Wakacje to czas leniwego ucztowania. Miłą alternatywą, będzie śniadaniowy piknik w parku. Niezależnie od tego, gdzie postanowicie zjeść pierwszy posiłek dnia, zaproście na talerz sezonowe owoce i egzotyczne smaki. Indyjskie naleśniki z kokosem? A może granola obficie skąpana w syropie klonowym? Rozpieszczajcie podniebienie od rana śniadaniem z owocami, a waszym jedynym porannym zmartwieniem niech będzie to, czy na crostini ułożyć pieczone winogrona, czy zapiec je z halloumi i jagodami.
10 pomysłów na letnie śniadania
Weekendowe wakacyjne śniadanie mogłoby trwać w nieskończoność. Z talerzem i filiżanką porannej kawy łatwo przewędrować z łóżka na balkon czy do ogrodu…i z powrotem.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Heather Barnes / unsplash.com
Crostini z halloumi, jagodami i miętą >>
Bagietka zapiekana ze słonym serem i z jagodami to szczyt śniadaniowej rozpusty. Kromki pieczywa przyrumieniamy na oliwie, owoce smażymy z cukrem, a halloumi grillujemy. Gdy już wszystkie kanapki są gotowe, dekorujemy je listkami mięty – i zjadamy, póki gorące.
Śniadaniowy tort z malinami >>
Ten tort można jeść nie tylko w urodziny. Puszyste omlety układamy jeden na drugim i przekładamy kremem z mascarpone i limonką. Na koniec suto polewamy syropem klonowym lub miodem, na wierzchu układamy świeże owoce i zwieńczamy odrobiną czekolady. Taki poranek nie może się nie udać.
Dutch baby z kremem cytrynowym i owocami sezonowymi >>
Coś dla tych, którzy bez rabarbaru nie wyobrażają sobie sezonu wiosenno-letniego. Omlety pieczemy w piekarniku, a łodygi rabarbaru dusimy z cukrem. Kwaskowy smak podbijamy kremem cytrynowym i śmietaną.
Indyjskie naleśniki ryżowo-kokosowe >>
Naleśnikom nikt się nie oprze. W tej wersji są idealne dla tych, którzy unikają mąki pszennej. Ciasto przygotowujemy z mąki ryżowej, wiórków kokosowych, a gotowe naleśniki wypełniamy po brzegi egzotycznymi owocami, na przykład mango albo marakują.
Crostini z ricottą i pieczonymi winogronami >>
Kolejny pomysł na kanapki na letnie śniadanie. Wyjątkowy smak zawdzięczają czerwonemu winu i ricotcie. Zamiast bagietki lepiej sprawdzi się świeży chleb na zakwasie. Na wierzchu ułóżcie ser, winogrona i nie szczędźcie miodu. Satysfakcja gwarantowana.
Granola z oliwą i syropem klonowym >>
Oto sposób na zdrowe, owocowe śniadanie. Do granoli możecie dodać dowolne składniki. My proponujemy kiwi, truskawki, plasterki banana, brzoskwini lub moreli. Dajcie się ponieść wyobraźni i stwórzcie ulubioną mieszankę, którą później możecie zajadać z jogurtem albo dodać do smoothie bowl.
ŚNIADANIA NA UPAŁY
Chrupiące naleśniki z twarożkiem >>
Prosty i szybki pomysł na letnie śniadanie. Te naleśniki polubią nie tylko mali smakosze, ale również dorośli. Do środka dajemy twaróg śmietankowy, a na wierzch – konfiturę porzeczkową lub inną ulubioną. Pamiętajcie tylko, że kluczem do zrobienia perfekcyjnych naleśników jest dobrze rozgrzana patelnia!
Clafoutis z wisniami >>
Deser na śniadanie? Brzmi znakomicie! Oprócz wiśni w cieście sprawdzą się maliny, morele, mirabelki lub mieszanka tych wszystkich owoców. A jeśli chcecie, by deser nabrał lekko migdałowego posmaku, możecie użyć niewydrylowanych czereśni.
Kokosowo-orzechowa granola bez cukru >>
Słoiczek domowej granoli uratuje niejeden poranek. Do jej przygotowania nie potrzeba cukru. A gdy już wyjmiecie ją z piekarnika, wystarczy, że dodacie 2-3 łyżki do jogurtu, mleka lub owoców i lekkie, pożywne śniadanie gotowe. Należy pamiętać, że ze względu na dużą zawartość zdrowych tłuszczów z orzechów, kokosa i nasion ta mieszanka jest dość kaloryczna, ale zdrowa!
Jogurtowe lody śniadaniowe >>
Wasze pociechy przepadają za lodami? W takim razie zróbcie dla nich nieco zdrowszą wersję lodów, które wybornie sprawdzą się na śniadanie. Wystarczy jedynie parę składników i ulubione owoce. Co więcej, lody możecie zrobić dzień wcześniej, a rano tylko wyjąć je z zamrażalnika – i cieszyć się idealnym porankiem.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?