
17 pomysłów na kanapkę
Bagietka z piklami czy słynne „piętrusy” z chleba przełożonego cheddarem? W tych kanapkach zmieści się wszystko – i chrupkie warzywa, i ulubione sery.
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie z nami szparagową rozpustę, wybraliśmy nasze ulubione przepisy na szparagi!
Najnowsze wydanie Fermentu nadchodzi! Jak zdradza sama nazwa, to wydanie poświęciliśmy w w całości winom naturalnym. Zapraszamy do lektury! "Ferment Naturalny" już wkrótce będzie dostępny w przedsprzedaży – stay tuned!
Nie topi się na patelni, „skrzypi” pod zębami i błyskawicznie przenosi nas smakiem na rozgrzany Cypr. Ser halloumi jest pyszny! Doskonale sprawdza się w sałatkach, burgerach czy jako przekąska. Oto najlepszy przepisy z serem halloumi!
Bagietka z piklami czy słynne „piętrusy” z chleba przełożonego cheddarem? W tych kanapkach zmieści się wszystko – i chrupkie warzywa, i ulubione sery.
Dla amatorów i dla smakoszy, którzy nie chcą długo czekać na ulubione dania, oraz dla tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne. Oto przepisy na domowe sery, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i z którymi każdy z łatwością sobie poradzi.
Ostre, kwaśne, słodkie, umamiczne – kochamy azjatyckie kluchy! W większości przypadków wystarczy zaledwie kilka składników i szybki obiad gotowy. Nasze pomysły z łatwością zastosujecie w domowych warunkach. Wybraliśmy najlepsze przepisy na azjatyckie makarony!
Nasze cykle
Najwyższa pora na dania z grilla! Kochamy grillować, nie tylko mięso, ale także warzywa, a nawet owoce. Przyłączycie się?
Poznajcie teorię grillowania i podstawowe techniki, dzięki którym unikniecie błędów, a wasze dania będą smakowały jeszcze lepiej.
Jak przygotować ten popularny kawałek wieprzowiny, żeby był jeszcze smaczniejszy? Karkówka z grilla może być naprawdę pyszna - sprawdzamy, w jaki sposób najlepiej ją podać.
Malbec do steka, różowe bąbelki do łososia, chardonnay do halloumi. Sprawdźcie, jakie wino będzie najlepsze do waszych ulubionych dań z grilla.
Sezon grillowy uważamy za otwarty! Na ruszcie lądują ryby i mięsa, a na talerzach – dla równowagi – lekkie sałatki. Co położyć na grillu?
Zamiast lodów i ciastek lekki letni deser – owoce w paski. Jak je przygotować?
Na naszym grillowaniu każdy jest mile widziany! Najedzą się miłośnicy mięsa i weganie, ci, którzy lubią zjeść ostro, i zwolennicy łagodniejszych smaków. A dla kochających słodkości – deser prosto z rusztu. Oto dania z grilla warte grzechu!
Warto było czekać. Sezon na ucztowanie na świeżym powietrzu i proste rozwiązania na talerzu uważamy za otwarty! Jak świętować z pomysłem, wynosząc grillowane klasyki na wyższy poziom? Streetfoodowe rozwiązania mogą tu być dobrą inspiracją.
Kiełbasa zagryzana chlebem nie jest już szczytem marzeń nawet zatwardziałych mięsożerców. Co to oznacza? Że dania na grilla przechodzą metamorfozę!
szparagi / tarta / ser
szybkie / ciasto / orzechy
pomidory / szparagi / sałatka
grill / owoce
ciasto / grill / pizza
ziemniaki / sałatki / grill
Podcast W Gości: "Nie każdą restaurację muszę nagrywać" - rozmowa z Maciejem Blatkiewiczem ("Maciej Je")
Kolejny weekend w mieście? Nie tym razem! Wspólnie z Mazdą odwiedziliśmy najciekawsze miejsca w okolicach dużych polskich miast, by sprawdzić, gdzie warto wyjechać na jednodniowy odpoczynek. Oto malownicze parki, doskonałe restauracje, nietuzinkowe muzea i architektoniczne perełki, które wzbudziły nasz zachwyt i na długo zapadły nam w pamięci.
O życiu, w którym mniej się marnuje mówi się już bardzo dużo – także w kontekście kuchni mamy na to dziesiątki sprawdzonych sposobów. Przemyślane zakupy, dobrze zaplanowane posiłki, świeże spojrzenie na produkty i inteligentne sprzęty, które wieloma rzeczami zajmą się za nas w efekcie zaoszczędzą nasz czas, pieniądze i pomogą zadbać o środowisko naturalne.
Tomek Zielke śledzi najnowsze trendy dotyczące żywności. Jak zmiany klimatyczne, i rosnąca świadomość ekologiczna konsumentów wpływają na poszukiwanie nowych rozwiązań i produktów. Sprawdźcie, co w najbliższym czasie zastąpi mięso i do czego możemy wykorzystać bakterie.