Kukbuk
Kukbuk

Co zrobić z indyka? 11 przepisów na zdrowe i smaczne dania

Indyk, niegdyś zarezerwowany tylko dla najbogatszych, dziś szturmem zdobywa nasze stoły. To mięso nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywczych. Jego atrakcyjność jednak tkwi przede wszystkim w prostocie i szybkości przygotowania – w kilka minut można osiągnąć restauracyjny efekt. Sprawdźcie nasze ulubione przepisy na indyka!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Piotr Janiszewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Białe mięso z indyka jest wyjątkowo delikatne, dlatego świetnie nadaje się do posiłków lekkostrawnych, takich jak sałatki czy kanapki. To jednak nie znaczy, że nie może zabłysnąć jako główny punkt niedzielnego obiadu.

Indyk to prawdziwy mistrz kulinarnego kamuflażu. Można go przyrządzić na wiele sposobów: piec, smażyć, dusić, gotować czy grillować – możliwości jest naprawdę dużo. Przepisów na indyka jest tyle, że każdy znajdzie wśród nich taki, który trafi w jego upodobania czy potrzeby kulinarne.

My jednak postanowiliśmy wybrać mniej typowe, choć nadal proste i smaczne dania. W naszym zestawieniu znajdziecie zarówno kanapki, jak i gulasz z indyka czy… kebab. Oto inspirujące przepisy na dania z indyka, które zrobią wrażenie na gościach i na stałe wejdą do waszego

Sznycel z indyka w panierce

Czy indyk może być alternatywą dla klasycznego schabowego? Tak! My proponujemy przygotowanie sznycla bez rozbijania, w bardzo chrupiącej panierce z dodatkiem panko. Gotowy kotlet podajemy z masłem szczypiorkowym, które pięknie roztapia się na gorącym sznyclu, i z purée z pieczonego kalafiora. Dzięki krótkiej obróbce termicznej mięso jest soczyste i nie traci wartości odżywczych. Tego typu przepisy na indyka są dowodem na to, że przygotowanie dania na restauracyjnym poziomie jest możliwe.

Sprawdź przepis na sznycel z indyka w panierce >>

Kebab z indyka na szpadach

Takiego kebabu jeszcze nie jedliście. Przygotowujemy go z mielonego mięsa indyczego, dobrze doprawionego i grillowanego na szpadach. Serwujemy na pszennym lawaszu, labnehu i z chrupiącymi warzywami. Mięso indycze ma delikatny smak, więc z powodzeniem można je przyprawiać bliskowschodnimi mieszankami przypraw i stopniować poziom pikantności.

Sprawdź przepis na kebab z indyka na szpadach >>

Gulasz z indyka z grzybami

Udo z indyka doskonale nadaje się na gulasz w myśliwskim stylu. Ponieważ indycze mięso jest soczyste, danie będzie wyjątkowo smaczne. Gulasz z indyka to także kwintesencja polskiej kuchni – właśnie dlatego serwujemy go w towarzystwie placuszków rosti. Chrupiące ziemniaki to jest to! Wybierając mięso indyka do gulaszu, oszczędzamy czas, ponieważ o wiele szybciej staje się na tyle miękkie, że dosłownie rozpływa się w ustach.

Sprawdź przepis na gulasz z indyka z grzybami >>

Przepisy na indyka – smaczne i szybkie

Dietetyczne gołąbki z indykiem gotowane na parze, podane z lekkim sosem pomidorowym, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Gołąbki z indyka na parze

Mielone indycze mięso będzie świetne do gołąbków. Jeśli wcześniej nie byliście fanami tego klasycznego dania, teraz je pokochacie, gwarantujemy! Przepis nie do końca jest tradycyjny, ponieważ używamy do niego brązowego ryżu i włoskiej kapusty, a gołąbki gotujemy na parze – to sprawia, że są miękkie i soczyste. Podajemy oczywiście z sosem pomidorowym.

Sprawdź przepis na gołąbki z indyka na parze >>

Jak zrobić potrawkę z indyka z mirabelkami. Przepisy z mirabelkami (fot. Jakub Stanek)

Potrawka z indyka z mirabelkami

Gulasz, ale trochę inny. W tym przepisie marynowanie indyka sprawia, że mięso jest jeszcze lepsze w smaku. Do potrawki dodajemy między innymi zielony groszek, ryż, oliwki i suszone pomidory. Kropką nad i są jednak mirabelki, które nadają daniu lekko owocową, orzeźwiającą nutę. Poza sezonem możemy użyć konfitury mirabelkowej lub innych przetworów z tych owoców. Pyszne!

Sprawdź przepis na potrawkę z indyka z mirabelkami >>

Przepis na krem z groszku z klopsikami z indyka, jak zrobić krem z groszku, pomysł na wegetariańską sycącą zupę (fot. dinner.show studio)

Krem z groszku z klopsikami z indyka

Indyk dobrze sprawdza się we wszelkiego rodzaju klopsach i kotlecikach. Lubimy, kiedy są chrupiące – możemy jeść je same jako przekąskę, uczynić z nich główny składnik dania i serwować na przykład z ziemniakami czy ryżem albo potraktować jako dodatek, choćby do zupy. Krem z zielonego groszku aż się prosi o ich towarzystwo!

Sprawdź przepis na krem z groszku z klopsikami z indyka >>

Najlepsze przepisy na indyka – wypróbujcie je koniecznie!

przepis na szybki quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

Quesadillas z dynią, indykiem i ze szpinakiem

Soczysta pierś z indyka to dobre mięso do dań typu queasadillas. W przepisie jednak znów odchodzimy od klasyki i proponujemy nieco ciekawsze rozwiązanie. Między chrupiącymi tortillami zamknijcie nie tylko usmażonego indyka, ale także dynię i szpinak. Danie idealne na jesienny obiad.

Sprawdź przepis na quesadillas z dynią, indykiem i ze szpinakiem >>

Kanapka z indykiem idealna na szybki posiłek na plażę (fot. Rafał Meszka)

Kanapka z marynowanym indykiem i awokado

Żadne inne mięso nie smakuje nam w kanapkach tak jak indyk. Fakt, że mięso jest delikatne sprawia, że dobrze komponuje się z wieloma różnymi dodatkami. A przy tym, dzięki wysokiej zawartości białka, taka kanapka może być nie tyle przekąską, ile pełnoprawnym posiłkiem. Tutaj indyk występuje w towarzystwie kremowego serka i awokado.

Sprawdź przepis na kanapkę z marynowanym indykiem i awokado >>

Jak przyrządzić indyka? Sprawdzamy!

Przepis na prostą kanapkę z indykiem, natką pietruszki i humusem z dyni (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapka z pieczonym indykiem i humusem z dyni

Inna wersja kanapki z indykiem? Ta z humusem z dyni, sezamem i kiełkami. Indyka marynujemy w przyprawach – w naszym przypadku są to tymianek, słodka i ostra papryka. Do marynaty dodajemy nieco sosu teriyaki, by danie smakowało bardziej orientalnie.

Sprawdź przepis na kanapkę z pieczonym indykiem i humusem z dyni >>

Zupa z pora na odchudzanie. Zupa porowa z pulpetami. Zupa porowa z klopsikami (fot. Paulina Czyżewska)

Zupa z pomidorów i pora z chrupiącymi pulpetami z indyka

Pisaliśmy już, że uwielbiamy pulpety z indyka? Musimy napisać jeszcze raz! Jeśli nie jesteście fanami kremu z zielonego groszku, o którym wspominaliśmy wcześniej, spróbujcie wariacji na temat zupy pomidorowej z pulpecikami z indyka. Zwłaszcza że mają one fantastyczny smak, są pełne umami – co zawdzięczają dodatkowi parmezanu.

Sprawdź przepis na zupę z pomidorów i pora z chrupiącymi pulpetami z indyka >>

klopsiki greckie, dietetyczne danie z warzywami, przepisy okiem dietetyka

Klopsiki greckie z grillowanymi warzywami i oliwkami

A gdyby tak… przenieść się na chwilę do Grecji? To możliwe dzięki tym klopsikom. Indycze mięso doprawiamy nietypowo, bo cynamonem, kolendrą i kminem rzymskim. Klopsy świetnie komponują się z warzywami z grilla, takimi jak cukinia, papryka czy bakłażan. Połóżcie też na grilla kilka oliwek, dobrze uzupełnią danie.

Sprawdź przepis na klopsiki greckie z grillowanymi warzywami i oliwkami >>

#Fundusze Promocji

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk