Kukbuk
Kukbuk
Zupy. Szczawiowa na wędzonce ze smażonymi ziemniakami 
 (fot. Maciek Niemojewski)

Szczawiowa na wędzonce ze smażonymi ziemniakami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 80 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ZUPA:
żeberka wędzone
300 g
cebula
1 sztuka
marchew
1 sztuka
pietruszka
1 sztuka
por
1 sztuka (biała część)
suszone grzyby
2 sztuki
ziele angielskie
2 sztuki
liść laurowy
1 sztuka
boczek wędzony
100 g
czosnek
1 ząbek
świeży szczaw
2 pęczki
sól
1 łyżeczka + do smaku
pieprz
do smaku
śmietana 18%
100 ml
SMAŻONE ZIEMNIAKI:
młode ziemniaki
300 g
sól
1 łyżeczka
masło
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Żeberka myjemy, a następnie wkładamy do garnka. Mięso zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. W trakcie gotowania zbieramy powstały biały szum.

krok 2

Cebulę opalamy nad palnikiem. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Do garnka dokładamy przygotowane warzywa, białą część pora, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy dalej, przez 40 minut.

krok 3

Młode ziemniaki dokładnie myjemy, dzielimy na pół i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

krok 4

Warzywa i żeberka wyjmujemy z zupy. Mięso kroimy na kawałki i odkładamy na bok. Zależnie od upodobań możemy pokroić marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę i dodać je do zupy pod koniec gotowania.

krok 5

Wędzony boczek kroimy w kostkę. Mięso smażymy na suchej patelni razem z obranym ząbkiem czosnku, aż się zarumieni. Wrzucamy do bulionu. Na tej samej patelni podsmażamy żeberka na złoty kolor.

krok 6

Szczaw myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy go do zupy, a następnie doprawiamy ją solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut.

krok 7

Na patelni po mięsie rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na nią ugotowane ziemniaki. Obsmażamy je z każdej strony, aż będą przyrumienione.

krok 8

Śmietanę przelewamy do miseczki. Wlewamy do niej 3 łyżki gorącej zupy, mieszamy. Dolewamy jeszcze 5 łyżek zupy. Cały czas mieszając, powoli przelewamy rozrobioną śmietankę do garnka. Zupę szczawiową zdejmujemy z ognia, podajemy ze smażonymi ziemniakami i z kawałkami żeberek.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka