W lipcu na targu nie ma czasu na wakacje. Wysyp owoców mobilizuje do smażenia konfitur, dżemów i powideł. Polskie owoce są tak smaczne i różnorodne, że sięganie w sezonie letnim po banany czy mango nie ma zbyt wiele sensu. Ich największą zaletą jest niewątpliwie połączenie słodyczy, kwasowości i cierpkości – dzięki temu smak jagód, morel, malin czy porzeczek jest wielowymiarowy i złożony. Sprzedawcy na targu zachęcają, by próbować owoców przed zakupem. Na każdym stoisku smakują inaczej.
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
Przedstawicielka młodego pokolenia rodziny Kręglickich. Rebeliantka, która na bazie klasycznej edukacji cukierniczej z Cordon Bleu tworzy ciekawe i nieoczywiste wypieki, po które co tydzień ustawiają się kolejki w Fortecy. Wcześniej tworzyła projekty związane z produkcją autorskich lodów i lizaków.
Tekst: Kaja Kręglicka
Przepisy i przygotowanie: Kaja Kręglicka
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Ceramika: 1210c
Jagodzianki
Jagodzianki to symbol lata i wizytówka najlepszych cukierni. Latem koniecznie spróbujcie upiec je sami! Jeśli wykorzystacie jagody z własnego zbioru, satysfakcja będzie podwójna.
Tarta z morelami pod kruszonką migdałową
Kruchy spód, wilgotny środek i chrupiące migdały na wierzchu. Połączenie moreli i tymianku to smak, który zaskakuje i na długo pozostaje w pamięci. Tarta morelowa to uniwersalny deser, który smakuje równie dobrze na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji.
Galettes z malinami i jeżynami
Ten przepis przyda się nie tylko w lecie – jesienią galettes możecie przygotować z gruszkami, śliwkami lub jabłkami!Tylko od was zależy, czy upieczecie kilka małych porcji czy jeden duży placek, do krojenia na kawałki.
Mus rozmarynowy z czerwonymi owocami
Puszysty, lekki i słodki – śmietankowy mus z owocami to mus na każde lato. Rozmarynowa nuta sprawi, że trudno będzie odłożyć łyżeczkę na stół. Jeśli szukacie lekkiego, owocowego deseru na lato, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Morele w słodkim winie
Prosty w przygotowaniu i wyrafinowany w smaku deser. Dobry dla wegan, osób unikających glutenu lub nabiału. Jeśli nie macie pod ręką morel, sięgnijcie po brzoskwinie. Ważne, by owoce zachowały zwarty kształt!
Fruit pudding
Brytyjski pudding owocowy kroi się jak ciasto, choć przygotowuje się go bez pieczenia. Mieszankę owoców można skomponować według własnych upodobań, ale zawsze dobrze dodać trochę wyrazistej czarnej porzeczki. Ten słodki deser smakuje znakomicie w towarzystwie łyżki cierpkiego, gęstego jogurtu.
Wiśniowy kompot bez wysiłku
W upalne wakacyjne dni kompot doskonale gasi pragnienie, a zimą przypomina o smakach minionego lata.
Oldschoolowy kompot przeżywa swój renesans! W upalne wakacyjne dni doskonale gasi pragnienie, a zimą przypomina o smakach minionego lata. Choć najczęściej występuje pod postacią owocowego soku, można podać go także po francuku, w formie lekkiego deseru. Francuski compote to aromatyczny napój z kawałkami owoców. Podawany jest w głębokiej misie na nóżce, a je się go łyżeczką. Z poniższego przepisu przygotujecie bardzo intensywny kompot – przed spożyciem warto więc dolać do niego trochę wody.
Przepis na kompot wiśniowy
Wyparzone, czyste słoiki o pojemności 0,9 l napełniamy wiśniami, dodajemy 4 łyżki cukru i zalewamy ciepłą wodą, a następnie zakręcamy. Wstawiamy zakręcone słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką kuchenną, zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy przez 15 minut od zagotowania wody. Lekko studzimy, wyjmujemy, stawiamy słoiki do góry dnem i, po całkowitym wystudzeniu, odstawiamy do spiżarni.
Kaja Kręglicka
Przedstawicielka młodego pokolenia rodziny Kręglickich. Rebeliantka, która na bazie klasycznej edukacji cukierniczej z Cordon Bleu tworzy ciekawe i nieoczywiste wypieki, po które co tydzień ustawiają się kolejki w Fortecy. Wcześniej tworzyła projekty związane z produkcją autorskich lodów i lizaków.
Materiał powstał we współpracy z Fortecą Kręgliccy, więcej podobnych treści znajdziecie w cyklu: Sezonowy targ >>
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
- Ludzie i inspiracje
Morele - przepisy na 7 pysznych dań
Dojrzałymi, soczystymi morelami można się zajadać przez całe lato. Na śniadanie, na deser, a nawet w formie owocowych kiszonek – smakują rewelacyjnie w każdej odsłonie! Oto nasze pomysły na najlepsze dania z morelami.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
- Ludzie i inspiracje
Morele - przepisy na 7 pysznych dań
Dojrzałymi, soczystymi morelami można się zajadać przez całe lato. Na śniadanie, na deser, a nawet w formie owocowych kiszonek – smakują rewelacyjnie w każdej odsłonie! Oto nasze pomysły na najlepsze dania z morelami.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?