Kukbuk
Kukbuk

Burger z boczniakami panierowanymi w panko

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
boczniaki
100 g
sos sojowy
1 i 1/2 łyżki
wędzona słodka papryka
1/2 łyżeczki
mąka pszenna
100 g
woda niegazowana
80 ml
jogurt naturalny
25 g
płatki drożdżowe
1 łyżka
pieprz vayenne
1/4 łyżeczki
wędzona słodka papryka
1/2 łyżeczki
czosnek granulowany
1/4 łyżeczki
kumin
szczypta
sól
1/3 łyżeczki
czarny pieprz
1/3 łyżeczki
bułka tarta
3 łyżki
panierka panko
80 g
olej
do smażenia
burger:
majonez
6 łyżek
sriracha
1 łyżeczka
sok z limonki
z 1/2 sztuki
domowa bułka do burgera
2 sztuki
masło
25 g
serek śmietankowy
50 g
roszponka
garść
nachos
10 sztuk
ogórek konserwowy
2 sztuki
czerwona papryka
1/4 sztuki
czerwona cebula
1/2 sztuki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Boczniaki oczyszczamy i marynujemy w sosie sojowym wymieszanym z wędzoną papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

krok 2

W jednej misce łączymy mąkę pszenną z wodą, jogurtem, płatkami drożdżowymi i przyprawami. Mieszamy, a następnie odstawiamy na 15 minut. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą i panko.

krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy po kolei w cieście z przyprawami, następnie dokładnie obtaczamy w panko i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Usmażone grzyby zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 

krok 4

Majonez mieszamy ze srirachą i z sokiem z limonki.

krok 5

Bułki do burgerów rozkrawamy, smarujemy od środka masłem i lekko grillujemy na patelni. Dolne części podgrzanych bułek smarujemy serkiem śmietankowym. Układamy na nich roszponkę i polewamy sosem majonezowym, na którym układamy nachos. Następnie kładziemy usmażone boczniaki oraz kawałki ogórka, papryki i cebuli. Górne części bułek obficie smarujemy sosem majonezowym. Na koniec składamy burgery – podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk