Kukbuk
Kukbuk

Kanapka z pieczoną dynią i kremowym camembertem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
4 porcje:
dynia hokkaido lub piżmowa
pół sztuki
oliwa
2 łyżki
chili
pół łyżeczki
sól
pół łyżeczki
chleb
4 kromki
czosnek
1 ząbek
camembert
1 sztuka
gęsty jogurt
2 łyżki
pestki dyni
2 łyżki
konfitura z żurawiny
4 łyżki
świeży tymianek
świeżo mielony pieprz

Przepis i zdjęcie: Anna Dembska

Krok 1

Dynię kroimy, usuwamy pestki. Mieszamy z oliwą, solą i chili, wstawiamy na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (najlepiej grzanie góra-dół). 

Krok 2

Camembert dzielimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładki krem razem z jogurtem greckim. Pieczywo tostujemy, a następnie smarujemy czosnkiem.

Krok 3

Na kanapkę nakładamy krem z camemberta, na to pieczoną dynię, następnie pestki dyni, żurawinę, tymianek i trochę świeżo mielonego pieprzu. Podajemy od razu. 

Sprawdź też inne przepisy z dynią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk