Kukbuk
Kukbuk
czekoladowy sos do mięs, przepis na szponder (fot. Maciek Niemojewski)

5 przepisów dla miłośników mięsa

Najlepiej czuje się w towarzystwie grzybów, ziół i warzyw, a jego smak wzbogaca niezawodna musztarda. Jakie dania pokochają fani mięsa na talerzu?

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Od ledwo muśniętego ogniem po porządnie wypieczone. Mięso w swojej różnorodności nie pozostawia miejsca na nudę i gwarantuje ekscytujące doznania smakowe. Uwielbia nieprzeciętne dodatki i aromatyczne eksperymenty, a w klasycznym wydaniu ma moc wprowadzania w nostalgiczny nastrój i przywoływania wspomnień spotkań przy rodzinnym stole.

czekoladowy sos do mięs, przepis na szponder (fot. Maciek Niemojewski)

Szponder wołowy z sosem czekoladowo-musztardowym, grzybami i kremową polentą >>

Zaskakujące, bogate w różnorodne smaki, rozpływające się w ustach połączenie. Klasycznie przyrządzone, kruche mięso idealnie komponuje się z pachnącymi grzybami. Polenta dodaje łagodności, a kontrastem dla niej jest słodko-ostra fuzja czekolady z musztardą.

Pierś z kaczki z purée jabłkowo-musztardowym i czerwoną kapustą z wiśniami (fot. Maciek Niemojewski)

Pierś z kaczki z purée jabłkowo-musztardowym i czerwoną kapustą z wiśniami >>

Chrupiąca na zewnątrz, miękka w środku. Swoje aromatyczne walory lubi łączyć z kwaskowatymi, pełnymi świeżości akcentami. Pełnię szczęścia odnajduje w jabłkach i czerwonej kapuście.

Smażony dorsz z chrupiącą kaszanką i ziemniakami w emulsji maślano-musztardowej >>

Ta posypka usatysfakcjonuje najbardziej wymagające podniebienie. Idealnie komponuje się z klasycznie przyrządzoną rybą, wzbogacając jej smak wraz ze sprawdzonymi pomocnikami – ziemniakami z musztardą.

Ossobuco z ratatouille w kremowym sosie musztardowym >>

Włosko-francuski mariaż, połączenie aromatyczności warzyw i soczystości mięsa. Dopełnieniem perfekcyjnego duetu jest moc oryginalnej gorczycy zanurzonej w kremowym sosie.

Przepis na stek z polędwicy wołowej w otoczce musztardowo-ziołowej z purée selerowym i chałką (fot. Maciek Niemojewski)

Stek z polędwicy wołowej w otoczce musztardowo-ziołowej z purée selerowym i chałką >>

Danie, które urzeka wielowymiarową subtelnością. Aromatyczna mieszanka otula miękkie, soczyste kawałki mięsa, a za chrupkość odpowiada zrumieniona chałka.

Reklama

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk