Kukbuk
Kukbuk
Szaszłyk drobiowy z sosem Ljutenica, ziemniakami pieczonymi i sałatą z kwaśną śmietaną. Warmut. (fot. Maciek Niemojewski)

Szaszłyk drobiowy z sosem Ljutenica, ziemniakami pieczonymi i sałatą z kwaśną śmietaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Marynata do kurczaka:
tymianek
3-4 gałązki
rozmaryn
1 gałązka
kolendra
2-3 gałązki
czosnek
2-3 ząbki
mielona wędzona papryka
2 g
mielona słodka papryka
2 g
papryczka chili
1 sztuka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
oliwa
15 ml
SZASZŁYK Z KURCZAKA:
pierś kurczaka
600 g
czerwona papryka
1 sztuka
cukinia
200 g
czerwona cebula
1 sztuka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
oliwa
do smażenia
LJUTENICA:
bakłażan
1 sztuka
sól
do smaku
czerwona papryka
1 sztuka
marchew
80 g
oliwa
do smażenia
szalotka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
papryczka chili
1 sztuka
pomidory pelati
100 g
koncentrat pomidorowy
20 g
pieprz
do smaku
cukier trzcinowy
opcjonalnie do smaku
PIECZONE ZIEMNIAKI:
ziemniaki
1 kg
czosnek
2-3 ząbki
rozmaryn
2 gałązki
oliwa
do smażenia
mielona słodka papryka
do smaku
DO PODANIA:
sałata
1 sztuka
śmietana
80 g
szczypiorek
5 g
sok z cytryny
1/2 sztuki
sól
do smaku
cukier trzcinowy
do smaku

Przepis i przygotowanie: Marcin Więcek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Szatkujemy zioła, czosnek rozgniatamy i również siekamy, a chili drobno kroimy. Wszystko dokładnie mieszamy w misce z pozostałymi składnikami marynaty. Pierś kurczaka kroimy w kostkę i wkładamy do marynaty. Mięso odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

krok 2

Paprykę kroimy w kostkę wielkości 3-4 centymetrów, cukinię w plastry o długości 2-3 centymetrów, a cebulę dzielimy na 6 cząstek. Na drewniane patyki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie kurczaka w marynacie, cebulę, cukinię i paprykę.

krok 3

Bakłażana solimy i odkładamy na parę minut, by wypuścił sok, a następnie dokładnie osuszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200-220 stopni i wkładamy do niego paprykę i bakłażana. Warzywa pieczemy 30-40 minut. Po tym czasie wkładamy je do miski i zakrywamy folią aluminiową. Zostawiamy do ostudzenia. Po ostygnięciu obieramy paprykę, a następnie kroimy ją w kostkę. Z bakłażana wydrążamy miąższ. Marchewkę ścieramy na grubej tarce.

krok 4

Do rondla wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojoną szalotkę, rozgnieciony czosnek i startą marchewkę. Smażymy je przez parę minut. Dodajemy posiekane chili, pieczoną paprykę, bakłażana i pomidory pelati. Dusimy 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze 5 minut. Ściągamy z palnika i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać odrobinę cukru trzcinowego. Odstawiamy do wystygnięcia.

krok 5

Ziemniaki kroimy w kostkę, wkładamy do miski i przyprawiamy posiekanym czosnkiem, rozmarynem, oliwą i papryką. Mieszamy i wykładamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy 30-40 minut. Po upływie 20 minut do piekarnika wkładamy także przygotowane wcześniej szaszłyki. Kiedy od rozpoczęcia pieczenia ziemniaków minie 40 minut, wyjmujemy wszystko z piekarnika.

krok 6

Na talerzu układamy pieczone ziemniaki i szaszłyki. W kokilce podajemy ljutenicę i sałatę wymieszaną ze śmietaną, szczypiorkiem, z sokiem cytryny, solą i cukrem.

Materiał powstał we współpracy z Warmutem, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk