Kukbuk
Kukbuk

Minipizze z salami bretońskim

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ciasto:
mąka pszenna
350 g
woda
210 g
drożdże suche
sól
7 g
oliwa
do smarowania
Dodatki:
pomidorki koktailowe
250 g
oliwa extra vergine
doo polania
sól
do smaku
liście bazylii
garść
pomidory w puszce
400 g
czarny pieprz
do smaku
mozzarella
150 g
salami bretońskie Sokołów
160 g

Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Mieszamy wszystkie składniki ciasta. Wyrabiamy, aż będzie gładkie – przynajmniej 10 minut ręcznie lub nieco krócej za pomocą robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją oliwą, wkładamy do szczelnie zamykanej miski i odstawiamy do lodówki na 16-20 godzin. Trzy godziny przed rozpoczęciem pieczenia wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na osiem części. Każdą formujemy w kulkę, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na mniej więcej 3 godziny.

krok 2:

Pomidorki koktajlowe przepoławiamy, przekładamy do formy do pieczenia, smarujemy odrobiną oliwy, solimy. Na każdej połówce układamy strzępek bazylii. Pieczemy w temperaturze 125 stopni przez 60-75 minut. Wyjmujemy, po czym rozgrzewamy maksymalnie piekarnik. 

krok 3:

Pomidory z puszki miksujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Mozzarellę odsączamy i dzielimy na niewielkie części.

Ciasto rozciągamy i formujemy w placki. Układamy na blasze, pokrywamy sosem pomidorowym, mozzarellą, salami, podpieczonymi pomidorkami, bazylią, polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku około 6 minut.

Logo firmy Sokołów S.A.

Przepis powstał we współpracy z SOKOŁÓW S.A.

więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk