Albo się je uwielbia, albo się go nienawidzi. Kimchi, koreańska kiszonka, wzbudza skrajne emocje. Jedni rozkoszują się kwaśno-ostrym doznaniem i dowodzą, że to uzależnia, drudzy pomstują na specyficzny smak i zapach i zarzekają się, że nigdy więcej tego nie tkną. Bez względu na to, w którym obozie jesteście – ten tekst dla was! Przekonanych nie musimy do tych propozycji namawiać – i tak dodają kimchi do wszystkiego, ale może znajdą tu coś, czego jeszcze nie próbowali – a sceptycznie nastawionych (delikatnie mówiąc) być może skusimy jakimś daniem na tyle skutecznie, że zmienią zdanie i dołączą kimchi do swojej diety. Bo warto jeść kiszonki, zwłaszcza teraz, kiedy za oknem wieje chłodem, a wirus czai się za każdym rogiem. Miska kimchi, zupa z kimchi czy kimchi w bao – to smaczne sposoby na podniesienie odporności. A na tym nie koniec! Zobaczcie, do czego jeszcze można wykorzystać kimchi?
9 dań z kimchi
Kto raz zasmakuje w kimchi, ten jest stracony – odtąd będzie chciał je jeść ciągle i dodawać do wszystkiego. Bo kimchi prawie do wszystkiego pasuje.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Pierogi z kimchi, wieprzowiną i warzywami
Fani lepienia pierogów z najróżniejszym farszem mogą być zaskoczeni tym daniem. Smak wieprzowiny jest tu podkręcone nie tylko kimchi, ale też ostrą papryczką. Na szczęście warzywa nieco studzą chwilowy napad ostrości. Jako przekąska sprawdzi się doskonale.
Sprawdź przepis na pierogi z kimchi, wieprzowiną i warzywami >>
Zupa z kimchi
Szybki i łatwy przepis – pół godziny i można raczyć się aromatycznym, rozgrzewającym wywarem. Tu nie tylko kimchi oddaje moc – imbir, czosnek, chili też robią swoje. Do tego grzybowy aromat i delikatne tofu. Na jednym talerzu się nie skończy.
Ryż smażony z kimchi i kurczakiem
Zanim mogliśmy poznać pełnię smaków kuchni azjatyckiej, nasze mamy, a czasem i babcie robiły „chińskie danie”, czyli ryż smażony w kurczakiem. Tego smaku się nie zapomina! Chyba że będzie to wersja z kimchi – wtedy można zapomnieć o wszystkim.
Bułeczki bao z warzywami i sosem kimchi
Azjatyckie „pampuchy” urzekają subtelnym smakiem bez względu na to, czym są wypełnione. Soczysty boczek maźnięty sosem teriyaki czy masa krewetkowa z majonezem wasabi – to może uzależnić. Może, ale nie musi, w przeciwieństwie do naszej propozycji.
Sprawdź przepis na bułeczki bao z warzywami i sosem kimchi >>
Surówka z kimchi i piklowanymi warzywami
Kiszonki i pikle to idealne połączenie. Odświeżająca surówka sprawdzi się jako dodatek do większego dania, na przykład z długo pieczonym mięsem. Ale poradzi sobie też jako starter zaostrzający apetyt.
Sprawdź przepis na surówkę z kimchi i piklowanymi warzywami >>
Azjatyckie tacos z wieprzowiną i kimchi
Miks kuchni świata może być ryzykowny, ale nie w tym przypadku. Połączenie tacos z ostrym mięsem i kimchi wprawdzie nie jest dla każdego, ale warto się poświęcić – smakowe uniesienia gwarantowane!
Sprawdź przepis na azjatyckie tacos z wieprzowiną i kimchi >>
Azjatyckie tacos z tofu i awokado
Asian-mex dla tych, którzy preferują kuchnię roślinną. Wegemajonez, kawałki awokado, marynowane tofu i oczywiście kimchi – to zestawienie może zawrócić w głowie, amatorom mięsa również.
Sprawdź nasz przepis na azjatyckie tacos z tofu i awokado >>
Wegetariańskie placki z kimchi
Wielbiciele placków mogą odetchnąć z ulgą. Tak, kimchi sprawdzi się także w takiej odsłonie – ostrej z nutką słodyczy (ale możecie swobodnie dobierać składniki sosu – może jogurt z miodem?). Placki najlepiej smakują prosto z patelni.
Śledzie z kimchi
Ryba uwielbia towarzystwo kimchi. Nie ma znaczenia, czy surowa, pieczona, czy marynowana – kiszona kapusta podkreśli jej smak. Znudziły wam się klasyczne śledzie z cebulą albo w śmietanie? W tej wersji nie znudzą wam się nigdy.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
8 sposobów na kimchi
Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to bomby probiotyczne – trudno znaleźć prostszy sposób na podniesienie odporności niż ich regularne spożywanie. Kisić można w zasadzie wszystko, o czym możemy się przekonać na przykładzie kimchi.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić prawdziwe kimchi?
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.
- Kultura i wiedza
(Nie)koreańskie kimchi?
Odpowiedź na pytanie, czym jest kimchi i jak należy je przygotowywać, może być zasadnicze. Zwłaszcza gdy kiszona kapusta staje się przyczyną kulturowego konfliktu między Koreą Południową a Chinami.
- Ludzie i inspiracje
8 sposobów na kimchi
Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to bomby probiotyczne – trudno znaleźć prostszy sposób na podniesienie odporności niż ich regularne spożywanie. Kisić można w zasadzie wszystko, o czym możemy się przekonać na przykładzie kimchi.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić prawdziwe kimchi?
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.
- Kultura i wiedza
(Nie)koreańskie kimchi?
Odpowiedź na pytanie, czym jest kimchi i jak należy je przygotowywać, może być zasadnicze. Zwłaszcza gdy kiszona kapusta staje się przyczyną kulturowego konfliktu między Koreą Południową a Chinami.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?