Kukbuk
Kukbuk

Nuggetsy z boczniaków

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut + czas marynowania
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
boczniaki
200 g
sos sojowy
3 łyżki
wędzona papryka słodka
1 łyżeczka
Panierka:
mąka pszenna
150 g
woda niegazowana
150 ml
jogurt naturalny
50 g
płatki drożdżowe
2 łyżki
pieprz cayenne
1/3 łyżeczka
wędzona słodka papryka
1/2 łyżeczki
czosnek granulowany
1/3 łyżeczki
kumin
szczypta
sól
1/3 łyżeczki
czarny pieprz
1/3 łyżeczki
bułka tarta
3 łyżki
panierka panko
100 g
olej
do smażenia
sos koperkowy:
jogurt naturalny
50 g
śmietana 18%
30 g
majonez
30 g
koperek
1/2 pęczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Boczniaki oczyszczamy i marynujemy w sosie sojowym wymieszanym z wędzoną papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

krok 2

W jednej misce łączymy mąkę pszenną z wodą, jogurtem, płatkami drożdżowymi i przyprawami. Mieszamy, po czym odstawiamy na 15 minut. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą i panko.

krok 3

Przygotowujemy sos. W miseczce łączymy jogurt naturalny, śmietanę, majonez i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 4

Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki najpierw maczamy w cieście z przyprawami, następnie dokładnie obtaczamy w panko i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu po przygotowaniu – z sosami.

Więcej pomysłów na przekąski:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk