Kukbuk
Kukbuk

Jajka faszerowane grzybami i musztardą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
boczniaki (lub inne grzyby)
100 g
masło
do smażenia
jajko "zerówka"
4 sztuki
koperek
1/2 pęczka
musztarda francuska
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

 

krok 1

Grzyby czyścimy, osuszamy i smażymy na maśle. Studzimy.

krok 2

Jajka gotujemy na twardo (zobacz, jak ugotować idealnie jajka na twardo >>). Następnie hartujemy je w wodzie z lodem. Schłodzone obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich żółtka. 

krok 3

Żółtka miksujemy z usmażonymi grzybami, koperkiem i musztardą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i faszerujemy jajka. Na koniec dekorujemy je posiekanym koperkiem.

Więcej przepisów z jajkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk