Pamiętacie wyprawy do lasu na jagody? Przygarbieni, ze słoikami w rękach, wytężaliśmy wzrok, wypatrując niewielkich krzaków obsypanych owocowymi skarbami. Trudno było się powstrzymać od zjadania jagód prosto z krzaczka i tylko obietnica kulinarnej uczty pokonywała pokusę wyjedzenia wszystkiego naraz. Później, wgryzając się w ciepłe drożdżowe ciasto z jagodami, gdy zapominaliśmy o całym świecie, dziękowaliśmy sobie w duchu, że przynajmniej jeden słoik udało się donieść cały. Dlatego, gdy już nasycicie się pierwszymi jagodziankami, sięgnijcie po inne przepisy z leśnymi skarbami. Jagody grillowane z halloumi albo te zawinięte w papier ryżowy z dodatkiem świeżej mięty i limonki będą smakowały równie wybornie. Z kolei nieco kwaskowy chłodnik z pieprzem cayenne będzie nie do zastąpienia w upalne dni. Zapraszamy na letnią ucztę! Zobaczcie najlepsze przepisy z jagodami. Smacznego!
13 sposobów na jagody
Cudownie smakują prosto z krzaczka, ale też zatopione w bitej śmietanie. Jagody to znacznie więcej możliwości niż tylko jagodzianki i pierogi. Czas na nowe, słodkie i wytrawne, przepisy z leśnymi owocami.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Sylwia Kaleta
Drożdżowe knedle jagodowe na parze
Knedle z przepisu Olii Hercules, cenionej szefowej kuchni, a także autorki doskonale przyjętych książek: „Mamuszka”, „Kaukasis” i „Sielskie smaki”, to danie warte grzechu! Nadziewane pysznymi jagodami i obtoczone w prażonych orzechach, są wręcz niebiańsko pyszne. Tak przygotowane knedle można też z powodzeniem wypełnić masą makową, ale my zdecydowanie opowiadamy się za wersją jagodową. Po ugotowaniu trzeba je jeszcze zanurzyć w maśle, a następnie obtoczyć w pokruszonych orzechach i cukrze. Dzieło wieńczy połówka orzecha, którą ozdabiamy każdą kuleczkę. Poezja!
Zobacz, jak przygotować drożdżowe knedle jagodowe na parze >>
Sernik jagodowy z kruszonką
Sernik, jagody i kruszonka – w tym przepisie jest wszystko, co najlepsze. Przynieście ten deser na rodzinną imprezę albo spotkanie z przyjaciółmi, a na zawsze zostaniecie okrzyknięci kulinarnymi gwiazdami. Na szczęście jest niezwykle prosty. Spód przygotujecie z mąki pszennej i masła, a do klasycznej masy twarogowej wystarczy dodać mus z jagód. A wszystko to zajmie niecałą godzinę.
Crostini z halloumi i jagodami
Lipcowe śniadanie bez jagód to niepowetowana strata. Jeśli znudziły wam się już owsianki, granole albo jogurt z owocami, przygotujcie słodko-słone kanapki. Halloumi z grilla i szybką konfiturę z jagód połączcie na grzance z bagietki. Nie pożałujecie!
Chłodnik jagodowy z ogórkiem i miętą
Gdy słońce grzeje tak mocno, że myśl o włączeniu piekarnika jest nie do zniesienia, czas na zdecydowane działania. Zamiast botwiny wrzućcie do chłodnika jagody – z ogórkiem i ze świeżymi listkami mięty stworzą połączenie doskonałe. Przed podaniem zupę udekorujcie łyżką jogurtu naturalnego.
Zobacz jak przygotować chłodnik jagodowy z ogórkiem i miętą >>
Pierogi z jagodami w kokosowej panierce
Nie wyobrażacie sobie sezonu na jagody bez pierogów? Jeśli tak, tym razem polecamy wam przygotować je w nieco innej wersji. Na wykrojone z ciasta krążki nałóżcie owoce i szybko zlepcie krawędzie pierogów. Następnie je ugotujcie i obtoczcie w kokosowej panierce. Ostatni krok – smażenie – zajmie dosłownie chwilę. A jeśli po którymś z kolei pierogu będziecie mieli dość lepienia, resztę ciasta wykorzystajcie do zrobienia domowego makaronu. Wystarczy zwinąć ciasto w rulonik i pokroić w cienkie paseczki. W sam raz do pomidorowej!
Sprawdź przepis na pierogi z jagodami w kokosowej panierce >>
Batony mrożone jogurtowe z owocami leśnymi
To chyba najszybszy deser owocowy na świecie. Do tego dzieci oszaleją na jego punkcie. Wystarczy wymieszać jagody, jogurt naturalny i cukier puder, a potem gotowe batony – z dodatkiem pianek marshmallow – włożyć do zamrażalnika. Jeśli macie ochotę zabrać mrożone batony na piknik, możecie je przewieźć w lodówce turystycznej. Spokojnie przetrwają podróż.
Zobacz jak przygotować mrożone batony jogurtowe z owocami leśnymi >>
Sajgonki z jagodami
Oto sposób na jagody w egzotycznym stylu. Owocowe sajgonki to świetny pomysł na lekką, zdrową i zaskakującą przekąskę podczas przyjęcia. Płaty papieru ryżowego namoczcie ostrożnie w letniej wodzie i przełóżcie na czystą ściereczkę. Na środek każdego arkusza nałóżcie nadzienie z jagodami, limonką i miętą – i zawińcie. Sajgonki podajcie z syropem z trawy cytrynowej.
Tarteletki z musem jagodowym i białą czekoladą
Kruche i słodkie minitarty to obowiązkowy punkt każdego przyjęcia. Najpierw przygotujcie kruche ciasto, a gdy będzie się chłodzić, możecie przyrządzić mus jagodowy. Na podpieczone spody przełóżcie owoce i polejcie je przestudzoną białą czekoladą z dodatkiem kremówki.
Wypróbuj nasz przepis na tartaletki z musem jagodowym i białą czekoladą >>
Lody jagodowo-cytrynowe
Szybkie i orzeźwiające lody przygotujecie w zaledwie 15 minut. Do tego będą świetną alternatywą dla słodkich i mniej zdrowych lodowych deserów dostępnych w sklepach. Jogurt grecki wymieszajcie z sokiem i ze skórką z cytryny, dorzućcie mascarpone i połączcie z jagodami. Gdy lody będą się mrozić, możecie spokojnie poczytać ulubioną książkę.
Ciasto z jagodami i kruszonką
To deser, bez którego nie wyobrażamy sobie niedzielnego popołudnia. Pierwszy kęs – i już wiadomo, że trudno będzie się od niego oderwać. Do przygotowania spodu potrzebne są jogurt grecki, mąka pszenna, jajka i koniecznie wanilia. Gdy będzie gotowy, wykładamy na niego jagody i przykrywamy je słodką, maślaną kruszonką. Jeśli lubicie słodsze desery, po wyjęciu z piekarnika posypcie ciasto cukrem pudrem.
Jagodzianki
Tego przepisu nie mogło zabraknąć w zestawieniu. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe nałóżcie jagody wymieszane z cukrem, po czym zlepcie brzegi i uformujcie bułeczki. By jagodzianki lepiej wyglądały, możecie przed włożeniem do piekarnika posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Takie drożdżówki możecie zjeść na śniadanie lub zabrać ze sobą jako przekąskę do pracy.
Tarta na spodzie oreo z musem jagodowym i kremem mascarpone
Jeśli w szafce macie zawsze zapas oreo, koniecznie upieczcie tę tartę. Spód składa się głównie z pokruszonych ciasteczek i jedynie odrobiny masła. Wyłóżcie na niego mus jagodowy oraz krem z mascarpone i śmietanki. To proste ciasto przygotujecie w zaledwie czterech krokach i co ważne, jego wykonanie nie nastręczy wam większych problemów.
Zobacz jak przygotować tartę na spodzie oreo z musem jagodowym i kremem mascarpone >>
Leśne smoothie z sokiem z buraków
Jeśli szukacie pomysłu na sycące i szybkie śniadanie, to propozycja dla was! Przygotowanie tego smoothie zajmuje jedynie 5 minut. Wystarczy zblendować banana, jagody i maliny – i śniadanie gotowe. Smoothie przyprawcie miętą i, jeśli macie ochotę, ulubionymi bakaliami. My szczególnie polecamy migdały. To orzeźwiające smoothie nie tylko jest pyszne, ale też pozytywnie wpływa na przemianę materii.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Maliny - przepisy na 19 dań
Letnie przepisy na malinowy zawrót głowy o poranku – dzięki tym propozycjom żadne śniadanie nie będzie nudne. Pełne smaku owoce urozmaicą owsianki, placki, babeczki. Sami wypróbujcie nasze przepisy na dania z malinami!
- Ludzie i inspiracje
9 przepisów z arbuzem
Oto propozycje, które nie tylko pokrzepią, ale też dodadzą wakacjom smaku i koloru. Podpowiadamy, jak wykorzystać arbuza w przepisach na dania słodkie i słone.
- Ludzie i inspiracje
19 sposobów na wiśnie
Głęboka, ciemna czerwień wiśni uwodzi i hipnotyzuje – od tych pysznych owoców naprawdę trudno się oderwać. Wyjątkowy, cierpki smak czyni z nich idealny dodatek do deserów i dań wytrawnych.
- Ludzie i inspiracje
Maliny - przepisy na 19 dań
Letnie przepisy na malinowy zawrót głowy o poranku – dzięki tym propozycjom żadne śniadanie nie będzie nudne. Pełne smaku owoce urozmaicą owsianki, placki, babeczki. Sami wypróbujcie nasze przepisy na dania z malinami!
- Ludzie i inspiracje
9 przepisów z arbuzem
Oto propozycje, które nie tylko pokrzepią, ale też dodadzą wakacjom smaku i koloru. Podpowiadamy, jak wykorzystać arbuza w przepisach na dania słodkie i słone.
- Ludzie i inspiracje
19 sposobów na wiśnie
Głęboka, ciemna czerwień wiśni uwodzi i hipnotyzuje – od tych pysznych owoców naprawdę trudno się oderwać. Wyjątkowy, cierpki smak czyni z nich idealny dodatek do deserów i dań wytrawnych.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?