Odmian makaronu jest tyle, ile pomysłów na jego podanie. Przezroczyste, ryżowe nitki wybieramy do pad thaia, makaron ramen dodajemy do rozgrzewającego tantanmenu, a z pszennego spaghetti przygotowujemy apetyczną carbonarę. Wyobraźnia nie zna granic, podobnie jak nasz apetyt na parmezan, którym obficie posypujemy ulubione, włoskie klasyki. Na samą myśl, aż trudno nam jest się przestać oblizywać!
10 sposobów na makaron
Śmietana i jajko, szparagi z pistacjami, a do tego solidna porcja parmezanu. Zdradzamy idealne połączenia z makaronem.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska
Spaghetti ze szparagami i z pistacjami
Przedstawiamy prosty przepis na spaghetti w wiosennej odsłonie! Szparagi podsmażcie na maśle i stopniowo dodawajcie kolejne składniki. Danie posypcie obficie parmezanem, pokruszonymi pistacjami – i voilà! Ten szybki i łatwy przepis skradnie serce każdemu miłośnikowi makaronu i szparagów.
Wypróbujcie przepis na spaghetti ze szparagami i z pistacjami >>
Tantanmen ramen
Ramen to jedna z najpopularniejszych japońskich zup, a tantanmen jest jej pikantną odsłoną. W naszym przepisie mięso wieprzowe smaży się na patelni z cebulą, imbirem i czosnkiem, aż się zarumieni i nabierze chrupkości. W połączeniu z gęstym bulionem i tradycyjnym makaronem zupa skutecznie rozgrzeje i doda energii na resztę dnia. A do tego zabierze w podróż na Daleki Wschód!
Pad thai z krewetkami
Pad thai to coś dla miłośników kuchni tajskiej. Jak go zrobić w domu? W artykule – oprócz przepisu – znajdziecie ciekawostki o tym azjatyckim daniu i łączeniu smaków, a także porady dla domowych kucharzy. Pst! Wiedzieliście, że pad thai można przygotować w kilka minut?
Fettuccine alla papalina
Oto prosty przepis na wyśmienite tagliatelle – danie, do którego będziecie potrzebować zaledwie kilku składników! Podstawą są tu makaron, jajka, śmietana i ser. To pyszna tradycyjna włoska pasta, którą robi się w mig. Gwarantujemy, że zniknie z talerza szybciej, niż się na nim pojawi!
Tagliatelle z pesto z jarmużu
Jak przygotować jarmuż? My proponujemy połączyć go z domowymi tagliatellami. Jarmuż zblendujcie z czosnkiem, orzeszkami piniowymi i oliwą tak, by uzyskać konsystencję pesto. Po wymieszaniu z makaronem dodajcie sok z limonki dla podkręcenia smaku. Idealny przepis na wiosenny wieczór z przyjaciółmi!
Zupa pho
Flagowa potrawa kuchni wietnamskiej, czyli zupa pho. Jej smak zachwyci każdego miłośnika azjatyckich dań. Sprawdźcie, jak zrobić domową zupę pho, i odkryjcie tajemnicę jej wyjątkowego, głębokiego aromatu. Pst! Wiedzieliście, że sekretnym składnikiem pho jest sos rybny?
Spaghetti alla carbonara
Jak przygotować włoską carbonarę w domowym zaciszu? Czy do carbonary używa się śmietany? Jakiego mięsa użyć: guanciale, pancetty czy boczku? Na te i wiele innych pytań odpowiada Tomek Zielke. Przeczytajcie nasz przewodnik, w którym krok po kroku tłumaczymy, jak zrobić idealnie kremowe spaghetti alla carbonara.
Ragù w stylu bolońskim
Z czym może się kojarzyć Bolonia, jeśli nie z sosem bolońskim? Połączenie makaronu, mięsa i włoskiej mieszanki warzyw soffritto to klasyczna kombinacja, która przeniesie was na słoneczne ulice Emilii-Romanii. Nie można też zapomnieć o winie! W artykule znajdziecie przepis na tradycyjne spaghetti bolognese, a także ciekawostki o kuchni włoskiej.
Zobaczcie, jak przygotować ragù w stylu bolońskim >>
Ramen mięsny
Prezentujemy przepis na tradycyjny japoński ramen na mięsie. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. Aromatyczny bulion z jajkiem i makaronem da wam siłę na cały dzień. Polecamy zaopatrzyć się w serwetki – trudno zjeść ten japoński przysmak bez ochlapania się!
Makaron gryczany z bobem i ze smażoną rybą
Jeśli chcecie ugotować szybki obiad i nie boicie się eksperymentów w kuchni, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na makaron gryczany z bobem i ze smażoną doradą! To nieoczywiste połączenie, które znakomicie sprawdzi się także na kolację z przyjaciółmi.
Sprawdź również:
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?