Kukbuk
Kukbuk
Tantanmen ramen z makaronem, kapustą pak choi, pastą sezamową i jajkiem (fot. materiały prasowe)

5 przepisów na idealny ramen

Z grzybami i pastą sezamową albo z cytryną i ziołami na kostkach lodu – ramen sprawdzi się w każdym wydaniu i na każdą pogodę. Wypróbujcie najlepsze przepisy na japoński przysmak.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: materiały prasowe / książka "Ramen. Zupa szczęścia i miłości"

Opublikowano: 6 Maja 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Zapach – to on na początku przyciąga uwagę. Jest wyrazisty, mocny, wręcz oszałamiający. Po pierwszym łyku dochodzi jeszcze głęboki smak, pełen umami. Tak zaczyna się prawdziwa uczta dla zmysłów. Nic dziwnego, że ramen to obecnie jedno z najpopularniejszych dań na świecie, a amatorów tej zupy wciąż przybywa. Co więcej, jej przygotowanie wbrew pozorom wcale nie wymaga kilkunastu godzin gotowania. Perfekcyjny bulion można ugotować nawet w pół godziny – wystarczy odrobina wprawy i dobre składniki. Niezależnie od tego, czy macie ochotę na tradycyjny bulion gotowany na mięsie, czy wegetariański ramen pełen nori, dzięki praktycznym wskazówkom bez trudu przygotujecie swój pierwszy bulion, który nie tylko rozgrzeje ciało, ale również wprawi was w prawdziwie błogi nastrój.

ramen mięsny, ramen z mięsem, domowy ramen, ramen, jak zrobić ramen, ramen w domu, oryginalny ramen

Ramen mięsny >>

Ramen z kurczakiem czy z wieprzowiną? By przygotować ten klasyczny bulion, nie musicie wybierać. Wyrazisty smak mięsa podkreślą czosnek, sos sojowy oraz imbir. Na wierzchu ułóżcie jeszcze jajko, nori i kiełki fasoli – prawdziwa uczta gotowa.

Tantanmen ramen z makaronem, kapustą pak choi, pastą sezamową i jajkiem (fot. materiały prasowe)

Tantanmen ramen >>

To przepis dla tych, którzy przepadają za sezamem. Tantanmen to ramen, który najmocniej nawiązuje do źródeł. Do tego dania zawsze dodaje się mieloną wieprzowinę oraz sfermentowaną pastę z fasoli i chili, która wraz z pastą sezamową daje niesamowicie smaczny gęsty bulion. 

ramen bez mięsa, wegetariański ramen, wegański ramen, ramen, domowy ramen, jak zrobić ramen, makaron ramen, grzybki mung, blanszowany szpinak

Ramen wegetariański >>

Do przygotowania ramenu wcale nie musicie użyć mięsa. Wegetariańskie buliony mogą być równie smaczne, a do tego zaskakują zbilansowanym, głębokim smakiem. W tej wersji ramen obficie posypujemy dymką i dorzucamy pastę miso. Pst! Wegetarianie i weganie, pamiętajcie, że glony nori jako jedne z niewielu roślin są naturalnym źródłem witaminy B12.

ramen rybny, domowy ramen, ramen z owocami morza, owoce morza, makaron ramen, rozgrzewająca zupa, zimowa zupa,

Ramen rybny >>

Płatki suszonego tuńczyka bonito można kupić w sklepach stacjonarnych i internetowych specjalizujących się w kuchni japońskiej oraz tych z akcesoriami do sushi. Warto zrobić zapas, bo tuńczyk bonito przyda się też do bulionu dashi i zupy miso, a można go przechowywać bardzo długo.

Miska z cold dashi ramen, z krabem, pieczonymi pomidorami, cytryną i ziołami.

Cold dashi ramen >>

Idealny ramen na ciepłe dni. Dzięki cytrynie ma orzeźwiający, kwaskowy smak, a dodatek aromatycznych ziół sprawia, że trudno mu się oprzeć. Co więcej, jest to jeden z prostszych i szybszych przepisów na ramen. Miskę idealnego bulionu przygotujecie w niecałą godzinę.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka