Kukbuk
Kukbuk

Jajka faszerowane cytryną i za’atarem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
zatar:
biały sezam
1 łyżka
suszone oregano
1/2 łyżki
suszony tymianek
1/2 łyżki
suszony majeranek
1/2 łyżki
sumak
1/3 łyżki
sól
do smaku
jajka:
cytryna
1 sztuka
jajko "zerówka"
4 sztuki
majonez
2 łyżki
sól
do smaku

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy za’atar. Sezam prażymy, a następnie lekko ucieramy w moździerzu z suszonymi ziołami i solą. 

krok 2

Cytrynę sparzamy i dokładnie myjemy. Z połowy cytrusa ocieramy skórkę, a z drugiej części wyciskamy sok.

krok 3

Jajka gotujemy na twardo (zobacz, jak ugotować idealnie jajka na twardo >>). Następnie hartujemy je w wodzie z lodem. Schłodzone obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich żółtka. 

krok 4

Żółtka ucieramy z za’atarem (trochę za’ataru odkładamy do dekoracji). Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Solimy do smaku. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i faszerujemy jajka. Na koniec posypujemy je resztą domowego za’ataru.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk