Kukbuk
Kukbuk
Jaglanka po libańsku z kozim serem i karmelizowaną gruszką – przepis (fot. Plate of Joy)

Kasza jaglana z gruszką i kozim serem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
kasza jaglana
100 g
woda
do gotowania
cytryna marynowana
1/2 sztuki
miód
1 łyżeczka
cynamon
1/2 łyżeczki
jabłko
1 sztuka
gruszka
1 sztuka
rodzynki
1 łyżka
świeża żurawina
1 łyżka
ser kozi
1 łyżka

Przepis i zdjęcie: Plate of Joy

krok 1

Kaszę jaglaną zalewamy wodą na wysokość 1 centymetra i gotujemy na małym pod przykryciem wraz z pokrojoną marynowaną cytryną, rodzynkami i żurawiną.

krok 2

Rozgrzewamy na patelni miód z cynamonem. Dodajemy pokrojoną i obraną gruszkę oraz jabłko. Smażymy owoce, aż staną się miękkie i słodkie. Zdejmujemy z patelni, gdy będą miały konsystencję grudkowatego musu.

krok 3

Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki. Układamy na niej jabłko i gruszkę, a na samą górę łyżkę sera koziego, który delikatnie roztopi się pod wpływem temperatury. Podajemy jeszcze ciepłe.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka