Kukbuk
Kukbuk
Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem (fot. dinnershow studio)

Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kasza gryczana
200 g
cielęcina
200 g
masło
1 łyżeczka
oliwa
1 łyżka
cebula
1/2 sztuki
kurki
200 g
białe wino
50 ml
bulion
200 ml
śmietana
2 łyżki
świeży tymianek
2 gałązki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
cebula dymka
garść

Przepis: Paweł Paszek – Pietruch


Zdjęcia: Dinnershow.studio

krok 1

Kaszę przygotowujemy wedle instrukcji na opakowaniu.

krok 2

Cielęcinę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżeczką masła i łyżką oliwy. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę, a następnie oczyszczone kurki. Całość smażymy przez kilka minut, podlewamy białym winem. Gdy alkohol odparuje, dodajemy bulion. Całość dusimy przez moment, a następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy. Doprawiamy listkami tymianku, solą morską i świeżo mielonym pieprzem. 

krok 3

Gotową kaszę dorzucamy na patelnię i dobrze mieszamy z sosem. Podajemy z posiekaną dymką.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk