Kukbuk
Kukbuk
Przepis na przygotowanie idealnych jagodzianek (fot. Marcin Lewandowski)

Jagodzianki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
masa drożdżowa:
mleko
125 ml
drożdże
30 g
cukier
15 g
mąka
15 g
ciasto:
masło
60 g
duże jajka
3 sztuki
cukier
100 g
sól
szczypta
mąka pszenna
400-500 g
świeże jagody
200-300 g
cukier puder (opcjonalnie)
do smaku
żółtko (opcjonalnie)
1 sztuka

Przepis: Magdalena Tomaszewska-Bolałek


Zdjęcie: Marcin Lewandowski

krok 1

Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie, dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i na chwilę odstawiamy.

krok 2

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy jajka, cukier, sól oraz płynną masę drożdżową, dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę i wyrabiamy, dodając tyle mąki, by ciasto nie kleiło się do rąk. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

krok 3

Jagody przebieramy i dokładnie myjemy. Owoce osuszamy i wrzucamy do miski. Jeśli lubimy słodsze jagodzianki, możemy wymieszać owoce z dodatkowymi 2-3 łyżkami cukru.

krok 4

Z wyrośniętego ciasta robimy grubsze naleśniczki. Na środek każdego nakładamy jagody, po czym zlepiamy brzegi i formujemy owalne bułeczki.

krok 5

Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 16-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Jeśli chcemy, by były błyszczące, możemy posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Przed podaniem jagodzianki posypujemy cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki "Deserownik" Magdaleny Tomaszewskiej Bolałek

Więcej przepisów z jagodami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk