![Curry z warzywami z plackami smażonymi na patelni (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/JVF_E1Zldpiml5siIEV-5cVnEBGAd20g8wMN5rXpJf8/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDItMTgv/Q3VycnkyNzUyLmpw/Zw.jpg)
Curry wielowarzywne z plackami z patelni
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- Placki z patelni:
- mąka pszenna chlebowa typu 650
- 150 g
- sól
- 1/2 łyżeczki
- rozpuszczone masło
- 1 łyżka
- letnia woda
- 75 ml
- Curry:
- czosnek
- 2 ząbki
- imbir
- 2-centymetrowy kawałek
- papryczka chilli
- 1/2 sztuki
- kurkuma
- 1/2 łyżeczki
- kmin rzymski
- 1 łyżeczka
- sól
- 1/2 łyżeczki
- pieprz
- 1/2 łyżeczki
- cynamon
- 1/3 łyżeczki
- gorczyca
- kilka ziaren
- gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki
- goździki
- 4-5 sztuk
- kardamon
- 1/3 łyżeczki
- cebula
- 1 sztuka
- pomidor
- 1 sztuka
- kalafior
- 1/2 sztuki
- ciecierzyca ugotowana lub z zalewy
- 200 g
- czerwona papryka
- 1/2 sztuki
- marchewka
- 1 sztuka
- cukinia
- 1 sztuka
- olej kokosowy
- 2 łyżki
- mleczko kokosowe
- 150 ml
- śmietana 18%
- 100 ml
- brązowy cukier
- 1/2 łyżeczki
- sok z limonki
- 2 łyżeczki
- skórka z limonki
- 1/4 sztuki
- Do podania:
- prażone migdały w płatkach
- 15 g
- świeże zioła
- według uznania