Włoska szkoła gotowania
Włoska kuchnia zachwyca feerią barw, bogactwem składników i niezwykłą pomysłowością, z której narodziły się najbardziej rozpoznawalne dania świata – od pizzy, przez klasyczne pasty, po kremowe tiramisu. Wraz z Cristiną Catese, szefową kuchni i popularyzatorką regionalnych tradycji kulinarnych Półwyspu Apenińskiego, odsłaniamy sekrety jej rodzimej kuchni i zapraszamy na włoską szkołę gotowania!
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: świąteczne dania
Jeśli kuchnia włoska może jeszcze bardziej zaskakiwać i oszałamiać bogactwem smaku, to właśnie w magicznym okresie świąt. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze wigilijne dania rodem ze słonecznej Italii!
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: dynia
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: cykoria
Delikatna gorycz liści cykorii sprawia, że wiele osób stroni od niej w kuchni. Roślinę tę jednak można przyrządzić w taki sposób, że zasmakuje każdemu. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak to zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: karczochy
Pod twardymi zewnętrznymi liśćmi kryje się delikatne serce karczocha – jeden z najsmaczniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej. Razem z Cristiną Catese podpowiadamy, jak ocenić świeżość karczochów, jak je umyć i co z nich przygotować
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: Kwiaty cukinii
Ich żółte płatki wyglądają tak, jakby zebrały w sobie całe słońce lata. Kwiaty cukinii są jednym z najpiękniejszych i najsmaczniejszych składników, jakie mogą zawitać w waszej kuchni. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, co nich zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: regionalna kuchnia Bergamo
Kuchnia Bergamo i Lombardii zaskakuje bogactwem wyjątkowych produktów i dań. Zapraszamy w kulinarną podróż po regionie u podnóża Alp – waszymi przewodnikami będą Giorgio Chisci i Cristina Catese.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: domowy makaron
Na Półwyspie Apenińskim istnieje około 350 rodzajów makaronu i blisko cztery razy więcej regionalnych nazw, którymi się je określa. Wraz z Cristiną Catese przyglądamy się tradycyjnym włoskim makaronom!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: szparagi
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: świąteczne dania
Jeśli kuchnia włoska może jeszcze bardziej zaskakiwać i oszałamiać bogactwem smaku, to właśnie w magicznym okresie świąt. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze wigilijne dania rodem ze słonecznej Italii!
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: dynia
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: cykoria
Delikatna gorycz liści cykorii sprawia, że wiele osób stroni od niej w kuchni. Roślinę tę jednak można przyrządzić w taki sposób, że zasmakuje każdemu. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak to zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: karczochy
Pod twardymi zewnętrznymi liśćmi kryje się delikatne serce karczocha – jeden z najsmaczniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej. Razem z Cristiną Catese podpowiadamy, jak ocenić świeżość karczochów, jak je umyć i co z nich przygotować
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: Kwiaty cukinii
Ich żółte płatki wyglądają tak, jakby zebrały w sobie całe słońce lata. Kwiaty cukinii są jednym z najpiękniejszych i najsmaczniejszych składników, jakie mogą zawitać w waszej kuchni. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, co nich zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: regionalna kuchnia Bergamo
Kuchnia Bergamo i Lombardii zaskakuje bogactwem wyjątkowych produktów i dań. Zapraszamy w kulinarną podróż po regionie u podnóża Alp – waszymi przewodnikami będą Giorgio Chisci i Cristina Catese.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: domowy makaron
Na Półwyspie Apenińskim istnieje około 350 rodzajów makaronu i blisko cztery razy więcej regionalnych nazw, którymi się je określa. Wraz z Cristiną Catese przyglądamy się tradycyjnym włoskim makaronom!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: szparagi
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.