W Wielkanoc nie obejdzie się bez jajek. W sałatce jarzynowej, w żurku czy pod chmurką majonezu, są nieodłącznym elementem wielkanocnego menu. I choć cenimy ich klasyczne wersje, w tym roku potrawom z jajek chętnie dodamy nieco ekstrawagancji. Zabawcie się z nami i formą, i smakiem. Na początek podstępnie wykradnijcie jajkom żółtka, by na ich miejsce podłożyć pastę z awokado. Poza tym ugotujcie jajka w herbacie, zapieczcie w bułeczkach i zawińcie w mięsne rulony. Dajcie się także skusić egzotycznym wpływom i odkryjcie nowe kulinarne lądy. Poznajcie najlepsze i najsmaczniejsze sposoby na wielkanocne jajka.
11 sposobów na wielkanocne jajka
Jajka na twardo z majonezem to już klasyk. A gdyby w tym roku na Wielkanoc puścić wodze fantazji? Zobaczcie, jakie przepisy z jajkami warto wypróbować w te święta.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Jajka zapiekane w szynce długo dojrzewającej
Na Wielkanoc wypróbujcie wytrawną wersję muffinów – z prawdziwym przysmakiem w postaci jajka zapiekanego z długo dojrzewającą szynką. Zasmakują nie tylko najmłodszym domownikom, a po przepis na nie z pewnością sięgniecie nie tylko w święta. Do foremek włóżcie szynkę, wbijcie całe jajka i posypcie je chili oraz pieprzem. Zapiekajcie w piekarniku przez 15-20 minut. Jajeczne muffinki wyciągnijcie z foremek dopiero po delikatnym przestudzeniu.
Jajka po szkocku
Te niepozorne kulki skrywają w środku… jajka na miękko. Inspiracją do powstania przepisu były kulinarne eksperymenty Gordona Ramsaya oraz kuchnia szkocka. Jeśli jesteście ciekawi, jak połączyć jabłko, kaszankę i jajka, nie zwlekajcie dłużej i na Wielkanoc zaproście gości na wyprawę do Wielkiej Brytanii. Usmażone na złoto mięsno-jajeczne kulki sprawdzą się rewelacyjnie jako ciepła propozycja na świąteczne śniadanie.
Jajka nadziewane pastą z awokado i kolendry
Jeśli przepadacie za awokado, to połączenie go z jajkami będzie jednym z lepszych świątecznych pomysłów. Ugotujcie jajka na twardo i wyjmijcie z nich żółtka – przydadzą się do zrobienia farszu z awokado i kolendrą. Gdy już doprawicie go majonezem i musztardą, możecie faszerować jajka. Prosty sposób na wielkanocny smakołyk, który zrobicie w zaledwie 15 minut.
Jajka przepiórcze marynowane w herbacie
Marynowaliście kiedyś jajka? To prosty sposób na wytrawną, nieco ostrzejszą w smaku przystawkę, która z pewnością zrobi furorę nie tylko w Wielkanoc. Tym razem jednak, zamiast w occie, zamarynujcie jajka przepiórcze w czarnej herbacie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Pst! Przed zamarynowaniem skorupka powinna być delikatnie popękana. Dzięki temu wywar z czarnej herbaty przesiąknie do wnętrza jajek i zabarwi je motywem marmuru.
Zobacz przepis na jajka przepiórcze marynowane w herbacie >>
Jajka zapiekane w bułce z ricottą i botwinką
Zapiekane jajka to jedna z najprostszych i najszybszych potraw, jakie możecie podać na wielkanocne śniadanie. W tej wersji polecamy jajka zapiec w pękatych bułeczkach, w których wnętrzu kryją się jeszcze pyszna botwinka i słona ricotta. To danie sprawdzi się wybornie na początek wielkanocnego świętowania.
Sprawdź przepis na zapiekane jajka w bułce z ricottą i botwinką >>
Faszerowane jajka z pieca
Jajka faszerowane bazylią, pietruszką i estragonem to jeden z naszych faworytów. Takie połączenie doskonale pasuje do kremowego sosu serowego ze śmietanką i z parmezanem. Po zapieczeniu nie dość, że rozgrzewa, to jeszcze wywołuje natychmiastowe zadowolenie. Pst! Jeśli nie przepadacie za obieraniem jajek, mamy sposób na wygodne pozbycie się skorupki. Przede wszystkim dobrze posólcie wodę do ich gotowania, a do garnka włóżcie najlepiej kilkudniowe jajka. Po ugotowaniu należy je ostudzić w chłodnej wodzie, a potem lekko obtłuc skorupkę ze wszystkich stron i dopiero wtedy obierać, cały czas trzymając jajka pod wodą.
Wypróbuj przepis na faszerowane jajka zapiekane w sosie serowym >>
Lekka sałatka z chrupiącym jajkiem
Dzięki tej propozycji świąteczne śniadanie może być naprawdę lekkie – oto przepis na sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Jak ją zrobić? Wystarczy ugotować jajka na twardo, dodać miks sałat, warzywa i ulubione kiełki. Sałatkę koniecznie polejcie sosem musztardowym z dodatkiem czosnku i soku z cytryny i nie zapomnijcie o chrupiących grzankach. Gwarantujemy, że po ten przepis będziecie sięgać co roku.
Zobacz przepis na sałatkę z chrupiącym jajkiem i wiosennymi warzywami >>
Śniadaniowy humus z jajkiem na twardo
Dla tych, którzy nawet w święta nie mogą przestać myśleć o dalekich podróżach, polecamy jajko w wersji bliskowschodniej. Humus z buraka z jajkiem ugotowanym na twardo robi się szybko i prosto, przepis nadaje się więc dla tych, którzy na gotowanie nie mają za dużo czasu. To świetny dodatek do chleba – najlepiej upieczonego na zakwasie. Taka propozycja na wielkanocnym stole z pewnością uraduje gości na diecie roślinnej – wystarczy zastąpić jajko dowolnym ulubionym warzywem.
Jajko „chmurka” na czosnkowej grzance
Czy może być coś lepszego niż jajka i parmezan? Jeśli zgadzacie się z nami, w Wielkanoc koniecznie wypróbujcie przepis na zapiekane jajka. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie na sztywną pianę. Później na podpieczone „chmurki” wyłóżcie żółtka, posypcie je parmezanem i szczypiorkiem. Na blasze podpieczcie również posmarowane masłem tosty. Gwarantujemy, że takie świąteczne śniadanie pokochają wszyscy goście.
Wypróbuj przepis na jajka zapiekane z parmezanem na chrupiącej grzance z czosnkiem >>
Faszerowane jajka z pieca w sosie serowym
Znudziły wam się jajka z majonezem? By uniknąć nudy przy wielkanocnym stole, możecie upiec jajka w sosie serowym na bazie śmietanki i parmezanu. W tej wersji sprawdzą się i podczas śniadania, i jako drugie danie w czasie świątecznego obiadu. Przed włożeniem jajek do piekarnika pamiętajcie, by posypać je dodatkową porcją sera i orzechami pinii.
Jajka po turecku
Święta to dobra okazja do wypróbowania nowego przepisu. Głodni goście od razu zweryfikują, czy warto go zapisać w domowym zeszycie z ulubionymi przepisami na każdy sezon, czy lepiej wrócić do dobrze znanych klasyków. Jeśli macie ochotę na wielkanocne śniadanie w stambulskim stylu, polecamy jajka po turecku. Najpierw sprawdźcie, jak idealnie ugotować jajka w koszulce (sprawdźcie instrukcję, jak zrobić jajka poche >>), a potem przygotujcie do nich masło z papryką. Do tego dip czosnkowo-jogurtowy oraz grillowane tosty – i wielkanocne śniadanie będzie zupełnie inne.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?