Indie to jedno z największych i najludniejszych państw świata, które przez tysiące lat nie tylko kształtowało się wewnętrznie, ale także ulegało wpływom obcych kultur i tradycji. Nic dziwnego, że obecnie każdy region tego kraju może się pochwalić własnymi daniami, kombinacjami przypraw i przepisami. Indie bowiem to nie tylko pikantne, aromatyczne potrawy, ale także głębokie w smaku, aksamitne sosy, chrupiące samosy czy maślane chlebki naan. Podpowiadamy, które indyjskie dania warto przygotować w domu, szczególnie w chłodne dni, kiedy zależy nam, by jedzenie było sycące i rozgrzewające!
Rozgrzewające dania kuchni indyjskiej
Kolorowe curry, aromatyczny butter chicken, chrupiące samosy – kuchnia indyjska obfituje w wyjątkowe dania, które zaskakują wyrazistym smakiem i rozgrzewają nawet w najchłodniejsze wieczory.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Palak paneer
Klasyczne danie z północnych Indii. Do przyrządzenia tej prostej potrawy będziecie potrzebować indyjskiego sera paneer oraz gęstej, aromatycznej pasty na bazie szpinaku i przypraw. Przygotowanie tego dania zajmie wam niewiele ponad pół godziny!
Tofu tikka masala
Choć pochodzenie tej potrawy jest kwestią sporną, najczęściej uważa się, że została wymyślona przez Brytyjczyków w latach 50. lub 60. ubiegłego wieku. Wegetariańską wersję tikka masala możemy oczywiście przygotować z dodatkiem sera paneer, ale w tym przepisie sięgamy po tofu.
Wegańskie curry z kalafiorem
Koniecznie spróbujcie tego rozgrzewającego roślinnego curry. To proste i szybkie w przygotowaniu indyjskie danie możecie łatwo modyfikować, korzystając ze swoich ulubionych sezonowych warzyw.
Butter chicken
Butter chicken, znany również jako murgh makhani, to indyjskie curry, które przygotowuje się na bazie kurczaka, pomidorów, masła, śmietanki i aromatycznych przypraw. W naszym przepisie wyjaśniamy krok po kroku, jak zrobić to pyszne danie
Chlebki naan
Niezależnie od tego, jakie curry przygotujecie, warto podać do niego ryż basmati lub chlebek naan. Szczególnie ten drugi dodatek jest utożsamiany z indyjskim comfort food. Sprawdźcie, jak upiec naan w piekarniku.
Samosy
Samosy to jedno z najpopularniejszych indyjskich dań. Wegańskie chrupiące trójkąty z nadzieniem na bazie ziemniaków i groszku możecie usmażyć na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku. Samosy to świetna przekąska, która zasmakuje każdemu!
Curry wielowarzywne z plackami z patelni
Pomidory, ciecierzyca, cukinia, kalafior – do tego curry możecie użyć niemal wszystkich warzyw, jakie macie akurat w lodówce. To prosty przepis na rozgrzewające wegetariańskie danie z wykorzystaniem domowej mieszanki przypraw.
Sprawdź przepis na wielowarzywne curry z plackami z pateni >>
Pikantne curry z fasolką i rybą z ryżem
Ryba z pewnością nie jest pierwszym składnikiem, który przychodzi nam do głowy, gdy myślimy o curry. Niemniej choć raz warto ugotować ten indyjski specjał w rybnej wersji. Nie żałujcie imbiru i chili – musi być pikantnie i wyraziście, by danie rozgrzewało nawet w najchłodniejsze wieczory.
Sprawdź przepis na pikantne curry z rybą, fasolką i z ryżem >>
Żółte curry z kapustą i boczniakami z chlebkiem naan
Aromatyczne curry z… kapustą włoską i boczniakami? Czemu nie! To dobry pomysł na rozgrzewający wegetariański posiłek. Delikatny i wyważony smak tego dania przełamie ostrością domowy sambal. To curry najlepiej smakuje z domowymi chlebkami naan.
Sprawdź przepis na żółte curry z kapustą i boczniakami z chlebkiem naan >>
Curry z batatem, jarmużem i kurczakiem z domowymi nachosami
Szybki i łatwy sposób na curry z kurczakiem! Słodkie bataty i jarmuż doskonale współgrają z pełną aromatu masalą i pikantną srirachą. Zamiast ryżu czy chlebków naan danie możecie podać w towarzystwie chrupiących domowych nachosów. To jest uczta!
Sprawdź przepis na curry z batatem, jarmużem i kurczakiem z domowymi nachosami >>
Kremowe curry z krewetkami i warzywami z ryżem
To kremowe, gęste curry z krewetkami będzie świetnym pomysłem na pochmurny dzień. Przygotowanie tego dania jest banalne i zajmie wam zaledwie 30 minut. Jako dodatek doskonale sprawdzi się ryż basmati i solidna garść świeżej natki pietruszki.
Sprawdź przepis na kremowe curry z krewetkami i warzywami z ryżem >>
Zielone curry z cukinią, groszkiem i kurczakiem z żółtym ryżem
Kolejny sposób na curry z kurczakiem. W tej wersji polecamy je z żółtym ryżem, cukinią i groszkiem. To znakomity pomysł na sycący i rozgrzewający lunch oraz idealna propozycja dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie – tu wystarczy zaledwie pół godziny!
Sprawdź nasz przepis na zielone curry z cukinią, groszkiem i kurczakiem z żółtym ryżem >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?