Kukbuk
Kukbuk
sernik z malinami, sernik nowojorski, mus malinowy, ciasto, sernik, sernik z twarogu, sernik w kąpieli wodnej (fot. Maciek Niemojewski)

Słodkie i słone prezenty na Dzień Kobiet

Zastanawiacie się jeszcze nad pomysłem na prezent dla mamy, siostry czy przyjaciółki? By ułatwić wam wybór, przygotowaliśmy listę dań, które ucieszą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 3 Marca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Jeśli szukacie bardziej oryginalnych pomysłów na Dzień Kobiet, to polecamy podjąć się kulinarnych wyzwań. W końcu, co może być lepszego niż własnoręcznie przygotowana kolacja lub deser? Delikatny łosoś z miodem i bok choyem z pewnością zachwyci miłośniczki azjatyckich smaków. Z kolei dla pań, które już nie mogą się doczekać kolejnych, włoskich wakacjach ugotujcie krągłe i słodkie gnocchi z serem pleśniowym. A jeśli znacie prawdziwą fankę serialu „Przyjaciele”, to gwarantujemy, że nowojorski sernik będzie najlepszym prezentem.

Przystawka

Zdrowa sałatka do pracy z soczewicą (fot. Ula Demczuk)

Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy >>

Orzechy mieszają się z pigwą i domowym winegretem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszoną fetą. 

carpaccio z buraka, sałatka z burakiem, zdrowy obiad (fot. Sylwia Kaleta)

Carpaccio z buraka >>

Pozycja obowiązkowa dla tych, którzy lubią eksperymentować z tradycyjnymi przepisami.  

zupa z makrelą i batatem, zupa rybna, zupa z makrelą, wegańska zupa curry, zupa, rozgrzewająca zupa

Zupa z wędzoną makrelą, batatem i curry >>

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa, w której słodki smak batatów przełamujemy kwasowością limonki.

Sałatka z figami i kozim serem >>

Idealna sałatka dla miłośników fig w każdej postaci. 

Marokańska sałatka z kurczakiem i pomarńczami >>

Kurczaka wcześniej zamarynujcie w solance lub maślance, dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste.

Danie główne

Łosoś glazurowany w miso i miodzie z bok choy

Łosoś glazurowany w miso i miodzie z bok choy >>

Sposób na łososia w stylu azjatyckim.

Dyniowe gnocchi z orzechami, karmelizowaną gruszką i kruszonym serem pleśniowym (fot. Martyna Cybuch)

Gnocchi dyniowe >>

Jeśli zabraknie wam miodu, możecie też wykorzystać brązowy cukier.

pęczotto z groszkiem, pęczotto z warzywami, kasza pęczak, pieczone warzywa, świeży rozmaryn, pieczone buraki, pieczona marchew, zdrowy obiad, pęczotto, kaszotto

Pęczotto z marchewką i buraczkami >>

Bulion możecie ugotować wcześniej i zamrozić. Wykorzystajcie go później do risotta czy zup. 

kurczak w zdrowej panierce, kurczak w panierce z płatków owsianych, panierka owsiana, kurczak w płatkach owsianych, płatki owsiane, szybki obiad, warzywny makaron, makaron z cukinii

Kurczak w zdrowej panierce >>

Pierś z kurczaka przed smażeniem można zamarynować w solance – będzie jędrna i soczysta.

Pierś kurczaka ze szparagami >>

Szparagi najpierw blanszujemy, a potem podsmażamy na maśle ze szczyptą cukru. 

Deser

Beza z kremem i cytrusami - Przepis (fot. Ula Demczuk)

Bezy z grejpfrutem >>

Pistacje, krem kokosowy i owoce – czy może być coś lepszego?

Zmysłowa lawa czekoladowa, delikatne ciastko i mocno czekoladowy płynny środek (fot. Monika Walecka)

Zmysłowa lawa czekoladowa >>

Po wyjęciu z piekarnika ułóżcie jeszcze kawałki czekolady na ciepłym ciastku. W końcu czekolady nigdy za wiele.

Brownie z wędzonego bakłażana bez dodatku cukru, ksiażka "Sezonowe warzywo" (fot. Dominika Wójciak)

Wędzone brownie z bakłażanem >>

Jeśli nie chcesz opiekać bakłażanów, dodaj do ciasta garść posiekanej suski sechlońskiej (wędzonej węgierki), efekt będzie niemal identyczny.

Ciasto z semoliną, pistacjami i wodą różaną

Ciasto z semoliną, pistacjami i wodą różaną >>

Wygląda niezwykle wiosennie, a do tego obłędnie pachnie kardamonem i migdałami. Takie ciasto możecie przechowywać w lodówce nawet przez 5 dni – dzięki temu przedłużycie świętowanie. 

Krwawy sernik nowojorski >>

Kto się boi pęknięć na serniku, niech spróbuje upiec go w kąpieli wodnej – formę należy owinąć folią aluminiową i wstawić do brytfanny wypełnionej wodą. Pomoże też włożenie do piekarnika kokilek lub keksówki z wrzątkiem.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka