Kukbuk
Kukbuk

Do pizzy, sosu czy zupy? Oto wszystkie oblicza pomidora!

Uwielbiamy świeże pomidory, ale mają one jedną zasadniczą wadę – te naprawdę dobre są dostępne tylko przez krótki czas. Dlatego zimą czy wiosną ratujemy się pomidorami w puszkach, butelkach i słoikach. Są tak samo dobre i występują w tylu różnych formach, że bez problemu dopasujemy je do każdego dania!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Potrawy z pomidorami w roli głównej goszczą na naszych stołach niemal bez przerwy. Jako zdeklarowani miłośnicy kuchni włoskiej kochamy domową pizzę, makarony z aromatycznymi sosami czy choćby zwykłą bruschettę.

Wspólnie z marką North Coast, dystrybutorem produktów śródziemnomorskich, zerkamy więc z nadzieją w stronę pomidorów od marki Cirio. W ofercie znajdziemy między innymi wysokiej jakości pomidory pelati czy koncentrat pomidorowy, ale także pomidorki koktajlowe i kawałki pomidorów, gotowe, by zastosować je w kuchni. Co ważne, produkty te są dostępne między innymi w Lidlu i innych dobrych sklepach – kupicie je bez problemu.

Sprawdźmy zatem, jak użyć tego typu produktów – mamy dla was propozycje potraw, które rozgrzewają zimą i przypominają o lecie!

Szaszłyk drobiowy z sosem Ljutenica, ziemniakami pieczonymi i sałatą z kwaśną śmietaną. Warmut. (fot. Maciek Niemojewski)

Pomidor uniwersalny

Pomidory pelati, czyli duże pomidory bez skórki, to jeden z tych produktów, które zawsze mamy w lodówce. Są uniwersalne – szybko zamienią się w sos czy zupę. Są mięsiste i pełne smaku, dlatego lubimy dodawać je niemal do każdej potrawy, która recepturze ma pomidory. Spróbujcie ich zwłaszcza jako bazy sosu – lutenicy. Oprócz pomidorów pelati Cirio w skład tego bałkańskiego sosu wchodzą papryka, bakłażan i solidna porcja chili. Dzięki temu sos jest wyjątkowo aromatyczny i pikantny. Serwujemy go oczywiście z szaszłykami drobiowymi z warzywami, pieczonymi ziemniakami i sałatką.

Sprawdź przepis na szaszłyki drobiowe z sosem lutenica, ziemniakami pieczonymi i sałatą z kwaśną śmietaną >>

Z makaronem za pan brat

Pomidory kojarzą nam się przede wszystkim z sosem do makaronu. Nie będziemy was oszukiwać – kochamy makarony! Najczęściej do gęstych, doprawionych ziołami sosów używamy pomidorów krojonych La Polpa Rustica Cirio. Doskonale komponują się z wieloma smakami. Jednym z naszych ulubionych przepisów jest ten na tagliatelle z salsą pomidorową. Aby tekstura dania była jeszcze ciekawsza, dodajemy do niego ser stracciatella i chipsy z prosciutto crudo – pycha!

Sprawdź przepis na tagliatelle z salsą pomidorową, stracciatellą i chipsami z prosciutto crudo >>

Przepis na rybne pulpeciki. Dania dla dzieci. Jak zrobić rybne pulpety (fot. materiały prasowe / Sielskie Smaki)

Z kolei nasi milusińscy stale dopominają się o pulpeciki rybne w sosie pomidorowym. Małe mięsne kulki zanurzone w sosie dobrze pasują do ryżu lub purée ziemniaczanego. A dzięki użyciu pomidorów w puszce jesteśmy w stanie w kilka chwil przygotować obiad dla całej rodziny.

Zobacz przepis na pulpeciki rybne w sosie pomidorowym >>

Pizza jak we Włoszech   

Domowa pizza? Poprosimy! W przypadku pizzy możemy zastosować dwa różne podejścia. Pierwsze zakłada, że powinno być to danie szybkie i pyszne. Stawiamy więc na pizzę z patelni. Ciasto wyrasta w 15 minut, a żeby było bardzo chrupiące, przed wstawieniem do piekarnika podpiekamy placek na patelni. Do pizzy używamy sosu pomidorowego do pizzy Cirio, ponieważ jest idealnie zbalansowany, nie za słodki, nie za kwaśny, w punkt.

Sprawdź przepis na szybką pizzę z patelni >>

Jeśli jednak lubicie kulinarne eksperymenty, spróbujcie przyrządzić w domowej kuchni pizzę jak z Neapolu. Praca z ciastem nie należy do najłatwiejszych, ale efekt jest tego wart, zapewniamy. Margherita jest bardzo prostą pizzą, bo na placek kładziemy jedynie trzy składniki – sos pomidorowy, mozzarellę i bazylię. Nie ma nic lepszego!

Przetestuj przepis na neapolitańską margheritę >>

pomidorowa, szybki obiad dla dzieci, kremowa zupa z zapiekanymi grzankami

Zupa pomidorowa niejedno ma imię

Jak zrobić zupę pomidorową, kiedy nie mamy dostępu do świeżych pomidorów? Świetnie sprawdzi się jakościowy koncentrat. Dodany do zupy, nie tylko sprawi, że będzie smaczna, ale także nada jej piękny kolor. Koncentrat pomidorowy Supercirio to produkt włoski, do tego ma świetny skład – oprócz pomidorów i kwasku cytrynowego nie znajdziecie w nim żadnych konserwantów czy barwników. Nieważne, czy postawicie na krem pomidorowy z dynią, czy zupę pomidorową z grzankami z mozzarellą – koncentrat z powodzeniem zastąpi pomidory.

Sprawdź nasze przepisy na zupę pomidorową >>

Ale Meksyk! Klasyczne chili con carne z cheddarem i domowymi nachosami (fot. Maciek Niemojewski)

Pamiętajcie, że koncentrat doskonale nadaje się też do zagęszczania sosów, na przykład gulaszowych. My lubimy dodać łyżkę do chili con carne, które dzięki temu zyskuje jeszcze większą głębię smaku. Serwujemy oczywiście z nachosami!

Zobacz przepis na chili con carne >>

Sałatka po turecku z ciecierzycą, oliwkami i fetą – przepis (fot. Maciek Niemojewski)

Nieoczywisty pomidorek

Pomidorki koktajlowe również można zamknąć w puszce. Po przegryzieniu taki pomidorek eksploduje w ustach smakiem lata! Jemy je same prosto z puszki lub zapiekamy. Możecie przygotować na przykład viralowy sos, podpiekając fetę z pomidorkami Cirio (spróbujcie też wersji z łososiem!), albo postawić na szybkie krewetki z pieca z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Nadają się też do sałatek, na przykład tureckiej z ciecierzycą i fetą.

Sprawdź przepis na sałatkę turecką z pomidorkami, ciecierzycą i fetą >>

domowa focaccia, focaccia na drożdżach, kuchnia włoska, focaccia z pomidorkami, domowe wypieki, domowy chleb, włoskie wypieki,

Pomidorków koktajlowych użyjcie również do focaccii. Domowa puszysta focaccia jest najlepsza w najprostszej wersji. Nie żałujcie oliwy, pomidorków i przypraw! Możecie jeść ją samą, jeszcze ciepłą albo skorzystać z niej jako bazy kanapek.

Przetestuj przepis na focaccię >>

Pomysł na szybkie grzanki z owocami i warzywami, brzoskwinią, pomidorami i serem feta (fot. Martyna Cybuch)

Do sałatki i nie tylko

Pomidory Toscana marki Cirio to niezwykłe ułatwienie w kuchni, bo są pokrojone i gotowe, by je położyć na przykład na kanapce czy dodać do sałatki. Możecie zrobić prostą sałatkę do obiadu – wymieszajcie je z pokrojonym ogórkiem lub ze śmietaną i z cebulą. Nam smakują szczególnie na bruschetcie. To sprytny patent na nadanie drugiego życia czerstwemu chlebowi. Wystarczy grube pajdy posmarować oliwą lub pesto, na wierzchu położyć solidną porcję krojonych pomidorów i zapiec, aż chleb zrobi się chrupki. Na koniec kanapkę posypać świeżą bazylią i pyszna przekąska gotowa.

Sprawdź nasz przepis na bruschettę z pomidorami >>

ALERT: konkurs na horyzoncie!

Marka Cirio wspólnie z North Coast organizuje konkurs w prawdziwie włoskim stylu! Do wygrania przepiękny czerwony włoski skuter, co tydzień vouchery na zakupy o wartości 1000 zł, a codziennie włoskie produkty marki Cirio.

Wystarczy, że kupicie minimum dwa produkty promocyjne Cirio w dowolnym punkcie sprzedaży (z wyjątkiem sklepów Kaufland), a następnie zrobicie zdjęcie, jak gotujecie z wykorzystaniem produktów marki Cirio i dołączycie swój przepis. Zgłoszenie wyślijcie przez stronę http://ciriokonkurs.pl/.

PS Pamiętajcie, aby zachować dowód zakupu!

Wszystkie szczegóły konkursu znajdziecie tutaj.

 

Artykuł powstał we współpracy z marką North Coast, dystrybutorem produktów śródziemnomorskich.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk