Kukbuk
Kukbuk

Pierogi z kimchi, wieprzowiną i warzywami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ciasto:
mąka pszenna
220 g
sól
szczypta + do gotowania
masło
1 łyżka
gorąca woda
125 ml
Farsz:
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
papryczka chili
1 sztuka
czerwona papryka
⅓ sztuki
marchew
⅓ sztuki
olej sezamowy
1 łyżka
mielona wieprzowina
150 g
kimchi
80 g
sos sojowy
1 łyżka
wędzona papryka
½ łyżeczki
kumin
⅓ łyżeczki
Sos sezamowy:
sos sojowy
2 łyżki
ocet ryżowy
1 łyżka
olej sezamowy
1 łyżka
miód
½ łyżeczki
prażony sezam
1 łyżeczka
Do podania:
zielona cebulka
1 sztuka
świeża kolendra
¼ pęczka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i łyżkę masła, zalewamy gorącą wodą. Składniki początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto (około 10 minut). Przykrywamy je wilgotną ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut, aby odpoczęło.

krok 2

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę, czosnek i papryczkę chili siekamy. Czerwoną paprykę i marchewkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy na nią kolejno przygotowane warzywa, począwszy od cebuli z czosnkiem. Do warzyw dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Kimchi siekamy i dorzucamy na patelnię. Smażymy chwilę i doprawiamy sosem sojowym, wędzoną papryką i kuminem. Zdejmujemy z patelni i lekko studzimy.

krok 3

Przygotowujemy sos sezamowy. W małej miseczce łączymy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód i prażony sezam. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

krok 4

Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy je na placki o grubości 2-3 milimetrów. Z ciasta wycinamy koło o średnicy 10-12 centymetrów. Na środek nakładamy sporą łyżkę farszu i zawijamy ciasto w sakiewkę.

krok 5

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na gotującą się wodę wrzucamy pierożki i gotujemy 4-5 minut. Gotowe pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Posypujemy posiekaną zieloną cebulką i listkami kolendry. Pierożki podajemy z sosem sezamowym.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk