Kukbuk
Kukbuk
pieczony pstrąg z warzywami, pieczony pstrąg, ryba z warzywami, pstrąg w całości, jak upiec rybę, pieczone warzywa

13 przepisów na ostatnią chwilę

To, że przed świętami jest mnóstwo do zrobienia i brakuje czasu, wie każdy. Na szczęście są przepisy, dzięki którym przygotowanie wigilijnej kolacji zajmuje go naprawdę niewiele. Co ugotować w ostatniej chwili przed Bożym Narodzeniem?

Opublikowano: 20 Grudnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Bywa, że przed świętami czas przestaje z nami współpracować – po prostu znika i już. A do zrobienia wciąż jest mnóstwo rzeczy: dekorowanie choinki, nakrywanie do stołu, doglądanie barszczu i gotowanie pierogów. Pół dnia upływa niepostrzeżenie i co gorsza, okazuje się, że nie udało nam się zrobić połowy tego, co zaplanowaliśmy. A goście już stoją pod drzwiami. W takich chwilach, zamiast złorzeczyć na los i się denerwować, lepiej skorzystać z naszych sposobów na przechytrzenie czasu. Dla zabieganych i zapracowanych wybraliśmy przepisy zarówno na tradycyjne, jak i mniej klasyczne świąteczne dania, dzięki którym wigilijną kolację przygotujecie w błyskawicznym tempie

Pasta z tempehu do kanapek na święta i śniadanie (fot. Maciek Niemojewski)

Szybka pasta z tempehu jak z tuńczyka >>

To pomysł na naprawdę ekspresową przystawkę, którą przygotujecie w zaledwie kwadrans. Co więcej, zachwyci nie tylko wegan, ale również miłośników past rybnych. Oprócz tempehu będziecie potrzebować tylko wegańskiego majonezu, pieczarek i kiszonych ogórków. Wszystkie składniki połączcie i doprawcie solą i pieprzem.

jajka zapiekane w szynce, jajka w szynce, pieczone jajka, śniadanie wielkanocne, Wielkanoc

Jajka zapiekane w szynce długo dojrzewającej >>

Wystarczą zaledwie dwa składniki, parę przypraw – i w 20 minut wszystko będzie gotowe. Do plastrów szynki wbijcie jajka i szybko je zapieczcie. Po wyjęciu z piekarnika jajeczne muffiny wystudźcie i dopiero wtedy wyciągnijcie z foremek. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni.

Mniej tradycyjne pierogi na święta – przepis na pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem >>

Oto pomysł na nieoczywiste pierogi pieczone w piekarniku. Oprócz drożdżowego ciasta zachwycają przede wszystkim rewelacyjnym farszem. Do jego zrobienia będziecie potrzebować ziemniaków, pora, miodu i musztardy. I najważniejszego składnika – sera gruyère. Ostrzegamy, że to połączenie może poważnie zachwiać pozycją pierogów z kapustą i grzybami.

Kanapki z tatarem ze śledzia na świąteczne śniadanie (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapki z tatarem ze śledzia >>

Ten przepis sprawdzi się znakomicie jako pomysł na przystawkę lub świąteczne śniadanie. Tatar kojarzy się jednoznacznie – swojski smak wyrobił sobie należytą renomę. W tym wydaniu jednak śledź zaskakuje latynoskim charakterem. Nie próbowaliście nigdy połączenia klasycznego tatara ze śledzia z awokado, kolendrą i limonką? Dajcie mu szansę, a nie pożałujecie.

śledzie w sosie musztardowo-gryczanym z burakami, śledź na święta Boże Narodzenie (fot. Zuza Rożek)

Śledzie musztardowo-gryczane na pieczonych burakach >>

Idealne danie dla wszystkich, którzy za śledziem w oleju lub occie szczególnie nie przepadają. W tej odsłonie rybę ułóżcie na plastrach buraków i polejcie marynatą z musztardy, majonezu oraz… kaszy gryczanej. To danie będziecie chcieli powtarzać co roku!

Tatar z łososia z fenkułem, pieczonymi pomidorami i rodzynkowym dressingiem

Tatar z łososia z fenkułem >>

Tatar z ryby obroni się zawsze, nieważne, z jakimi dodatkami go podacie. W tej wersji polecamy go przygotować z fenkułem, pomidorami, rodzynkami i kaparami. Delikatne mięso ryby świetnie połączy się z takimi chrupiącymi dodatkami. Jesteśmy przekonani, że ta propozycja na długo zawładnie waszymi kubkami smakowymi.

przepis na niebanalne wielkanocne jaja, jajka na twardo faszerowane pastą z awokado

Jajka nadziewane pastą z awokado i kolendry >>

Wprawdzie faszerowane jajka bardziej pasują do wielkanocnego stołu, ale są tacy, którzy bez nich nie wyobrażają sobie żadnych świąt. A już szczególnie bez jajek z takim nadzieniem. Dojrzałe awokado połączcie z kolendrą, majonezem, musztardą i cytryną. Możecie podać to danie od razu albo przygotować je chwilę wcześniej, by odczekało trochę w lodówce. 

Ciasto biszkoptowe, castella z jabłka w karmelu (fot. Ola Jagłowska)

Odwrócony miodowy biszkopt z jabłkami >>

A może zamiast tradycyjnego sernika albo makowca upieczecie biszkopt? W połączeniu z karmelem, jabłkami i orzechami pekan może zostać gwiazdą świątecznego stołu. Zobaczcie, jak zrobić domowy karmel i jak dobrze uprażyć orzechy, by całość była jeszcze słodsza i bardziej apetyczna.

Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną, przepis Anna Szewczak

Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną >>

Z pozoru składniki nie za bardzo do siebie pasują, ale, jak to zwykle bywa w takich niebanalnych kompozycjach, finalnie doskonale się uzupełniają. Białą fasolę połączcie z ziemniakami, cebulą i jabłkiem. Ta pachnąca majerankiem wegańska zapiekanka doskonale rozgrzeje po dłuższym świątecznym spacerze.

carpaccio z buraka, sałatka z burakiem, zdrowy obiad (fot. Sylwia Kaleta)

Carpaccio z buraka >>

Buraka upieczcie dzień przed Wigilią. Potem na przygotowanie dania wystarczy zaledwie kilka minut. Słodkie bulwy pokrójcie na cienkie plastry i udekorujcie serem pleśniowym, cząstkami pomarańczy i migdałami w płatkach. To orzeźwiające i lekkie połączenie będzie przyjemną odmianą dla pierogów i kapusty z grochem.

pieczony pstrąg z warzywami, pieczony pstrąg, ryba z warzywami, pstrąg w całości, jak upiec rybę, pieczone warzywa

Pieczone pstrągi z marchewką, cukinią i kolendrową posypką >>

To chyba najprostszy sposób na przyrządzenie ryby. Pstrągi wystarczy oczyścić i przyprawić tymiankiem oraz solą. Do ryby przygotujcie jeszcze marchew i cukinię, skropcie wszystkie składniki oliwą, dodajcie odrobinę pieprzu i ziaren kolendry. Na koniec włóżcie do piekarnika. Gdy ryba będzie dochodzić, możecie spokojnie przyszykować się do świątecznej kolacji.

łosoś smażony, filet z łososia, łosoś z sosem, szybki obiad, prosty obiad, jak przygotować łososia, co do łososia, dodatki od ryby

Łosoś z sosem bois boudran >>

Nie dajcie się zwieść nazwie, przygotowanie tego sosu wcale nie jest trudne. Wystarczą keczup, zioła i ocet winny. Sos ukręcicie w kilka minut, a jego wyrazisty smak świetnie sprawdzi się w połączeniu z delikatnym łososiem. Rybę przed podaniem koniecznie usmażcie na oliwie – dzięki temu łosoś będzie rumiany z zewnątrz i różowy w środku.

sałatka z kozim serem i nerkowcami, sałatka z kozim serem, szybka sałatka, zdrowa sałatka, pomysł na sałatkę, sałatka z awokado, sałatka z pomarańczą, karmelizowane nerkowce

Sałatka z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami >>

Tu prym wiodą sos klonowy i nerkowce, które nadają daniu charakter. Do tego delikatnie podkreślający smak sałatki kozi ser i pestki granatu, które sprawią, że przystawka będzie lekka i orzeźwiająca. Aby była jeszcze smaczniejsza, nerkowce przed podaniem polecamy skarmelizować. Nie pożałujecie!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka