Zupa dla dziecka – 15 łatwych pomysłów
Zupa dla dziecka musi być nie tylko smaczna, ale i mieć różne tekstury, a do tego sycić. Wybraliśmy przepisy na zdrowe zupy, które rozgrzewają i stanowią pełnowartościowy posiłek - przypadną do gustu dzieciom!
Naleśniki, kluski, ciasta i ciasteczka – ulubione smakołyki wszystkich wnucząt. Dziś to wy zróbcie je dla swoich dziadków!
Jajka to nie tylko omlet i jajecznica! Sprawdźcie, jakie śniadaniowe klasyki z różnych zakątków świata możecie zrobić przy odrobinie cierpliwości.
W Polsce mówimy na nie często: wina organiczne. Niekiedy pojawia się także termin „wino bio”. Właściwą nazwą dla tej kategorii jest jednak wino ekologiczne. Co to właściwie znaczy i czym takie wino różni się od win robionych w sposób konwencjonalny?
Zupa dla dziecka musi być nie tylko smaczna, ale i mieć różne tekstury, a do tego sycić. Wybraliśmy przepisy na zdrowe zupy, które rozgrzewają i stanowią pełnowartościowy posiłek - przypadną do gustu dzieciom!
Początek sezonu na kapustę, czyli idealny moment, by się zastanowić, jak wykorzystać ją w kuchni. To uniwersalne warzywo doskonale smakuje zarówno w kanapce, jak i w pierogach.
Zapach orientalnych przypraw rozchodzi się po całym mieszkaniu, a na kuchennym blacie powoli wyrasta ciasto na chlebki naan. W mroźne wieczory nic nie rozgrzewa tak jak aromatyczne curry.
Nasze cykle
„Kulinarne Oscary”, czyli słynne gwiazdki Michelin, trafiły w 2024 roku do sześciu polskich restauracji. Wybrano także 16 lokali wyróżnionych znaczkiem Bib Gourmand, a aż 55 polskich restauracji z Warszawy, Poznania, Krakowa, Trójmiasta i Kościeliska znalazło się wśród rekomendowanych przez słynny kulinarny przewodnik. Marzenia polskiej gastronomii się spełniają!
Eliksir jest pierwszą w Polsce restauracją, która otrzymała niezwykłe wyróżnienie – zieloną gwiazdkę Michelin. Czerwony przewodnik nagradza nią lokale, które przywiązują szczególną wagę do troski o środowisko i zrównoważony rozwój. Jak to wygląda w Eliksirze?
Polska może się pochwalić sześcioma restauracjami nagrodzonymi gwiazdkami Michelin. To niemałe wyróżnienie. Dla smakoszy z całego świata czerwony przewodnik jest wyznacznikiem najwyższej jakości w gastronomii.
Wiele osób kojarzy przewodnik Michelin tylko z gwiazdkami i nagrodami Bib Gourmand. Tymczasem inspektorzy przyznają także rekomendacje – wyróżnienia, które oznaczają, że w danym miejscu świetnie zjemy i zostaniemy bardzo dobrze obsłużeni.
Gwiazdki Michelin znane są na całym świecie, ale często zapominamy, że to niejedyne wyróżnienia czerwonego przewodnika. Restauracjom z pysznym jedzeniem i dobrymi cenami inspektorzy przyznają oznaczenie Bib Gourmand.
Oto jeszcze jeden powód, by przyjechać na Podhale: w Kościelisku, tuż za rogatkami Zakopanego, można jednocześnie rozkoszować się widokiem na Tatry i fine diningiem na wysokim poziomie.
Restauracje fine diningowe i bistra - wszystkie rekomendowane przez Przewodnik Michelin 2024. My wybraliśmy naszych ulubieńców, miejsca wyjątkowe, których po prostu nie wypada nie znać.
Podcast W Gości: Jak się robi kolację dla Baracka Obamy? - rozmowa z Agnieszką Kręglicką
Kolejny weekend w mieście? Nie tym razem! Wspólnie z Mazdą odwiedziliśmy najciekawsze miejsca w okolicach dużych polskich miast, by sprawdzić, gdzie warto wyjechać na jednodniowy odpoczynek. Oto malownicze parki, doskonałe restauracje, nietuzinkowe muzea i architektoniczne perełki, które wzbudziły nasz zachwyt i na długo zapadły nam w pamięci.
O życiu, w którym mniej się marnuje mówi się już bardzo dużo – także w kontekście kuchni mamy na to dziesiątki sprawdzonych sposobów. Przemyślane zakupy, dobrze zaplanowane posiłki, świeże spojrzenie na produkty i inteligentne sprzęty, które wieloma rzeczami zajmą się za nas w efekcie zaoszczędzą nasz czas, pieniądze i pomogą zadbać o środowisko naturalne.
Tomek Zielke śledzi najnowsze trendy dotyczące żywności. Jak zmiany klimatyczne, i rosnąca świadomość ekologiczna konsumentów wpływają na poszukiwanie nowych rozwiązań i produktów. Sprawdźcie, co w najbliższym czasie zastąpi mięso i do czego możemy wykorzystać bakterie.