Kukbuk
Kukbuk

Kurze skrzydełka na 3 sposoby

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 80 minut + czas panierowania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
skrzydełka kurczaka
900 g
Panko:
bulion warzywny
1 l
maślanka
150 ml
jajko "zerówka"
1 sztuka
mąka pszenna
80 g
słodka papryka
1 łyżeczka
kumin
1/3 łyżeczki
curry
1 łyżeczka
pieprz cayenne
1/2 łyżeczki
sól
1 łyżeczka
panierka panko
100 g
olej do smażenia
Buffalo:
czosnek
1 ząbek
papryczka chili
1 sztuka
sól
1/2 łyżeczki
pieprz czarny
1/3 łyżeczki
słodka papryka
1/2 łyżeczki
brązowy cukier
1/2 łyżeczki
masło
15 g
whisky
15 ml
sos worcester
1 łyżeczka
ketchup
30 g
woda
100 ml
midowo-sojowe:
sól
1/2 łyżeczki
biały pieprz
1/2 łyżeczki
mąka kukurydziana
miód wielokwiatowy
60 ml
sos sojowy
60 ml
czosnek granulowany
1/2 łyżeczki
oregano suszone
1/3 łyżeczki
tymianek suswzony
1/3 łyżeczki
bazylia suszona
1/3 łyżeczki
Do poidania:
młode ziemniaki
300 g
oliwa
2 łyżki
tymianek
1 łyżeczka
sól
1/2 łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Wszystkie skrzydełka czyścimy, dzielimy na 3 porcje po 300 gramów. Następnie każde rozkrawamy na 3 części. Ostatnią z nich odkładamy – ponieważ jest na niej zbyt mało mięsa, nie wykorzystujemy jej do przyrządzenia dania, ale doskonale nadaje się do ugotowania bulionu.

krok 2

Skrzydełka, które obtoczymy w panko, gotujemy przez 20 minut w bulionie. Wyjmujemy i studzimy. Następnie przygotowujemy marynatę z maślanki, jajka, mąki i przypraw: słodkiej papryki, kuminu, curry, pieprzu cayenne i soli. Wystudzone skrzydełka wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki.

krok 3

Przygotowujemy skrzydełka buffalo. Czosnek i papryczkę siekamy, następnie ucieramy w moździerzu z solą, pieprzem, słodką papryką i brązowym cukrem. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy przyprawy z moździerza. Chwilę smażymy, wlewamy whisky, worcester, ketchup i wodę. Mieszamy. Redukujemy przez 2-3 minuty, a następnie zdejmujemy z ognia. Skrzydełka wkładamy do rękawa do pieczenia, zalewamy marynatą i gotujemy na parze około 20 minut.

krok 4

Przygotowujemy skrzydełka w miodzie. Na początek przyprawiamy mięso solą i białym pieprzem. Następnie skrzydełka obtaczamy w mące kukurydzianej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

krok 5

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w grube słupki. Delikatnie skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i rozkładamy na blasze obok skrzydełek.

krok 6

Ugotowane na parze skrzydełka buffalo przekładamy z rękawa do małego naczynia żaroodpornego i również ustawiamy na blasze. Wstawiamy ją do piekarnika na 25-30 minut.

krok 7

Do miski wsypujemy panko. Skrzydełka wyjęte z maślankowej marynaty dokładnie obtaczamy w panierce. Na jednej patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Na drugiej przygotowujemy glazurę do skrzydełek w miodzie: na małym ogniu rozgrzewamy miód z sosem sojowym, czosnkiem, oregano, tymiankiem i bazylią. Gdy olej się rozgrzeje, smażymy na nim skrzydełka w panko na złoty kolor. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Z piekarnika wyjmujemy blachę z mięsem i ziemniaczanymi frytkami. Skrzydełka pieczone w naczyniu żaroodpornym układamy na patelni z sosem miodowym. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aby mięso dokładnie wymieszało się z sosem.

krok 8

Na talerz wykładamy pieczone frytki oraz skrzydełka: buffalo, smażone w panko i w glazurze miodowo-sojowej. Podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk