Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na szybkie, domowe przekąski

Domowy fast food

Burger, pizza, skrzydełka to klasyczne fastfoodowe dania. Choć najczęściej zamawiamy je w restauracji, z łatwością możemy przygotować je samodzielnie, korzystając z lepszych i zdrowszych składników.

Tekst: karola k

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

Opublikowano: 3 Grudnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Jeżeli dania typu fast food kojarzą wam się tylko z tłustym, pełnym konserwantów jedzeniem, spróbujcie przygotować je w zdrowszej, domowej odsłonie. Będą równie smaczne jak te, które zamawiacie w restauracji, a ich wykonanie – jak przystało na fast food – zajmie dosłownie kilka chwil. Wiele z nich można zrobić w wersji wegetariańskiej: zamiast wołowego proponujemy więc burgera z boczniaków w chrupiącej panierce z panko, a nuggetsy zamiast z mięsa drobiowego robimy z ciecierzycy!

Domowy fast food to propozycja na każdą okazję: skrzydełka mogą być doskonałą przekąską podczas oglądania serialu, szybka pizza z patelni na pewno zasmakuje dzieciom, a wrap z halloumi znakomicie sprawdzi się w roli lunchu do pracy. Poniżej znajdziecie przepisy na domowe dania typu fast food!

Burger z boczniakami panierowanymi w panko >>

Zamiast z wołowiny robimy kotlety z boczniaków. Obtoczone w chrupiącym panko, doskonale odnajdą się na domowej bułce. Wegetariański burger własnej roboty możecie uzupełnić ulubionymi dodatkami. My najchętniej jemy go z ogórkiem konserwowym, papryką, roszponką i cebulą. Dodatkową chrupkość nadają mu nachos, a ostrość i azjatycki smak – sriracha.

Domowe nachos z sosem serowym i salsą >>

Klasyczna kinowa przekąska znakomicie sprawdzi się podczas oglądania seriali lub świątecznych filmów w domu. Nachos są szybkie i proste w przygotowaniu. W zdrowszej wersji pieczemy je w piekarniku, a w duchu junk food smażymy na głębokim oleju. Gotowe trójkąciki podajemy z ulubionymi sosami: dipem serowym i meksykańską salsą.

Szybka pizza z patelni >>

Pizza w niecałe pół godziny? Jak najbardziej! Zrobicie ją od zera, dzięki czemu będzie smakować jeszcze lepiej. W przepisie podpowiadamy, jakie dodatki będą na niej dobrze smakować, ale przecież każdy wie, co najbardziej lubi mieć na pizzy. To świetna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi – w końcu pizza jest po to, żeby się nią dzielić!

Azjatyckie wegańskie skrzydełka z kalafiora >>

Wegańskie skrzydełka są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Różyczki kalafiora wystarczy obtoczyć w cieście z mąki, wody gazowanej, sezamu i przypraw, a następnie wstawić do piekarnika na 20 minut. Tę wegańską azjatycką przekąskę można jeść bez dodatków, ale świetnie smakuje również z ryżem basmati, polana słodkim sosem sojowym.

Quesadilla cztery sery lub z kurczakiem >>

Quesadilla to klasyczne meksykańskie danie, które weszło do fastfoodowego kanonu. Choć tradycyjnie quesadillę przygotowuje się z samym serem, postanowiliśmy zrobić ją w innej wersji – z kurczakiem i warzywami. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na wegetariańską, czy mięsną quesadillę, z pewnością będzie smakować wyśmienicie.

Wrap z halloumi i ze świeżymi warzywami >>

Wrap to doskonała alternatywa dla kanapki. Możecie go zjeść na śniadanie, świetnie sprawdzi się także jako lunch do pracy. Tortillę możecie wypełnić swoimi ulubionymi dodatkami – nam najbardziej smakuje z halloumi, jogurtem i ze świeżymi warzywami, podana z raitą i salsą mango.

Skrzydełka na 3 sposoby >>

Skrzydełka kurczaka to jedna z najpopularniejszych fastfoodowych przekąsek, jakie przychodzą nam do głowy. Tym, co najbardziej w nich cenimy, jest ich uniwersalność – smakują znakomicie zarówno w chrupiącej panierce z panko, jak i w sosach czy marynatach. Podpowiadamy więc, jak przygotować skrzydełka na trzy różne sposoby!

Nuggetsy z boczniaków >>

Te wegetariańskie nuggetsy zmieniają zasady gry! Są chrupiące i pełne umami, sprawiają, że zapominamy o ich mięsnym protoplaście. A jakby tego było mało – przygotujecie je w niecałe pół godziny. Najchętniej zajadamy się nimi z dodatkiem domowego sosu koperkowego, ale równie pyszne są z nieco ostrzejszymi dipami.

Nuggetsy z ciecierzycy >>

Wegetariańskie nuggetsy z ciecierzycy cenimy nie tylko za smak, ale również za konsystencję, która doskonale naśladuje tę, którą znamy z wersji drobiowej. To świetna przekąska do dzielenia się z bliskimi – sprawdzi się na przykład podczas wieczoru z grami planszowymi. Koniecznie podajcie je z różnymi sosami: czosnkowym, koperkowym lub chili.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka