Kukbuk
Kukbuk
7 lekkich zup na wiosnę i lato (fot. Maciek Niemojewski)

7 pysznych zup na wiosnę i lato

Uwielbiamy je zarówno w wersjach tradycyjnych, według babcinych przepisów, jak i w nowoczesnej odsłonie – gdy klasyczne składniki traktujemy z fantazją. Zupy, pełne wiosennych smaków i proste w przygotowaniu, sprawdzą się zawsze, gdy brak pomysłu na obiad.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Możemy nie znosić pomidorowej albo zarzekać się, że nigdy nie tkniemy krupniku, jednak wśród klasycznych polskich zup każdy z nas znajdzie tę, bez której nie wyobraża sobie życia i która przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. Choć zupy najchętniej jemy, gdy za oknem spada temperatura, w sezonie wiosenno-letnim również warto je przyrządzać. Jarzynowa ugotowana na młodych warzywach czy pachnąca świeżością szczawiowa nie mają sobie równych – są smaczne, a do tego pełne witamin. Także pierwsze kiszonki, młoda kapusta i ogórki małosolne, doskonale wypadają w delikatniejszych wersjach tradycyjnej zupy ogórkowej i kapuśniaku, a dodatkowo dbają o nasz organizm. W końcu wiosną i latem nie może nam zabraknąć sił na harce na świeżym powietrzu, długie rowerowe przejażdżki i niekończące się sportowe aktywności.

Mamy dla was siedem propozycji zup – po jednej na każdy dzień tygodnia. Przyrządzone z sezonowych wiosennych i letnich składników, zaskoczą głębokim smakiem i bogactwem dodatków. Zależnie od preferencji wszystkie zupy możecie ugotować na mięsnym lub warzywnym bulionie.

Zupy. Kapuśniak z młodej kapusty
 (fot. Maciek Niemojewski)

Kapuśniak z młodej kapusty

Większość z was prawdopodobnie doskonale zna kapuśniak i jada go od najmłodszych lat – jednak jego smak w wersji z kiszonej młodej kapusty może was zaskoczyć. Wyraźnie delikatniejszy, przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom, które jeszcze nie doceniają kwaśnego smaku klasycznego kapuśniaku. Choć do tej zupy można użyć różnego rodzaju mięsa, ugotowana na wędzonych żeberkach będzie smakowała wyjątkowo, szczególnie jeśli jej głębokiego smaku dopełni aromatyczny majeranek i kminek.

Sprawdź, jak zrobić kapuśniak na młodej kapuście >>

Zupa groszkowa ze smażonym groszkiem cukrowym (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa groszkowa ze smażonym groszkiem cukrowym

Smaczny, a zarazem niskokaloryczny groszek cukrowy doskonale sprawdza się nie tylko jako zdrowa przekąska, ale także w porze obiadu – jako dodatek do aromatycznego, bezmięsnego kremu. Jeśli lubicie, by w waszej kremowej zupie coś przyjemnie chrupało, przesmażcie na maśle strączki groszku cukrowego i udekorujcie nim soczyście zieloną porcję. Krem z groszku robi się szybko i prosto. Może wystąpić w roli późnego lunchu, jak również ożywczej przystawki podczas rodzinnego przyjęcia.

Wypróbuj przepis na zupę groszkową ze smażonym groszkiem cukrowym >>

Zupy. Szczawiowa na wędzonce ze smażonymi ziemniakami 
 (fot. Maciek Niemojewski)

Szczawiowa na wędzonce ze smażonymi ziemniakami

Szczawiowa to klasyk wśród wiosennych i letnich zup. Ugotowana ze świeżego, kwaskowatego szczawiu, potrafi oczarować. Choć zazwyczaj podaje się ją w lekkiej wersji, obowiązkowo z jajkiem na twardo, w tym przepisie zamienia się w prawdziwie sycącą potrawę. Do jej przygotowania użyjcie wędzonych żeberek, a do podania nie szczędźcie śmietany i podsmażanych ziemniaków. Taka szczawiowa to doskonały pomysł, gdy na obiad wpadną do was rodzice lub babcia.

Przygotuj szczawiową na wędzonce ze smażonymi ziemniakami >>

Wiosenna zupa jarzynowa (fot. Maciek Niemojewski)

Wiosenna zupa jarzynowa

Jeśli jarzynowa z mrożonej mieszanki warzyw zostawiła was z traumą rozmokniętej brukselki, spróbujcie odczarować złe wspomnienia, używając sezonowych jarzyn. Świeża fasolka szparagowa, młody kalafior, a nawet szparagi – do wiosennej jarzynowej użyjcie warzyw, na jakie tylko macie ochotę. To świetny sposób na przemycenie porcji witamin w codziennym posiłku – zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Do tego tę zupę robi się łatwo i szybko. Posypana obficie koperkiem i plastrami rzodkwi, to obowiązkowa pozycja w wiosenno-letnim menu.

Zobacz, jak zrobić wiosenną zupę jarzynową >>

Zupy. Kalafiorowa z ziemniakami (fot. Maciek Niemojewski)

Kalafiorowa z ziemniakami

Niezwykle popularny w Polsce kalafior zasługuje na dużo więcej niż tylko polanie masłem z bułką tartą! Kalafiorowa jest zaliczana do klasyków w polskim repertuarze zup – a sekret jej popularności tkwi w niezwykłej prostocie przepisu. Zanim dodacie bulion, kalafior i pozostałe warzywa usmażcie, by wydobyć z nich pełnię aromatu. Przed podaniem koniecznie posypcie zupę koperkiem – obfita porcja zieleniny doda kalafiorowej koloru i wiosennego wyglądu.

Wypróbuj nasz przepis na kalafiorową z ziemniakami >>

Zupy. Ogórkowa na ogórkach małosolnych (fot. Maciek Niemojewski)

Ogórkowa na ogórkach małosolnych

Choć w sezonie wiosenno-letnim ogórki małosolne zwykle goszczą na naszych stołach jako przystawka, dodatek do obiadu czy na kanapce, z powodzeniem można je także wykorzystać jako bazę zupy. Ogórkowa z ogórków małosolnych jest w smaku delikatniejsza i mniej kwaśna niż ta z kiszonych. Podobnie jak inne klasyczne zupy, jest bardzo prosta w przygotowaniu – ważne, by z dodaniem ogórków poczekać, aż ziemniaki się ugotują. Przed podaniem koniecznie posypcie danie natką pietruszki lub koperkiem.

Sprawdź, jak zrobić ogórkową na ogórkach małosolnych >>

Zupy. Krem szczawiowy ze szczypiorkiem i z pikantną chrupką z makaronu udon (fot. Maciek Niemojewski)

Krem szczawiowy ze szczypiorkiem i z pikantną chrupką z makaronu udon

Kto lubi szczaw w lekkim i pełnym ożywczej kwasowości wydaniu, powinien sięgnąć po ten przepis. Podwójnie zielony krem dzięki obecności szczypiorku nabiera nie tylko koloru, ale i charakteru. A dodatkowym akcentem w tej nieco mniej klasycznej szczawiowej jest pikantny czips z japońskiego makaronu udon, skąpany w ostrych płatkach chili i wędzonej papryce. Ten prosty przepis spodoba się każdemu, kto kocha wyzwania i eksperymenty kulinarne. Ostrość i charakter dodatków złagodźcie nieco kleksem śmietany i połówką ugotowanego jajka.

Przygotuj krem szczawiowy ze szczypiorkiem i z pikantną chrupką z makaronu udon >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk