Kukbuk
Kukbuk

Jajka faszerowane pesto bazyliowo-szczypiorkowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
bazylia
1 pęczek
szczypiorek
1 pęczek
oliwa
2 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
tarty parmezan
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
jajko "zerówka"
4 sztuki

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Bazylię miksujemy na pesto ze szczypiorkiem, z oliwą, sokiem z cytryny, parmezanem, solą i pieprzem.

krok 2

Jajka gotujemy na twardo (zobacz, jak ugotować idealnie jajka na twardo >>). Następnie hartujemy je w wodzie z lodem. Schłodzone obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich żółtka. 

krok 3

Żółtka ucieramy z połową pesto. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i faszerujemy jajka. Na koniec dekorujemy je pozostałym pesto.

TIP

Jeśli wolimy, bazylię ze szczypiorkiem, z oliwą, sokiem z cytryny, parmezanem, solą i pieprzem możemy utrzeć w moździerzu, zamiast miksować.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk