Kukbuk
Kukbuk

Domowe nachos z sosem serowym i meksykańską salsą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Nachos:
mąka pszenna
100 g
mąka kukurydziana
150 g + do podsypania
sól
1/2 łyżeczki
płynne masło
40 g
ciepła woda
140 ml
olej
do smażenia (opcjonalnie)
Sos serowy:
masło
15 g
mąka pszenna
15 g
mleko
100 ml
cheddar
150 ml
papryczka chili
1 sztuka
Meksykańska salsa:
pomidor
3 sztuki
czerwona papryka
1 sztuka
papryczka chili
1 sztuka
czerwona c ebula
1/2 sztuki
czosnek
1 ząbek
limonka
1 sztuka
brązowy cukier
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
świeża kolendra
kilka listków

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy nachos. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sól. Dodajemy płynne masło i ciepłą wodę. Zagniatamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na mniej więcej 20 minut.

krok 2

Przygotowujemy sos serowy. W małym garnku rozpuszczamy masło z łyżką mąki, dodajemy mleko i podgrzewamy. Po chwili wsypujemy starty ser oraz posiekaną papryczkę chili. Mieszamy, by sos się nie przypalił. Gdy masa nabierze kremowej konsystencji, zdejmujemy garnek z ognia, a sos przelewamy do miseczki.

krok 3

W drugim garnku przygotowujemy meksykańską salsę. Pomidora i papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do małego garnka i dusimy. Cebulę i czosnek siekamy, po czym dorzucamy do warzyw. Po chwili dodajemy sok i skórkę startą z limonki, brązowy cukier, ocet oraz sól i pieprz do smaku. Salsę gotujemy do momentu, aż odparuje z niej nadmiar płynu. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do ostudzonego sosu dodajemy posiekane listki kolendry.

krok 4

Na blat podsypany mąką kukurydzianą wykładamy ciasto. Dzielimy je na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 1-2 milimetrów. Z ciasta wycinamy trójkąciki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 10 minut. W tym czasie nachos powinny się ładnie zarumienić. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz. Podajemy z wcześniej przygotowanymi sosami.

TIP 1

Domowe nachos możemy również smażyć na głębokim oleju.

TIP 2

Nachos możemy przechowywać nawet przez kilka dni w woreczku strunowym lub w szczelnie zamkniętym pojemniku.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk