Kukbuk
Kukbuk
Sezonowy targ: owoce lata – Mus rozmarynowy z czerwonymi owocami. Biała czekolada, rozmaryn i owoce sezonowe  (fot. Maciej Niemojewski)

Mus rozmarynowy z czerwonymi owocami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Mus:
śmietanka 36%
340 ml
rozmaryn świeży
30 g
biała czekolada
160 g
jajka
3 sztuki
rum
20 ml
Sos:
mieszanka owoców (wiśnie, czereśnie, maliny, czerwona porzeczka, jagody)
500 g
cukier
100 g
woda
10 ml
Owoce do dekoracji:
czereśnie
kilka sztuk
czerwona porzeczka
kilka gałązek

Przepis i przygotowanie: Kaja Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Ceramika: 1210c

krok 1

200 ml śmietanki krótko gotujemy z rozmarynem. Przelewamy płyn do miski i przykrywamy folią, tak aby dotykała płynu. Schładzamy mocno, najlepiej trzymając przez całą noc w lodówce.  

krok 2

Białą czekoladę drobno kroimy, przekładamy do miski i odstawiamy. Do drugiej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. 140 ml śmietanki podgrzewamy w garnuszku. Śmietanką zalewamy jajka, mieszając wszystko trzepaczką. Połączone składniki przelewamy z powrotem do garnka i ciągle mieszając, podgrzewamy do 85 stopni. Powstałą masą zalewamy białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści i powstanie jednolity krem. Opcjonalnie dodajemy alkohol. Przykrywamy miskę folią tak, aby dotykała wierzchu kremu i schładzamy. 

krok 3

Mieszankę owoców łączymy w garnku z cukrem, dodajemy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Całość blendujemy i przecieramy przez sitko. Schładzamy.

krok 4

Zimną śmietankę z rozmarynem blendujemy i przelewamy przez sitko, pozbywając się resztek rozmarynu. Ubijamy mikserem. Łączymy partiami z musem z białej czekolady.

krok 5

Mus wykładamy do miseczek, polewamy sosem i dekorujemy świeżymi owocami oraz gałązkami świeżego rozmarynu.

TIP

Rum można zastąpić likierem pomarańczowym 

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: letnie owoce.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk