Gdy mowa o Świętach Wielkanocnych, nie sposób nie wspomnieć o mazurku. To tradycyjne, słodkie ciasto można zrobić w dowolnej formie i z praktycznie każdym ulubionym dodatkiem. Sprawdzą się na nim i orzechy, i suszone owoce, a kajmakowa lub czekoladowa masa przełożona domowymi konfiturami niebezpiecznie zaostrza apetyt na więcej świątecznych przysmaków. Z naszymi propozycjami zrobicie nie tylko klasyczne mazurki, które zachwycą miłośników tradycji, ale również bezglutenowe i wegańskie wersje, które na pewno zagoszczą w waszym świątecznym menu na dłużej. Sprawdźcie, jak najpiękniej udekorować to tradycyjne świąteczne ciasto, i wypróbujcie nasze propozycje na najsmaczniejszy wielkanocny mazurek.
7 pomysłów na wielkanocny mazurek
Można go zrobić z każdego rodzaju ciasta i z dowolnymi dodatkami – wielkanocny mazurek to jedno z najprostszych świątecznych ciast. Zobaczcie, jak najpiękniej go udekorować i jak przygotować zarówno tradycyjne, jak i wegańskie oraz bezglutenowe wersje.
Tekst: redakcja
zdjęcie główne: dinnershow studio
stylizacja: Małgorzata Białobrzycka
przepis i przygotowanie: Magdalena Jarętowska
Mazurek z kremem z białej czekolady i kwiatami hibiskusa
Klasyczny mazurek z białą czekoladą to jeden z naszych ulubionych deserów wielkanocnych. A ponieważ nie od dziś wiadomo, że słodki doskonale komponuje się z kwaśnym, podsuwamy pomysł na mazurek z czekoladą i kwiatami hibiskusa. Podejrzewamy, że ten deser na stałe wejdzie do waszego wielkanocnego menu – sprawdźcie, jak przygotować wielkanocny mazurek z białą czekoladą i hibiskusem!
Mazurek różany
Wielkanocny stół to bogactwo wiosennych kolorów. Wśród świątecznych potraw pięknie będzie się prezentować różano-malinowy mazurek z płatkami migdałów. To pyszny deser wielkanocny, który – czerpiąc z tradycji – oferuje nowe doznania kulinarne. Spróbujcie sami przygotować wielkanocny mazurek z konfiturą różaną i malinami.
Mazurek z kremem porzeczkowym i jadalnymi kwiatami
Mazurek na orzechowym spodzie? Czemu nie! Szczególnie jeśli połączycie go z kwaskowym kremem z porzeczek. Ozdobiony jadalnymi kwiatami, ożywi wielkanocny stół. Podpowiadamy, jak krok po kroku przygotować wielkanocny mazurek na orzechowym spodzie z kremem porzeczkowym.
Mazurek lawendowy
Z łąki na stół! Mazurek lawendowy to idealna propozycja wielkanocnego deseru, przywodząca na myśl wiosenne smaki i aromaty. Chrupiący spód znakomicie komponuje się z lawendowym ganaszem. Sprawdźcie, jak przygotować wielkanocny mazurek z polewą na bazie białej czekolady i lawendy.
Mazurek matcha z gruszką
Mazurek matcha z gruszką to pomysł na niebanalny świąteczny deser. Klasyczny kruchy spód świetnie się dopełnia ze śmietankowym kremem matcha, w którym wyraźnie wyczuwalne są goździki. Deser udekorujcie plasterkami gruszki, która uzupełni go o świeży, soczysty element. Oto przepis na wyjątkowy wielkanocny mazurek z kremem inspirowanym kuchnią Japonii i ze świeżymi owocami.
Zielony mazurek
Biało-zielony wzór na tym mazurku z pewnością zaskoczy niejednego gościa przy świątecznym stole. Przy czym pistacjowy mazurek nie tylko pięknie się prezentuje, ale także świetnie smakuje! Delikatny kakaowy spód doskonale łączy się z kremem pistacjowym i polewą na bazie matchy. W te święta przygotujcie pistacjowy mazurek z polewą z zielonej japońskiej herbaty.
Czekoladowo-orzechowy mazurek na kruchym spodzie (wegański)
Szykujecie wegańską Wielkanoc? Zatem na deser koniecznie zróbcie wegański mazurek! Połączenie czekolady i orzechów bez wątpienia zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy dotychczas nie jedli mazurka bez śmietanki. Sprawdźcie, jak przygotować wegański mazurek czekoladowo-orzechowy na kruchym spodzie!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?