Bywa, że przed świętami czas przestaje z nami współpracować – po prostu znika i już. A do zrobienia wciąż jest mnóstwo rzeczy: dekorowanie choinki, nakrywanie do stołu, doglądanie barszczu i gotowanie pierogów. Pół dnia upływa niepostrzeżenie i co gorsza, okazuje się, że nie udało nam się zrobić połowy tego, co zaplanowaliśmy. A goście już stoją pod drzwiami. W takich chwilach, zamiast złorzeczyć na los i się denerwować, lepiej skorzystać z naszych sposobów na przechytrzenie czasu. Dla zabieganych i zapracowanych wybraliśmy przepisy zarówno na tradycyjne, jak i mniej klasyczne świąteczne dania, dzięki którym wigilijną kolację przygotujecie w błyskawicznym tempie.
![pieczony pstrąg z warzywami, pieczony pstrąg, ryba z warzywami, pstrąg w całości, jak upiec rybę, pieczone warzywa](https://mediaconvert.kukbuk.pl/rtX0on5FhtMHjhqyYKwOVwIn0MS0M7ne38wD6I_2vMk/fill/1418/1682/fp:0.51:0.47/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTgv/cHN0ciVDNCU4NWdf/cGllY3pvbnkzX3cx/X3RpbmlmaWVkX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg)
13 przepisów na ostatnią chwilę
To, że przed świętami jest mnóstwo do zrobienia i brakuje czasu, wie każdy. Na szczęście są przepisy, dzięki którym przygotowanie wigilijnej kolacji zajmuje go naprawdę niewiele. Co ugotować w ostatniej chwili przed Bożym Narodzeniem?
Tekst: redakcja
![Pasta z tempehu do kanapek na święta i śniadanie (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/FHbkLwIqS05ObaPZcicMUg0yf_YjoUlqT7cQEgwDjNQ/fit/550/0/fp:0.43:0.49/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMTEv/cnlia2lfYmV6X3J5/YmVrMDA4Nl90aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/r2eBzy9fBQd33uAtjAVqVYLCQYBfbWX7V2GV2U4xQjU/fit/1100/0/fp:0.43:0.49/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMTEv/cnlia2lfYmV6X3J5/YmVrMDA4Nl90aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
Szybka pasta z tempehu jak z tuńczyka >>
To pomysł na naprawdę ekspresową przystawkę, którą przygotujecie w zaledwie kwadrans. Co więcej, zachwyci nie tylko wegan, ale również miłośników past rybnych. Oprócz tempehu będziecie potrzebować tylko wegańskiego majonezu, pieczarek i kiszonych ogórków. Wszystkie składniki połączcie i doprawcie solą i pieprzem.
![jajka zapiekane w szynce, jajka w szynce, pieczone jajka, śniadanie wielkanocne, Wielkanoc](https://mediaconvert.kukbuk.pl/RR3WT3thP-4iref_umuukiARHZ5MFZswMgzsP0DrwWs/fit/550/0/fp:0.5:0.69/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTYv/SFk5QTI2MzBfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/6NZmyWz8Tv0TW_F77jyvbBtKurWNH6jqY9OaWfgn_hk/fit/1100/0/fp:0.5:0.69/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTYv/SFk5QTI2MzBfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Jajka zapiekane w szynce długo dojrzewającej >>
Wystarczą zaledwie dwa składniki, parę przypraw – i w 20 minut wszystko będzie gotowe. Do plastrów szynki wbijcie jajka i szybko je zapieczcie. Po wyjęciu z piekarnika jajeczne muffiny wystudźcie i dopiero wtedy wyciągnijcie z foremek. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni.
![Mniej tradycyjne pierogi na święta – przepis na pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Iz6a3o3lXd3XRErGPkzpnRbhc2lUjMW9EXHXEvn_b5Y/fit/550/0/fp:0.47:0.45/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMTgv/UGllY3pvbmVfcGll/cm96a2lfel9wb3Jl/bV96aWVtbmlha2Ft/aV9pX3NlcmVtLV90/aW5pZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/I864lwCmL9U9hCvxVNs0gLnGKl9POYmXrJs2KffvmHY/fit/1100/0/fp:0.47:0.45/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMTgv/UGllY3pvbmVfcGll/cm96a2lfel9wb3Jl/bV96aWVtbmlha2Ft/aV9pX3NlcmVtLV90/aW5pZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem >>
Oto pomysł na nieoczywiste pierogi pieczone w piekarniku. Oprócz drożdżowego ciasta zachwycają przede wszystkim rewelacyjnym farszem. Do jego zrobienia będziecie potrzebować ziemniaków, pora, miodu i musztardy. I najważniejszego składnika – sera gruyère. Ostrzegamy, że to połączenie może poważnie zachwiać pozycją pierogów z kapustą i grzybami.
![Kanapki z tatarem ze śledzia na świąteczne śniadanie (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/zvTBlBaQSABSjNdYmf2UnjVaRs5RBU0pDeqeQsfly0I/fit/550/0/fp:0.25:0.53/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMTEv/S2FsZW5kYXJ6ZV9B/ZHdlbnRvd2UxMTUy/X3RpbmlmaWVkLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/wG7k6iSb5GamOJe_MLyu44uyt4nCD56v4gx5PCY90LE/fit/1100/0/fp:0.25:0.53/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMTEv/S2FsZW5kYXJ6ZV9B/ZHdlbnRvd2UxMTUy/X3RpbmlmaWVkLmpw/Zw.jpg 1010w)
Kanapki z tatarem ze śledzia >>
Ten przepis sprawdzi się znakomicie jako pomysł na przystawkę lub świąteczne śniadanie. Tatar kojarzy się jednoznacznie – swojski smak wyrobił sobie należytą renomę. W tym wydaniu jednak śledź zaskakuje latynoskim charakterem. Nie próbowaliście nigdy połączenia klasycznego tatara ze śledzia z awokado, kolendrą i limonką? Dajcie mu szansę, a nie pożałujecie.
![śledzie w sosie musztardowo-gryczanym z burakami, śledź na święta Boże Narodzenie (fot. Zuza Rożek)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/jI-SxAilERZuEZZKBPYItj0uEsP26d9Pa15FuyCqCa8/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMTAv/RFNDRjk4OTQtMTky/MHgxMjc2X0lOYTdC/WmJfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/4QL4AdBF63wVfJKHuU8XUZphTcsN5iA76WCPZoL7C60/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMTAv/RFNDRjk4OTQtMTky/MHgxMjc2X0lOYTdC/WmJfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 1010w)
Śledzie musztardowo-gryczane na pieczonych burakach >>
Idealne danie dla wszystkich, którzy za śledziem w oleju lub occie szczególnie nie przepadają. W tej odsłonie rybę ułóżcie na plastrach buraków i polejcie marynatą z musztardy, majonezu oraz… kaszy gryczanej. To danie będziecie chcieli powtarzać co roku!
![Tatar z łososia z fenkułem, pieczonymi pomidorami i rodzynkowym dressingiem](https://mediaconvert.kukbuk.pl/zen9izaBrHAFgdrVcMmI9PJMWEkoMSU3-D4xNWdn3nY/fit/550/0/fp:0.46:0.46/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDctMzEv/JUM1JTgyb3NvJUM1/JTlCXzIybGlwY2Ey/NTk3XzFfMmtSMklI/N190aW5pZmllZC5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/CKR8NK_RWgk659smTiIHgU8l02kc_YEqLjaYgdzG8xg/fit/1100/0/fp:0.46:0.46/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDctMzEv/JUM1JTgyb3NvJUM1/JTlCXzIybGlwY2Ey/NTk3XzFfMmtSMklI/N190aW5pZmllZC5q/cGc.jpg 1010w)
Tatar z łososia z fenkułem >>
Tatar z ryby obroni się zawsze, nieważne, z jakimi dodatkami go podacie. W tej wersji polecamy go przygotować z fenkułem, pomidorami, rodzynkami i kaparami. Delikatne mięso ryby świetnie połączy się z takimi chrupiącymi dodatkami. Jesteśmy przekonani, że ta propozycja na długo zawładnie waszymi kubkami smakowymi.
![przepis na niebanalne wielkanocne jaja, jajka na twardo faszerowane pastą z awokado](https://mediaconvert.kukbuk.pl/eVczpuQjKKdZE70pWcs9H3TI0PgII6TQR0z5fsBK3B0/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTcv/SFk5QTI2MjRfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/SH51T6bpBVOpgIh9LE4cWvSPwPzKAkq15Pbyh96NNCs/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTcv/SFk5QTI2MjRfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Jajka nadziewane pastą z awokado i kolendry >>
Wprawdzie faszerowane jajka bardziej pasują do wielkanocnego stołu, ale są tacy, którzy bez nich nie wyobrażają sobie żadnych świąt. A już szczególnie bez jajek z takim nadzieniem. Dojrzałe awokado połączcie z kolendrą, majonezem, musztardą i cytryną. Możecie podać to danie od razu albo przygotować je chwilę wcześniej, by odczekało trochę w lodówce.
![Ciasto biszkoptowe, castella z jabłka w karmelu (fot. Ola Jagłowska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/zxv-3t-83DFtUrWASAwJ_rHSkgMlnJK1yW23CU-_UjM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDMv/NWZfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/gQcXAaUKBlRQNN4l9M6QGCOKfLETKYtMZl0uDvc69Ec/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDMv/NWZfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 1010w)
Odwrócony miodowy biszkopt z jabłkami >>
A może zamiast tradycyjnego sernika albo makowca upieczecie biszkopt? W połączeniu z karmelem, jabłkami i orzechami pekan może zostać gwiazdą świątecznego stołu. Zobaczcie, jak zrobić domowy karmel i jak dobrze uprażyć orzechy, by całość była jeszcze słodsza i bardziej apetyczna.
![Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną, przepis Anna Szewczak](https://mediaconvert.kukbuk.pl/bOnk6iQ9AdvHmItLBMhugHvZJ0SZ_31Kvzr9W3bdDNc/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMTIv/RFNDXzA4MTFfMl9j/dUpZMkdXX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/xY2fvKXPD7e4ZN4AHUl5OH_FjO5PjfjyxuwtuyCCRXM/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMTIv/RFNDXzA4MTFfMl9j/dUpZMkdXX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną >>
Z pozoru składniki nie za bardzo do siebie pasują, ale, jak to zwykle bywa w takich niebanalnych kompozycjach, finalnie doskonale się uzupełniają. Białą fasolę połączcie z ziemniakami, cebulą i jabłkiem. Ta pachnąca majerankiem wegańska zapiekanka doskonale rozgrzeje po dłuższym świątecznym spacerze.
![carpaccio z buraka, sałatka z burakiem, zdrowy obiad (fot. Sylwia Kaleta)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/vXd0m3poBrwe6x5HHNhNivmQI6zJvDoOXYmEUgWpDio/fit/550/0/fp:0.51:0.45/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTcv/MjAxOS0wMi0yNF8x/MC4xNy4wMl8yX3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/6W43PXU5yf3G0IMat3AeTrNc8PZ3fRAuwm1LcDLJLpE/fit/1100/0/fp:0.51:0.45/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTcv/MjAxOS0wMi0yNF8x/MC4xNy4wMl8yX3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Carpaccio z buraka >>
Buraka upieczcie dzień przed Wigilią. Potem na przygotowanie dania wystarczy zaledwie kilka minut. Słodkie bulwy pokrójcie na cienkie plastry i udekorujcie serem pleśniowym, cząstkami pomarańczy i migdałami w płatkach. To orzeźwiające i lekkie połączenie będzie przyjemną odmianą dla pierogów i kapusty z grochem.
![pieczony pstrąg z warzywami, pieczony pstrąg, ryba z warzywami, pstrąg w całości, jak upiec rybę, pieczone warzywa](https://mediaconvert.kukbuk.pl/UGOn7shTkl-3GgU4XQM41xjEdNTj68SB3KAT5Xxx8mA/fit/550/0/fp:0.51:0.47/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTgv/cHN0ciVDNCU4NWdf/cGllY3pvbnkzX3cx/X3RpbmlmaWVkX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/QaSrgLGh7uRAm-hJ2eAyH1bU6Qfe32LylIl1RpyxWwM/fit/1100/0/fp:0.51:0.47/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTgv/cHN0ciVDNCU4NWdf/cGllY3pvbnkzX3cx/X3RpbmlmaWVkX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Pieczone pstrągi z marchewką, cukinią i kolendrową posypką >>
To chyba najprostszy sposób na przyrządzenie ryby. Pstrągi wystarczy oczyścić i przyprawić tymiankiem oraz solą. Do ryby przygotujcie jeszcze marchew i cukinię, skropcie wszystkie składniki oliwą, dodajcie odrobinę pieprzu i ziaren kolendry. Na koniec włóżcie do piekarnika. Gdy ryba będzie dochodzić, możecie spokojnie przyszykować się do świątecznej kolacji.
![łosoś smażony, filet z łososia, łosoś z sosem, szybki obiad, prosty obiad, jak przygotować łososia, co do łososia, dodatki od ryby](https://mediaconvert.kukbuk.pl/RMpR1ttBREKsjEXRyVgl3vmKsW2ka7_KnsylQTirKeY/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTgv/JUM1JTgyb3NvJUM1/JTlCMl90aW5pZmll/ZF90aW5pZmllZC5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/3rsEpf8t8lx4c4VN80e7XAh0Ibz0f-XRP4-g2qm96MU/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTgv/JUM1JTgyb3NvJUM1/JTlCMl90aW5pZmll/ZF90aW5pZmllZC5q/cGc.jpg 1010w)
Łosoś z sosem bois boudran >>
Nie dajcie się zwieść nazwie, przygotowanie tego sosu wcale nie jest trudne. Wystarczą keczup, zioła i ocet winny. Sos ukręcicie w kilka minut, a jego wyrazisty smak świetnie sprawdzi się w połączeniu z delikatnym łososiem. Rybę przed podaniem koniecznie usmażcie na oliwie – dzięki temu łosoś będzie rumiany z zewnątrz i różowy w środku.
![sałatka z kozim serem i nerkowcami, sałatka z kozim serem, szybka sałatka, zdrowa sałatka, pomysł na sałatkę, sałatka z awokado, sałatka z pomarańczą, karmelizowane nerkowce](https://mediaconvert.kukbuk.pl/2qwREie0aesHVIlbehWyH_6ipx8TiG_d4FlG_Aom0aw/fit/550/0/fp:0.53:0.51/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTAv/RFNDXzUzMDZfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/-HEQb9GTZXVTB33n6DEmUf1M2dQEIPcUHmU-DIq8TbU/fit/1100/0/fp:0.53:0.51/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTAv/RFNDXzUzMDZfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Sałatka z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami >>
Tu prym wiodą sos klonowy i nerkowce, które nadają daniu charakter. Do tego delikatnie podkreślający smak sałatki kozi ser i pestki granatu, które sprawią, że przystawka będzie lekka i orzeźwiająca. Aby była jeszcze smaczniejsza, nerkowce przed podaniem polecamy skarmelizować. Nie pożałujecie!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?