosie śmietanowym z gorgonzolą piccante i ze szpinakiem baby

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Gnocchi:
ziemniaki ugotowane w mundurkach
500 g
masło
20 g
sól
2 łyżeczki
mąka pszenna typu 500
120 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
skrobia ziemniaczana
do podsypania
Sos:
żółta cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
papryczka chili
¼ sztuki
suszone pomidory
15 g
masło
15 g
śmietana 30%
150 ml
gorgonzola piccante
80 g
mascarpone
20 g
skórka z cytryny
z ½ sztuki
szpinak baby
180 g
cukier trzcinowy
½ łyżeczki
sos sojowy
1 łyżka
pieprz
do smaku
Do podania:
parmezan
15 g
papryczka chili
kilka plasterków
natka pietruszki
według uznania
prażone orzechy laskowe
15 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Przygotowujemy gnocchi. Z jeszcze ciepłych ziemniaków zdejmujemy skórkę i przeciskamy je przez praskę lub dobrze rozdrabniamy tłuczkiem razem z masłem i 1 łyżeczką soli. Purée przekładamy do miski i łączymy z mąką pszenną i jajkiem. Zagniatamy na jednolite, miękkie ciasto. Delikatnie podsypujemy stolnicę mąką ziemniaczaną, formujemy z ciasta wałeczki, kroimy je na 2-centymetrowe kawałki i widelcem robimy charakterystyczny wzorek.

krok 2

Przygotowujemy sos. Cebulę, czosnek i papryczkę siekamy. Suszone pomidory kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy na nie cebulę, po chwili czosnek i chili. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy pomidory i smażymy przez 1-2 minuty. Zmniejszamy ogień i na patelnię wlewamy śmietankę. Gdy lekko się podgrzeje, wrzucamy pokruszoną gorgonzolę, dodajemy mascarpone i skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy. Sos podgrzewamy przez 5-7 minut.

krok 3

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy gnocchi i lekko zmniejszamy ogień. Gdy tylko kluski wypłyną na powierzchnię, wyławiamy je z wody i odstawiamy na bok.

krok 4

Szpinak myjemy, wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Gdy zmieni kolor na jasnozielony, odcedzamy go na sitku i przelewamy kilkakrotnie zimną wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym.

krok 5

Gdy sos zacznie gęstnieć, na patelnię wrzucamy szpinak, doprawiamy cukrem, sosem sojowym i pieprzem. Łączymy sos z ugotowanymi kluskami. Delikatnie mieszamy i podgrzewamy przez 3-4 minuty. Gotowe gnocchi nakładamy na talerze. Wierzch posypujemy plastrami parmezanu, dodatkowym chili, natką pietruszki i posiekanymi orzechami. Danie podajemy od razu po przygotowaniu.

Więcej przepisów z gorgonzolą znajdziecie w artykule: 5 dań z gorgonzolą DOP w roli głównej >>

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z gorgonzola.comItalian Trade Agency - biuro w Warszawie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk