Kukbuk
Kukbuk
Sezonowy targ: owoce lata – Galettes z malinami i jeżynami. Sezonowy deser dla wielbicieli owoców leśnych (fot. Maciej Niemojewski)

Galettes z malinami i jeżynami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Ciasto:
mąka
260 g
zimne masło
130 g
cukier
25 g
sól
5 g
jajko
2 sztuki
Krem migdałowy:
masło
50 g
cukier
30 g
mąka migdałowa/zmielone migdały
50 g
jajko
1 sztuka
likier amaretto
7 g (opcjonalnie)
Owoce:
maliny
200 g
jeżyny
150 g
Do dekoracji:
płatki migdałów
50 g
cukier puder
1-2 łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Kaja Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Ceramika: 1210c

krok 1

Mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę rozcieramy do uzyskania piaskowej struktury. Dodajemy resztę suchych składników i mieszamy. Rozbijamy jedno jajko i krótko zagniatamy je do ciasta. Ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce. 

krok 2

Wszystkie składniki na krem migdałowy ucieramy razem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.  

krok 3

Schłodzone ciasto dzielimy na cztery części. Podsypujemy mąką i wałkujemy na okręgi o grubości 2 mm. W środek ciasta, pozostawiając 2 cm brzegu, wykładamy po łyżce kremu migdałowego, na którym ciasno układamy owoce. Brzegi ciasta zawijamy do góry, delikatnie przykrywając nadzienie. Ciasto oraz owoce od wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 175 stopniach przez około 20 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.  

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: letnie owoce.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk