Kukbuk
Kukbuk
Orientalne śniadanie, przepis na jajka po turecku (fot.Maciek Niemojewski

11 sposobów na wielkanocne jajka

Jajka na twardo z majonezem to już klasyk. A gdyby w tym roku na Wielkanoc puścić wodze fantazji? Zobaczcie, jakie przepisy z jajkami warto wypróbować w te święta.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

W Wielkanoc nie obejdzie się bez jajek. W sałatce jarzynowej, w żurku czy pod chmurką majonezu, są nieodłącznym elementem wielkanocnego menu. I choć cenimy ich klasyczne wersje, w tym roku potrawom z jajek chętnie dodamy nieco ekstrawagancji. Zabawcie się z nami i formą, i smakiem. Na początek podstępnie wykradnijcie jajkom żółtka, by na ich miejsce podłożyć pastę z awokado. Poza tym ugotujcie jajka w herbacie, zapieczcie w bułeczkach i zawińcie w mięsne rulony. Dajcie się także skusić egzotycznym wpływom i odkryjcie nowe kulinarne lądy. Poznajcie najlepsze i najsmaczniejsze sposoby na wielkanocne jajka.

Jajka zapiekane w szynce długo dojrzewającej

Na Wielkanoc wypróbujcie wytrawną wersję muffinów – z prawdziwym przysmakiem w postaci jajka zapiekanego z długo dojrzewającą szynką. Zasmakują nie tylko najmłodszym domownikom, a po przepis na nie z pewnością sięgniecie nie tylko w święta. Do foremek włóżcie szynkę, wbijcie całe jajka i posypcie je chili oraz pieprzem. Zapiekajcie w piekarniku przez 15-20 minut. Jajeczne muffinki wyciągnijcie z foremek dopiero po delikatnym przestudzeniu. 

Zobacz, jak zapiec jajka w szynce długo dojrzewającej >>

przepis na zapiekane jaja, niebanalny przepis na wielkanoc, jajka w mięsnym cieście

Jajka po szkocku

Te niepozorne kulki skrywają w środku… jajka na miękko. Inspiracją do powstania przepisu były kulinarne eksperymenty Gordona Ramsaya oraz kuchnia szkocka. Jeśli jesteście ciekawi, jak połączyć jabłko, kaszankę i jajka, nie zwlekajcie dłużej i na Wielkanoc zaproście gości na wyprawę do Wielkiej Brytanii. Usmażone na złoto mięsno-jajeczne kulki sprawdzą się rewelacyjnie jako ciepła propozycja na świąteczne śniadanie. 

Wypróbuj przepis na świąteczne jajka po szkocku >>

przepis na niebanalne wielkanocne jaja, jajka na twardo faszerowane pastą z awokado

Jajka nadziewane pastą z awokado i kolendry

Jeśli przepadacie za awokado, to połączenie go z jajkami będzie jednym z lepszych świątecznych pomysłów. Ugotujcie jajka na twardo i wyjmijcie z nich żółtka – przydadzą się do zrobienia farszu z awokado i kolendrą. Gdy już doprawicie go majonezem i musztardą, możecie faszerować jajka. Prosty sposób na wielkanocny smakołyk, który zrobicie w zaledwie 15 minut.

Sprawdź, jak nafaszerować jajka na Wielkanoc, i wypróbuj przepis na jajka faszerowane pastą z awokado >>

pomysł na przepis z jajkami przepiórczymi, marmurkowe jajka na twardo

Jajka przepiórcze marynowane w herbacie

Marynowaliście kiedyś jajka? To prosty sposób na wytrawną, nieco ostrzejszą w smaku przystawkę, która z pewnością zrobi furorę nie tylko w Wielkanoc. Tym razem jednak, zamiast w occie, zamarynujcie jajka przepiórcze w czarnej herbacie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Pst! Przed zamarynowaniem skorupka powinna być delikatnie popękana. Dzięki temu wywar z czarnej herbaty przesiąknie do wnętrza jajek i zabarwi je motywem marmuru.

Zobacz przepis na jajka przepiórcze marynowane w herbacie >>

przepis na jajka zapiekane w bułce, pomysł na botwinkę, jajka na wielkanocne śniadanie

Jajka zapiekane w bułce z ricottą i botwinką

Zapiekane jajka to jedna z najprostszych i najszybszych potraw, jakie możecie podać na wielkanocne śniadanie. W tej wersji polecamy jajka zapiec w pękatych bułeczkach, w których wnętrzu kryją się jeszcze pyszna botwinka i słona ricotta. To danie sprawdzi się wybornie na początek wielkanocnego świętowania.

Sprawdź przepis na zapiekane jajka w bułce z ricottą i botwinką >>

pomysł na zapiekane jajka, wielkanocne przepisy, szybki sposób na jajka

Faszerowane jajka z pieca

Jajka faszerowane bazylią, pietruszką i estragonem to jeden z naszych faworytów. Takie połączenie doskonale pasuje do kremowego sosu serowego ze śmietanką i z parmezanem. Po zapieczeniu nie dość, że rozgrzewa, to jeszcze wywołuje natychmiastowe zadowolenie. Pst! Jeśli nie przepadacie za obieraniem jajek, mamy sposób na wygodne pozbycie się skorupki. Przede wszystkim dobrze posólcie wodę do ich gotowania, a do garnka włóżcie najlepiej kilkudniowe jajka. Po ugotowaniu należy je ostudzić w chłodnej wodzie, a potem lekko obtłuc skorupkę ze wszystkich stron i dopiero wtedy obierać, cały czas trzymając jajka pod wodą.

Wypróbuj przepis na faszerowane jajka zapiekane w sosie serowym >>

Reklama

Lekka sałatka z chrupiącym jajkiem

Dzięki tej propozycji świąteczne śniadanie może być naprawdę lekkie – oto przepis na sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Jak ją zrobić? Wystarczy ugotować jajka na twardo, dodać miks sałat, warzywa i ulubione kiełki. Sałatkę koniecznie polejcie sosem musztardowym z dodatkiem czosnku i soku z cytryny i nie zapomnijcie o chrupiących grzankach. Gwarantujemy, że po ten przepis będziecie sięgać co roku.

Zobacz przepis na sałatkę z chrupiącym jajkiem i wiosennymi warzywami >>

Śniadaniowy humus z jajkiem na twardo

Dla tych, którzy nawet w święta nie mogą przestać myśleć o dalekich podróżach, polecamy jajko w wersji bliskowschodniej. Humus z buraka z jajkiem ugotowanym na twardo robi się szybko i prosto, przepis nadaje się więc dla tych, którzy na gotowanie nie mają za dużo czasu. To świetny dodatek do chleba – najlepiej upieczonego na zakwasie. Taka propozycja na wielkanocnym stole z pewnością uraduje gości na diecie roślinnej – wystarczy zastąpić jajko dowolnym ulubionym warzywem.

Sprawdź przepis na humus z buraka z jajkiem na twardo >>

Jajko „chmurka” na czosnkowej grzance

Czy może być coś lepszego niż jajka i parmezan? Jeśli zgadzacie się z nami, w Wielkanoc koniecznie wypróbujcie przepis na zapiekane jajka. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie na sztywną pianę. Później na podpieczone „chmurki” wyłóżcie żółtka, posypcie je parmezanem i szczypiorkiem. Na blasze podpieczcie również posmarowane masłem tosty. Gwarantujemy, że takie świąteczne śniadanie pokochają wszyscy goście.

Wypróbuj przepis na jajka zapiekane z parmezanem na chrupiącej grzance z czosnkiem >>

Jajka faszerowane tartym parmezanem, siekanymi orzeszkami pinii i świeżymi ziołami zapiekane w kremowym sosie serowym, przepis i zdjęcie Anna Chwistek

Faszerowane jajka z pieca w sosie serowym

Znudziły wam się jajka z majonezem? By uniknąć nudy przy wielkanocnym stole, możecie upiec jajka w sosie serowym na bazie śmietanki i parmezanu. W tej wersji sprawdzą się i podczas śniadania, i jako drugie danie w czasie świątecznego obiadu. Przed włożeniem jajek do piekarnika pamiętajcie, by posypać je dodatkową porcją sera i orzechami pinii.

Sprawdź przepis na jajka faszerowane orzechami pinii i parmezanem zapiekane w kremowym sosie serowym >>

Orientalne śniadanie, przepis na jajka po turecku (fot.Maciek Niemojewski

Jajka po turecku

Święta to dobra okazja do wypróbowania nowego przepisu. Głodni goście od razu zweryfikują, czy warto go zapisać w domowym zeszycie z ulubionymi przepisami na każdy sezon, czy lepiej wrócić do dobrze znanych klasyków. Jeśli macie ochotę na wielkanocne śniadanie w stambulskim stylu, polecamy jajka po turecku. Najpierw sprawdźcie, jak idealnie ugotować jajka w koszulce (sprawdźcie instrukcję, jak zrobić jajka poche >>), a potem przygotujcie do nich masło z papryką. Do tego dip czosnkowo-jogurtowy oraz grillowane tosty – i wielkanocne śniadanie będzie zupełnie inne.

Zobacz, jak zrobić jajka po turecku >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk