Kukbuk
Kukbuk
Przepis na krem z groszku z klopsikami z indyka, jak zrobić krem z groszku, pomysł na wegetariańską sycącą zupę (fot. dinner.show studio)

Krem z groszku z klopsikami z indyka

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Klopsiki:
mielone mięso z indyka
150 g
włoska mortadela lub prosciutto cotto
30 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
parmidiano reggiano
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
oliwa z pierwszego tłoczenia
so pieczenia
liść laurowy
8-10 sztuk
Bulion warzywny:
woda
1,2 l
marchewka
1 sztuka
seler
1 laska
cukinia
1 sztuka
cebula
1 sztuka
liść laurowy
2 sztuki
goździk
1 sztuka
Krem:
ziemniaki
2 sztuki
por
1 sztuka
oliwa z pierwszego tłoczenia
do smażenia + do polania
sól
do smaku
świeży groszek
500 g
listki mięty
do dekoracji
pieprz
do smaku
pecorino romano
60 g

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjęcie: dinner.show studio


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

W dużej misce łączymy mięso mielone, cienko pokrojoną mortadelę lub prosciutto cotto, jajko, parmezan, sól i pieprz. Składniki ugniatamy rękoma, aż uzyskamy jednolitą masę.

krok 2

Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozlewamy na nim 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy kilka liści laurowych. Wilgotnymi dłońmi formujemy z masy klopsiki i umieszczamy je w naczyniu do pieczenia. Dokładamy kilka liści laurowych i skrapiamy klopsiki oliwą tak, aby delikatnie je pokryła. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Od czasu do czasu sprawdzamy, czy wszystkie klopsiki są wilgotne i przykryte sosem własnym.

krok 3

Z marchewki, selera, cukinii, cebuli, liści laurowych i goździka gotujemy bulion.

krok 4

Przygotowujemy sos. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Por oczyszczamy i cienko kroimy – przez kilka minut smażymy go na patelni z odrobiną oliwy i ze szczyptą soli. Na patelnię wrzucamy groszek i ziemniaki – dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Za pomocą blendera miksujemy zupę, aż uzyskamy gładką konsystencję. Jeśli chcemy zmienić gęstość kremu, stopniowo dolewamy gorącego bulionu.

krok 5

Nalewamy krem groszkowy na talerze, na wierzch kładziemy klopsiki. Podajemy z listkami mięty, odrobiną oliwy, pieprzem i garścią pecorino romano.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk