Kukbuk
Kukbuk
Pomysł na pomidory z piekarnika - tarta z pomidorami i serem (fot. Sylwia Wyrwicka)

10 przepisów na koniec sezonu na pomidory

Są pachnące, apetyczne i można je dodawać do wszystkiego – podajemy sprawdzone przepisy na końcówkę sezonu pomidorowego.

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcie główne: Sylwia Wyrwicka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Bez pomidorów wprost nie wyobrażamy sobie gotowania. Bo jak zrobić jedną z najpopularniejszych zup bez sięgania po te dorodne czerwone warzywa albo przygotować szakszukę na śniadanie? Do tego pomidory są niskokaloryczne, zawierają ogromne ilości witaminy C, a także potas i beta-karoten, któremu zawdzięczamy piękną cerę. Dlatego, póki jeszcze możemy cieszyć się ich najlepszym smakiem, zebraliśmy dla was 10 niezwykle smakowitych przepisów, dzięki którym wykorzystacie pomidory na wszelkie możliwe sposoby. Zapraszamy na pomidorową ucztę! 

Jak zrobić zupę krem z dyni, pomidorów (fot. Sylwia Wyrwicka / Haveeyeon)

Zupa krem z pomidorów i dyni >>

Letnio-jesienne smaki dobrze połączyć w kremowej zupie. Zanim skończy się sezon na pomidory, na straganach pojawią się pierwsze dynie – warto więc dać im szansę w duecie. Warzywa upieczcie z rozmarynem, a potem zblendujcie z mleczkiem kokosowym. Zupę posypcie pestkami dyni i skropcie paroma kroplami oliwy.

adżapsandal, kuchnia gruzińska, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, pieczone pomidory, sos pomidorowy, zdrowe jedzenie, fit, zdrowy obiad

Adżapsandal >>

Bakłażany z fasolką szparagową i ziemniakami nie byłyby tak smaczne, gdyby nie sos pomidorowy. Gdy na targu wciąż dostępne są słodkie i jędrne pomidory, szkoda kupować gotowe sosy. Upieczcie wszystkie warzywa w piekarniku, szalotkę podsmażcie i doprawcie danie solą i pieprzem. Adżapsandal doskonale sprawdzi się jako baza szakszuki – wystarczy podgrzać warzywa na patelni, wbić jajko i posypać fetą i natką pietruszki.

pomysł na szybkie śniadanie z jajkami

Szakszuka z botwinką >>

Podstawą smacznej szakszuki są pomidory. Jeśli dodatkowo przepadacie za botwiną, połączcie oba warzywa i przygotujcie mniej tradycyjną wersję słynnej potrawy. Gdy białka się zetną, a żółtka wciąż będą płynne, przełóżcie jajka z dużą ilością sosu do miseczek, posypcie obficie kolendrą – i zjedzcie od razu z grubą kromką ulubionego pieczywa. A jeśli na pobliskim targu nie ma botwiny, zamiast niej śmiało użyjcie szpinaku.

pomidorowa, szybki obiad dla dzieci, kremowa zupa z zapiekanymi grzankami

Krem pomidorowy z grzankami z mozzarellą >>

Klasyczną pomidorową można serwować nie tylko z ryżem czy makaronem. Gdy znudzą wam się oczywiste wersje, podajcie krem z chrupkimi grzankami z mozzarellą. Przygotowanie zupy zacznijcie od posiekania czosnku i cebuli. Gdy już dodacie pomidory, doprawcie krem solą, pieprzem i odrobiną cukru.

domowa focaccia, focaccia na drożdżach, kuchnia włoska, focaccia z pomidorkami, domowe wypieki, domowy chleb, włoskie wypieki,

Focaccia >>

Prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu włoski placek nie smakowałby tak samo, gdyby nie świeże zioła i pomidory. Focaccia świetnie sprawdza się na przystawkę czy jako przekąska w pracy. Jeśli macie ochotę, ciasto przed upieczeniem posypcie mozzarellą lub parmezanem.

caponata, włoska caponata, włoski bigos, leczo, danie jednogarnkowe, warzywa w pomidorach,

Caponata >>

Tutaj pomidory odgrywają znaczącą rolę, dopełniając słodyczą smak oliwek, bakłażana i kaparów. Wszystkie warzywa podsmażcie z dodatkiem octu winnego, a gdy będą gotowe, posypcie poszatkowaną natką pietruszki. Zdrowo i pysznie!

gruzińska zupa, zupa pomidorowa, gruzińska zupa z jagnięciną, bozbasz, danie jednogarnkowe, szybka zupa, kuchnia gruzińska, pomidory, co z pomidorów, obiad dla dzieci, szybki obiad

Bozbasz – gruzińska zupa z jagnięciną >>

Ten gruziński specjał rozgrzewa i syci. Do bazy z pomidorów dodajcie chili, przyprawy i cebulę. Jagnięcinę wymieszajcie z ryżem i uformujcie w niewielkie kulki. Do gotowej zupy podajcie kaszę perłową i posiekaną kolendrę.

Krem pomidorowy z pieczoną papryką >>

Na obiad nic nie sprawdza się tak jak ulubiona zupa niemal wszystkich dzieci. Pomidorową możecie podać z ryżem lub makaronem, a także z ciepłymi grzankami. Wykorzystajcie końcówkę sezonu na pomidory i do gęstego, rozgrzewającego kremu dodajcie paprykę oraz parę ząbków czosnku.

 

Śniadaniowy podpłomyk. (fot. Marta Greber)

Śniadaniowy podpłomyk >>

To nie konkurencja dla tradycyjnej pizzy neapolitańskiej, tylko sposób na zastąpienie klasycznego włoskiego placka. Do przygotowania ciasta wystarczą mąka pszenna, suszone drożdże i woda, a na wierzchu można ułożyć dowolne składniki. My – oprócz pomidorków koktajlowych – proponujemy awokado, jajko i mozzarellę. W mięsnej wersji możecie dorzucić jeszcze bekon.

 

domowy ketchup, ketchup z pomidorów, ketchup ze świeżych pomidorów, domowy sos pomidorowy, słoiki, przetwory, co z pomidorów, sos pomidorowy w słoiku

Domowy keczup >>

W tym sosie pomidory są prawdziwymi gwiazdami. Keczup ma w kuchni dziesiątki zastosowań – bez niego poranne tosty ani grillowanie nie miałyby sensu. By go zrobić w domu, nie trzeba wiele. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i dodać odrobinę octu. Tak przygotowany keczup będzie miał ostry, octowy i mocno pomidorowy smak.

 

 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk