Sajgonki z jagodami
- syrop:
- trawa cytrynowa
- 1 łodyga
- cukier trzcinowy
- 100 g
- woda
- 150 g
- nadzienie:
- makaron ryżowy
- 100 g
- jagody
- 250 g
- cukier trzcinowy
- 2 łyżki
- świeża mięta
- 1 garść
- sok z limonki
- połowa
- papier ryżowy
- 10 płatków
krok 1
Trawę cytrynową drobno siekamy, wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut, aż syrop zgęstnieje.
krok 2
Makaron ryżowy gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Mieszamy z jagodami, cukrem, listkami mięty i sokiem z limonki.
krok 3
Każdy płat papieru ryżowego moczymy ostrożnie w letniej wodzie i przekładamy na czystą ściereczkę. Na środku kładziemy nadzienie i zawijamy, począwszy od dołu. Następnie zginamy boki i dalej zawijamy, tworząc roladkę. Sajgodzianki serwujemy na zimno z syropem z trawy cytrynowej.
przeczytaj
w międzyczasie:
- Kultura i wiedza
Poradnik robienia przetworów z owoców
Mimo że ciężko w to uwierzyć, lato kiedyś się skończy. Pora więc zastanowić się, które jego smaki chcemy zachować w słoikach.
- Zdrowie i rozsądek
Co na upał? Fakty i mity
W sezonie letnim na wielu stronach poświęconych zdrowiu i żywieniu możemy znaleźć listy produktów, które mają nam pomóc radzić sobie z gorącem. Co mówi współczesna nauka? Czy rzeczywiście spożywanie określonych pokarmów i picie konkretnych płynów może nas ochłodzić?
- Ludzie i inspiracje
5 pomysłów na letnie batony
Co najlepiej zapakować na letnią wycieczkę? Oczywiście słodkie, domowe batony!
- Kultura i wiedza
Poradnik robienia przetworów z owoców
Mimo że ciężko w to uwierzyć, lato kiedyś się skończy. Pora więc zastanowić się, które jego smaki chcemy zachować w słoikach.
- Zdrowie i rozsądek
Co na upał? Fakty i mity
W sezonie letnim na wielu stronach poświęconych zdrowiu i żywieniu możemy znaleźć listy produktów, które mają nam pomóc radzić sobie z gorącem. Co mówi współczesna nauka? Czy rzeczywiście spożywanie określonych pokarmów i picie konkretnych płynów może nas ochłodzić?
- Ludzie i inspiracje
5 pomysłów na letnie batony
Co najlepiej zapakować na letnią wycieczkę? Oczywiście słodkie, domowe batony!